Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti BECEP
19. novembra 2021, 11:30
Čas čítania 2:48
Sponzorovaný obsah

Priemerne 56 chodcov ročne zomrie na slovenských cestách. Kto je na vine?

ZAUJÍMAVOSTI DOPRAVA NEHODY A ÚMRTIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Nosíš v noci čiernu? Ani nevieš, ako hazarduješ so svojím životom.

Každý deň dochádza k desiatkam dopravných nehôd a nebývajú za ne zodpovední iba vodiči, ale aj chodci, ktorí pri nich úplne zbytočne prichádzajú k zraneniam a niekedy aj o život. Často býva príčinou dopravných nehôd zlá viditeľnosť chodcov, ktorej by sa dalo veľmi jednoducho predchádzať. Rovnako ako majú svoje povinnosti šoféri, majú ich aj chodci, no mnohokrát ich ignorujú aj napriek tomu, že sú dané zákonom.

V spolupráci s BECEP sme sa pozreli nielen na štatistiky nehodovosti chodcov, ale aj na najčastejšie príčiny dopravných nehôd spôsobených chodcami. Ukázalo sa, že doposiaľ bolo za rok 2021 spôsobených 620 dopravných nehôd s účasťou chodca, pričom 197 z nich zavinili chodci. Každý siedmy chodec, ktorý dopravnú nehodu zavinil, bol pod vplyvom alkoholu.

chodec, muž, kráčajúci chlap
Zdroj: Unsplash/Mad Rabbit Tattoo

Ročne zomrie priemerne 56 chodcov 

Tieto štatistiky, ktoré nám poskytlo ministerstvo vnútra, aj napriek tomu, že majú vzhľadom na minulý rok klesajúcu tendenciu, sú stále veľmi negatívne, keďže ide v mnohých prípadoch o dopravné nehody, ktorým by sa dalo ľahko predísť. Podľa údajov za posledné štyri roky zomrie pri dopravných nehodách s účasťou chodca alebo jeho zavinením priemerne okolo 56 ľudí ročne.

Made with Flourish

Chodci spôsobujú dopravné nehody vinou nepozornosti 

V priemere 400 dopravných nehôd ročne je zavinených práve chodcami, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Ministerstvo vnútra pre Refresher uviedlo najčastejšie príčiny zavinenia dopravnej nehody chodcami. Je medzi nimi náhly vstup na vozovku bez rozhliadnutia, zlý odhad vzdialenosti a rýchlosti vozidla, náhla zmena chôdze a náraz do vozidla zboku.

K dopravným nehodám s účasťou chodca dochádza prevažne v nasledujúcich situáciách:
● prechádzaním mimo priechodu pre chodcov (cca 20 metrov a viac),

● prechádzaním tesne pred alebo za parkujúcim vozidlom,

● prechádzaním po neriadenom vyznačenom priechode,

● vstupom na riadený priechod na signál „stoj“,

● chôdzou po nesprávnej strane cesty.

Vieš, aké povinnosti má chodec?

Nielen vodiči majú povinnosti voči chodcom, ale aj chodci voči vodičom. Zákon udáva, že by sme mali byť pozorní a ohľaduplní pri prechádzaní priechodom pre chodcov. A rovnako to platí aj pre vodičov. Keď prechádzaš priechodom, netreba myslieť iba na to, že vodič ti je povinný zastaviť, ale ber ohľad na to, v akej je vzdialenosti a či má vodič dostatočný priestor zareagovať, prípadne či ťa na priechode vôbec vidí.

auto, zrážka, nehoda
Zdroj: Unsplash/Will Creswick


Zákonom daná je však aj ďalšia povinnosť, ktorá býva veľmi často ignorovaná, a to nosenie reflexných prvkov. Chodci sú povinní nosiť reflexné prvky alebo reflexný bezpečnostný odev vždy, keď prechádzajú za zníženej viditeľnosti po krajnici alebo okraji vozovky.

S reflexnými prvkami zvyšujú chodci svoju bezpečnosť a zároveň pomáhajú vodičom, aby ich lepšie videli. Ak si na ceste, ktorá nie je osvetlená, a máš na sebe tmavé oblečenie, vodič ťa dokáže zahliadnuť doslova na poslednú chvíľu, čo spôsobuje, že nemá dostatočný čas na reakciu. Nasledujúci obrázok detailnejšie opisuje, z akej vzdialenosti si pre vodiča viditeľný podľa toho, čo máš na sebe oblečené. 

Informačný obrázok, ktorý ilustruje, aká je tvoja viditeľnosť podľa toho, čo máš v tme oblečené.
Informačný obrázok, ktorý ilustruje, aká je tvoja viditeľnosť podľa toho, čo máš v tme oblečené. Zdroj: Unsplash/Samuele Errico Piccarini, Refresher

Takto môžeš zlepšiť svoju viditeľnosť v tme 

Ministerstvo dopravy má niekoľko odporúčaní, ako môžeš zlepšiť svoju viditeľnosť v tme a byť tak viac v bezpečí. Pomáhaš tým nielen sebe, ale aj vodičom, ktorí potrebujú včas zareagovať, čo môže byť niekedy veľmi problematické, ak ťa v tme pri krajnici nevidia.

  • Vyber si farbu oblečenia, ktorá má lepšiu viditeľnosť, a nezabudni na reflexné prvky, ktoré zvyšujú svetelný kontrast voči pozadiu. 
  • Daj si pozor na fluorescenčné materiály. Zvyšujú viditeľnosť za denného svetla a za súmraku, v tme však strácajú svoju funkciu.
  • Vždy voľ reflexné prvky. Odrážajú svetlo v úzkom kuželi späť k zdroju, a to až na vzdialenosť okolo 200 metrov. Pri rýchlosti 75 km/h potrebuje vodič najmenej 31 metrov (1,5 sekundy) na to, aby si uvedomil nebezpečenstvo a zodpovedajúcim spôsobom zareagoval. Iba s reflexnými materiálmi dávajú chodci a cyklisti vodičom dostatok času na reakciu. 
  • Reflexné materiály umiestňuj ku koncu rukávov, blízko ku kolenám a do úrovne pása. Cyklistom sa odporúčajú aj na prilbu a bicykel. 
cesta, tma, les
Zdroj: Unsplash/Jake Weirick

Najbližšie, keď budeš prechádzať priechodom pre chodcov, nemysli len na to, že sa ponáhľaš, ale že aj vodič, ktorý ti má zastaviť pri priechode, môže mať vyššiu rýchlosť a nestíha teda zastať včas. Mnohokrát sú to cenné minúty, ktoré ťa môžu stáť nepríjemné zranenia alebo dokonca život. Ten ti môže zachrániť nielen tvoja zodpovednosť, ale aj ignorovaný detail, ako sú reflexné prvky. Skôr ako budeš odchádzať z domu, teda nezabudni nielen na kľúče či mobil, ale ani na reflexný prvok. 

Domov
Zdieľať
Diskusia