Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Profesia
14. novembra 2021, 10:30
Čas čítania 3:05
Sponzorovaný obsah

Časté chyby v životopisoch: zlé fotografie, prílišná kreativita aj formálnosť

ZAUJÍMAVOSTI TIPY A TRIKY
Uložiť Uložené

Pozri sa, ako by mal vyzerať naozaj dobrý životopis, s ktorým máš šancu zaujať.

Životopis je jedna z najdôležitejších vecí, ktoré by si nemal podceňovať pri hľadaní novej práce. Stačí jedna malá chyba a tvoju vysnívanú prácu dostane niekto iný, kto mal možno menej pracovných skúseností ako ty. Odfláknutý, ale ani príliš prepracovaný životopis nie je správna cesta. Chceš vedieť, akým chybám sa pri vytváraní svojho životopisu vyhýbať? V spolupráci s Profesiou ti vysvetlíme, čo by perfektný životopis mal a nemal obsahovať. 

Dobrý životopis si môžeš teraz vytvoriť aj na webe Profesia. Vyber si z viacerých šablón, vyplň ich krok po kroku dôležitými údajmi a s hotovým životopisom môžeš hneď reagovať na ponuky práce. Je to všetko zadarmo a dokonca si môžeš životopis zverejniť a nechať firmy, nech ťa oslovia s ponukami samy. 

poďme na to
práca, počítač, žena
Zdroj: Unsplash/Avel Chuklanov

1. Zlá gramatika 

„Jedna z vecí, na ktorú treba naozaj dávať pozor, je gramatika. Takéto chyby považujú personalisti často za trapas, ktorý vie pokaziť dojem aj z naozaj skúseného uchádzača,“ hovorí PR manažérka Profesie Nikola Richterová. 

Aj keď sa neuchádzaš o pozíciu, kde je znalosť jazyka dôležitá, mal by si posielať životopis, v ktorom nie sú žiadne gramatické chyby. Predtým ako životopis odošleš, daj si ho niekým skontrolovať, prípadne využi online korektor gramatiky. Personalisti ihneď odhalia, ak si ho robil narýchlo a nedal si si dostatočne záležať. 

2. Fotografia zo žúrky 

Ďalšou častou chybou, s ktorou sa personalisti stretávajú, býva nevhodná fotografia v životopise. „U nás na pracovnom portáli sme sa dokonca stretli aj s ľuďmi, ktorí sa fotili s peniazmi. Chcem poukázať na to, že ak chce uchádzač zarábať veľa, toto nie je práve najvhodnejší spôsob,“ hovorí Nikola Richterová. Dodáva tiež, že sem nepatria ani nejaké kolektívne fotografie či fotky z osláv

„Fotografia by mala byť jednoduchá. Malo by ísť o fotku podobného formátu, akú poznáme z občianskeho či pasu. Je dobré, ak je s ňou uchádzač stotožnený a myslí si, že dobre dopĺňa informácie, ktoré sú v CV,“ dodáva. Určite fotku nevynechaj, aj odborníci z Profesie potvrdzujú, že životopisy s fotkami si personalisti lepšie pamätajú. 

Príklad toho, ako životopis rozhodne nemá vyzerať.
Príklad toho, ako životopis rozhodne nemá vyzerať. Zdroj: Refresher

3. Si až príliš formálny 

„Ešte stále sa stretávame s príliš formálnymi životopismi, ktoré sú zároveň zbytočne rozsiahle. Stále platí, že ideálny životopis by mal byť na jednu stranu,“ hovorí Nikola Richterová. Vysvetľuje tiež, že nie je problém, ak má životopis aj dve strany, ale tri a viac už môžu byť problém. 

Stretávajú sa aj s tým, že ľudia zvyknú kopírovať do životopisov opis náplne práce z pracovných zmlúv. „Je omnoho účinnejšie, keď uchádzač opíše svoju náplň práce v jednotlivých firmách sám, jednoducho či heslovito. Určite tu nie je potrebný striktný úradnícky jazyk.“

4. Alebo nasilu kreatívny 

Tak ako to netreba preháňať s formálnosťou, tak ani s kreativitou. Samozrejme, že je to plus, ak tvoj životopis odlíšiš od ostatných nejakým dizajnom alebo kreatívnymi prvkami, no ak je jeho obsah chybný, je to zbytočné

„Stretávame sa so životopismi, ktoré sa snažia pôsobiť veľmi kreatívne. V konečnom dôsledku to však uchádzačovi uškodí, lebo tam dáva to, čo netreba, a nakoniec je to celé také akoby „nasilu“ a nevyzerá to úplne uveriteľne,“ vysvetľuje Nikola Richterová. Uchádzačom, ktorým nie je kreatívne zmýšľanie úplne blízke, odporúča radšej vytvoriť klasickejší, ale poriadny životopis. „V mnohých prípadoch vedia personalistov viac zaujať jednoduché cévečká, kde nezaujme forma, ale obsah,“ dodáva. 

životopis, práca, písanie
Zdroj: Scott Graham, Unsplash

5. Zbytočné informácie 

Menej je niekedy viac a to platí aj pri životopisoch. Nikola Richterová prezradila, že mnohokrát tu je zbytočne uvádzaná základná škola. „Vo svojej podstate tam netreba písať ani strednú školu, táto informácia však niekedy môže pomôcť. Napríklad sa môže stať, že uchádzač chce poukázať, že má nejaké ekonomické základy, preto tam uvedie, že chodil na obchodnú akadémiu.“ 

Ako zbytočné označuje aj typické formulky, ktoré ľudia zvyknú dávať na koniec životopisu. Vypisovanie záľub, ako napríklad cestovanie, hudba, a podobne aj vlastností ako pracovitosť alebo usilovnosť označuje za zastarané. Odporúča to radšej napísať v jednej súvislej vete. 

„Často dnes vidíme, že ľudia si na začiatok životopisu dávajú nejakú svoju stručnú charakteristiku. Takéto mäkké zručnosti by sa hodili práve tam, a teda odporúčame tiež nenapísať to štýlom: ‚som komunikatívna a mám prezentačné zručnosti‘, ale radšej niečo na štýl: ‚v predošlej práci som mala na starosti prezentácie produktov pre klientov, čo potvrdzuje moje dobré komunikačné a prezentačné zručnosti‘,“ vysvetľuje. 

Vytvor si perfektný životopis 

Nad životopisom nemusíš tráviť dlhé hodiny, stačí aj jedna, no naozaj intenzívna. Už vieš, čo nemá chýbať v dobrom životopise a, naopak, čo je v ňom zbytočné alebo nevhodné. Dobrý životopis si môžeš rýchlo a hlavne zadarmo vytvoriť aj na webe Profesia.

Najskôr si vyber šablónu, ktorá sa ti páči, a potom už len postupuješ krok za krokom. Máš vďaka tomu aj väčšiu istotu, že nevynecháš niečo dôležité. Stále ti však odporúčame dať si ho skontrolovať predtým, než ho odošleš. 

Napísať životopis
mladí ľudia
Zdroj: Unsplash/Brooke Cagle
Domov
Zdieľať
Diskusia