Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. novembra 2021, 9:30
Čas čítania 5:32
Richard Balog

Slovenka Sonya začínala s modelingom, no teraz si otvorila ateliér v Mexiku. Čoskoro by mala predstaviť vlastné NFT (Rozhovor)

Slovenka Sonya začínala s modelingom, no teraz si otvorila ateliér v Mexiku. Čoskoro by mala predstaviť vlastné NFT (Rozhovor)
Zdroj: Elena Kosharny
KULTÚRA SLOVENSKÍ UMELCI
Uložiť Uložené

V Mexiku našla svoj druhý domov, keď postupne vystriedala prácu modelky a módnej stylistky, aby následne našla samu seba v umeleckom smere.

Celý život hľadáme šťastie a pokúšame sa nájsť zmysel života v niečom, čo nás napĺňa. Slovenka Soňa Smreková, ktorá na sociálnych sieťach vystupuje pod umeleckým menom Sonya Fichte, odišla za šťastím až do Mexika, kde si postupne plní svoje sny. 

Prišla tam ako modelka, o čom sme sa spoločne rozprávali pred asi štyrmi rokmi, no táto práca ju postupne prestala baviť. Po vyskúšaní práce módnej stylistky prešla k umeniu, kde sa konečne našla. Dnes pracuje na prvom NFT projekte a plánuje samostatnú výstavu v hlavnom meste Mexika. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sonya (@sonyafichte)

Odporúčané
Samey: Anarchia nie je o pálení vlajok a rozbíjaní výkladov (Rozhovor) Samey: Anarchia nie je o pálení vlajok a rozbíjaní výkladov (Rozhovor) 16. septembra 2021, 14:30

Ahoj, Soni, keď sme spoločne robili rozhovor pred takmer štyrmi rokmi, na úvod si povedala, že miluješ módu, cestovanie a dobrodružstvo. Ako by si sa čitateľom predstavila dnes? Ahojte, ten čas strašne letí! Áno, pred štyrmi rokmi to boli práve móda, cestovanie a dobrodružstvo. Niekedy v roku 2019 módu nahradilo umenie, ktorému som sa vždy chcela venovať, ale nevedela som, v akej forme. Od môjho príchodu do Mexika ma umenie obklopovalo v rôznych podobách a nakoniec vyhralo. 
 
Modeling, styling a blogovanie sú teda už len minulosťou? Ďalekou. Blogovanie bolo skôr zábavou popri štúdiu na vysokej škole. Ako väčšina mladých dievčat, aj ja som sa rada obliekala a fotila. Vďaka tomu sa mi otvorili dvere do modelingu a neskôr tiež do sveta módy, keď som chvíľu pracovala ako stylistka, napríklad aj na tamojšom týždni módy. Postupom času ma to však už nenapĺňalo a celý odevný priemysel začal byť z môjho pohľadu veľmi povrchný.
 
A tak si prešla k umeniu? Úprimne, v modelingu a pózovaní pred objektívmi som sa nikdy nenašla. Išlo o náhodu, vďaka ktorej som mohla cestovať a spoznávať svet z rôznych perspektív. V hĺbke duše som však cítila, že chcem prostredníctvom svojej práce ukázať aj niečo viac a povedať príbeh. Inšpirovať ostatných. 
 
Dostala som do rúk fotoaparát a začala som zaznamenávať svoje príbehy vo vlastnom štýle. Najprv išlo len o neisté pokusy, ale postupne sa zlepšujem a stále na tom pracujem. Nedávno som našla čaro aj v kreslení.  
 
Ako by si charakterizovala svoju tvorbu?V rámci čiernobielych fotografií sa snažím zdôrazniť „ghostly“ pohyb, v ktorom je ukrytá ženskosť, emócie, symbolika a občas aj sexuálne napätie. Pokúšam sa ukázať prirodzenosť ľudského tela v rozličných situáciách a premeniť ich na umenie. 
 
Odrážajú jednotlivé diela aj tvoj súkromný život? Áno, určite. V každej fotografii alebo kresbe je ukrytá emócia či spomienka. 
 
Neznamená to však, že tvoj súkromný život je len čiernobiely a zahalený do pochmúrnej atmosféry?Skôr by som povedala, že je reálnejší. Nie všetko, čo sa leskne alebo žiari farbami, je naozaj skutočné.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sonya (@sonyafichte)

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sonya (@sonyafichte)


Čomu aktuálne venuješ najviac času?Určite práci na NFT projekte, ktorý bude z môjho pohľadu úžasný, a taktiež na príprave prvej vlastnej výstavy.
 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104548 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo je podľa Sonye na NFT oproti štandardnému umeniu výhodou.
  • Kde si môžeš pozrieť jej diela teraz. 
  • Prečo chce zbierať diela v klasickej a nie virtuálnej podobe.
  • Kde si predstavuje svoju budúcnosť.
  • V ktorom slovenskom meste by chcela mať galériu.
Domov
Zdieľať
Diskusia