Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2021, 19:26
Čas čítania 1:17
Martin Adam Pavlík

Svet výrazne obmedzí emisie metánu. Na klimatickom samite sa politici dohodli na dôležitom kroku

Svet výrazne obmedzí emisie metánu. Na klimatickom samite sa politici dohodli na dôležitom kroku
Zdroj: TASR/AP/Steve Reigate /Pool Photo
NEWS COP26 KLIMATICKÁ ZMENA KLIMATICKÝ SAMIT OSN
Uložiť Uložené

Cieľom globálneho sľubu je obmedziť emisie metánu o 30 % v porovnaní s úrovňami v roku 2020.

Ako uvádza BBC, v utorok na samite COP26 v Glasgowe šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a americký prezident Joe Biden oznámili globálne partnerstvo v boji za zníženie emisií skleníkového plynu metánu do roku 2030. 

Cieľom globálneho sľubu je obmedziť emisie metánu o 30 % v porovnaní s úrovňami v roku 2020. Je to jeden z najsilnejších skleníkových plynov a je zodpovedný za tretinu súčasného otepľovania v dôsledku ľudskej činnosti. 

Globálne otepľovanie: vyschnuté koryto jedného z prítokov rieky Paraná, druhej najväčšej rieky v Južnej Amerike, počas sucha v argentínskom meste Rosario.
Globálne otepľovanie: vyschnuté koryto jedného z prítokov rieky Paraná, druhej najväčšej rieky v Južnej Amerike, počas sucha v argentínskom meste Rosario. Zdroj: TASR/AP/Victor Caivano

K iniciatíve, ktorú USA a EÚ prvýkrát navrhli v septembri, sa prihlásilo už viac ako 100 krajín. Najväčšie zameranie v rámci obmedzenia globálneho otepľovania je na oxid uhličitý (CO2), ktorý sa uvoľňuje v dôsledku ľudskej činnosti, ako je napríklad výroba elektriny a klčovanie lesov.

Domov
Zdieľať
Diskusia