Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2021, 20:00
Čas čítania 1:36
Martin Adam Pavlík

TOP 3 v utorok: Covid automat sa možno zmení, nákupy sa budú na Slovensku zaokrúhľovať, svet výrazne obmedzí emisie metánu

TOP 3 v utorok: Covid automat sa možno zmení, nákupy sa budú na Slovensku zaokrúhľovať, svet výrazne obmedzí emisie metánu
Zdroj: Refresher
REFRESHER TOP 3 REFRESHER ČLÁNKY
Uložiť Uložené

Toto sú najdôležitejšie udalosti dnešného dňa.

Covid automat sa možno zmení

Konzílium odborníkov sa vo štvrtok bude zaoberať prehodnotením covid automatu. Strana SaS Richarda Sulíka už v priebehu uplynulého týždňa žiadala o zjemnenie opatrení pre zaočkovaných ľudí, najmä v reštauráciách. Zatiaľ nie je jasné, či bude mať uvoľnenie politickú podporu.

Covid automat
Zdroj: Korona.gov.sk


„Žiaľ, ochorenie covid-19 a delta variant nového koronavírusu spôsobujú vysoké počty nakazených a pri pomerne nízkej zaočkovanosti v SR je potrebné držať najmä hospitalizáciu v nemocniciach pod kontrolou,“ reagovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Viac sa dočítaš tu

1- a 2-centové mince ti už nebudú zaťažovať peňaženku, bude sa zaokrúhľovať

euro
Zdroj: Pixabay/volně k užití


Národná rada schválila zaokrúhľovanie hodnoty nákupov pri platbe v hotovosti, informoval Denník N. Cieľom je obmedziť obeh jednocentových a dvojcentových mincí. Za zákon, ktorý bude platiť od budúceho roka, zahlasovalo 79 poslancov. 

Odporúčané
Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov 8. novembra 2022, 20:00

Ministerstvo financií upozorňuje, že aj mince s najnižšou nominálnou hodnotou zostanú zákonným platidlom, a tak ich budú musieť obchodníci a prevádzky prijímať, ale nebudú ich vydávať, vďaka čomu ich bude časom v peňaženkách oveľa menej. Pri platbe do 5 centov sa navrhuje zaokrúhlenie nahor. Pri platbe kartou sa výsledná suma zaokrúhľovať nebude. Viac sa dočítaš tu.

Dohoda na klimatickom samite: svet výrazne obmedzí emisie metánu

Joe Biden a Ursula von der Leyenová.
Joe Biden a Ursula von der Leyenová. Zdroj: Getty Images/Drew Angerer, Steve Reigate/TASR/AP/Pool Photo


Ako uvádza BBC, v utorok na samite COP26 v Glasgowe šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a americký prezident Joe Biden oznámili globálne partnerstvo v boji za zníženie emisií metánu do roku 2030. 

Cieľom globálneho sľubu je obmedziť emisie metánu o 30 percent v porovnaní s úrovňami v roku 2020. Je to jeden z najsilnejších skleníkových plynov a je zodpovedný za tretinu súčasného otepľovania. Viac sa dočítaš tu.

Instagramový post dňa: Zuzana Čaputová na klimatickom samite

„Konferencia v Glasgowe je pre planétu rozhodujúca. Potrebujeme zintenzívniť naše úsilie znížiť emisie a zmierniť následky klimatickej krízy. Ak v tomto zlyháme, na ďalších konferenciách budeme diskutovať už len o nezvratnej devastácii našej planéty a jej biotopoch. Takémuto scenáru sa dá ešte stále vyhnúť, zatiaľ to však vyzerá, že zlyhávame v tom, aby sme mu zabránili,“ vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá reprezentuje Slovensko na klimatickom samite v Glasgowe.

„Je jasné, že mladá generácia vie, že nám dochádza čas. A nám politikom už dochádzajú výhovorky. Som rada, že ako Európska únia robíme to, čo je potrebné: do roku 2030 znížime emisie o najmenej 55 percent, do roku 2050 sa staneme prvým klimaticky neutrálnym kontinentom a budeme pomáhať rozvojovým krajinám robiť to isté,“ dodala prezidentka.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)

Domov
Zdieľať
Diskusia