Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2021, 9:10
Čas čítania 2:04
Martin Adam Pavlík

Záhadné múmie pochované v člnoch v čínskej púšti majú neočakávaný pôvod, odhaľuje nová štúdia ich DNA

Záhadné múmie pochované v člnoch v čínskej púšti majú neočakávaný pôvod, odhaľuje nová štúdia ich DNA
Zdroj: Getty Images/Eric Lafforgue/Art in All of Us/Corbis
NEWS ARCHEOLÓGIA ČÍNA
Uložiť Uložené

Najnovší výskum naznačuje, že mumifikované telá pochované v člnoch v púštnej oblasti severozápadnej Číny majú iný pôvod, než sa zdalo.

Ako uvádza CNN, nová štúdia čínskych, európskych a amerických vedcov, ktorá analyzovala DNA 13 múmií a po prvýkrát sekvenovala ich genómy, prišla s novými zaujímavými zisteniami. Ich analýza naznačila, že pozostatky nepatrili tým, ktorí do krajiny pricestovali, ale miestnej skupine pochádzajúcej zo starovekej ázijskej populácie z ľadovej doby.

Nájdené telá a oblečenie múmií, ktoré sa našli v Tarimskej panve v Sin-ťiangu najmä počas 90. rokov, sú prekvapivo neporušené napriek tomu, že majú až 4 000 rokov. Sú prirodzene zachované suchým púštnym vzduchom, ich črty tváre a farbu vlasov je jasne vidieť. Doposiaľ sa vedci domnievali, že na základe ich „západného vzhľadu“, plstených a tkaných vlnených odevov či pšenice alebo prosa nájdených v ich nezvyčajných hroboch malo ísť o pastierov zo západoázijskej stepi alebo migrujúcich farmárov z hôr a púštnych oáz Strednej Ázie.

Geneticky izolovaná miestna populácia

Domov
Zdieľať
Diskusia