Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2021, 12:35
Čas čítania 6:31
Tímea Krauszová

Návod na lepší Instagram: ako si nastaviť profil pre svoje duševné blaho a prečo je sociálna sieť toxická pre mladých

Návod na lepší Instagram: ako si nastaviť profil pre svoje duševné blaho a prečo je sociálna sieť toxická pre mladých
Zdroj: Unsplash/Ahmed Nishaath/volně k užití
REFRESHER FACEBOOK INFLUENCERI INSTAGRAM
Uložiť Uložené

To, že sociálne siete súvisia so psychickými problémami mladých ľudí, ťa možno neprekvapuje. Zisťovali sme, ako sa pred tým môžeš chrániť.

To, že sociálne siete súvisia so psychickými problémami mladých ľudí, ťa možno neprekvapuje. Konkrétne Instagram spôsobuje psychické problémy najmä tínedžerom. K tomuto záveru prišiel samotný Facebook, a to opakovane, keď si dal vypracovať viaceré štúdie o tom, ako čas strávený na sociálnej sieti ovplyvňuje správanie a psychický stav mladých ľudí.

Podľa vedcov sociálna sieť funguje ako návykový produkt, ktorý používateľom podsúva len tie najlepšie fotografie a nerealisticky upravuje vnímanie skutočného sveta. (Neprekvapivo.)

Nič na svete však nie je čierno-biele a rozhodne sa nedá zvaliť duševná nepohoda mnohých mladých ľudí len na Instagram. Ako je to teda so sociálnou sieťou, kde všetci publikujú len tie najlepšie fotografie z tých najlepších životných chvíľ? Je toxická alebo sú toxickí ľudia na nej?

instagram
Zdroj: Pexels/Tofros/volně k užití

Zlý Instagram, zlý!

Obšírne zistenia interného skúmania publikoval The Wall Street Journal (WSJ). Štúdie sa venujú vplyvu Instagramu na mladých ľudí, najmä na dievčatá, a zisťovali konkrétne spojitosti s rôznymi psychickými problémami. Výsledky vedcov, ktorí mohli zároveň pracovať aj s dátami Instagramu (a zabezpečiť tak presnejšie závery), sú desivé.

Odporúčané
Mali by niesť influenceri právnu zodpovednosť za rady, ktoré rozdávajú na sociálnych sieťach? Mali by niesť influenceri právnu zodpovednosť za rady, ktoré rozdávajú na sociálnych sieťach? 18. septembra 2021, 9:30

Takmer polovica používateľov v USA a vo Veľkej Británii, ktorí sa v prieskume vyjadrili, že sa cítia „neatraktívni“, odpovedala, že tento pocit sa objavil, keď začali používať Instagram. Sociálna sieť podľa prieskumov prispieva k vyššej miere úzkostných stavov, depresie a aj sklonov k sebapoškodzovaniu či samovražde.

depresia
Zdroj: Unsplash/Anthony Tran/na voľné použitie

Až 32 % dievčat a 14 % chlapcov sa po používaní Instagramu cítilo horšie vo vzťahu k svojmu telu. Tieto pocity sa časom môžu prehĺbiť k tzv. body image issues (problémy s vnímaním vlastného tela). Tie môžu vyústiť do viacerých psychických porúch vrátane porúch príjmu potravy, ktoré sú životu nebezpečné. Ako tvrdí WSJ vo svojom článku, jednotlivé funkcie Instagramu „sa navzájom zhoršujú a spoločne vytvárajú dokonalú búrku“ pre duševné zdravie používateľov.

Odporúčané
Máš úzkosti z bodyshamingu či poruchy príjmu potravy? Vznikla prvá linka, kde ti na Slovensku experti povedia, ako s nimi bojovať Máš úzkosti z bodyshamingu či poruchy príjmu potravy? Vznikla prvá linka, kde ti na Slovensku experti povedia, ako s nimi bojovať 27. septembra 2021, 13:26

Najhoršie na celej veci je, že Facebook o tomto probléme vedel. Vedel o tom aj Mark Zuckerberg v čase, keď vypovedal pred kongresom. Na druhej strane však tieto poznatky znamenajú, že Instagram netápe a nevyťahuje si inovatívne pravidlá a zmeny z malíčka, ale rozhoduje sa na základe tvrdých dát. Aj preto sa im podarilo zaviesť niekoľko vylepšení, ktoré používateľom reálne pomáhajú.

Mark Zuckerberg
Zdroj: Getty Images/George Frey

Bez Instagramu zle, aj s Instagramom zle

„Vieme, že zomiera viac ľudí, pretože dochádza k automobilovým nehodám,“ bránil sa voči kritike šéf Instagramu Adam Mosseri v podcaste Recode Media. „Ale autá vytvárajú omnoho väčšiu hodnotu pre svet, než je množstvo škôd, ktoré napáchajú.“

Podľa riaditeľa sociálnej siete, ktorý sa usiluje o jasnú komunikáciu na svojom účte na Instagrame, sú sociálne siete v tomto ohľade podobné autám. Z ich používania vyplývajú jasné riziká, no prinášajú tak veľa výhod, že to za tie riziká stojí.

Odporúčané
Influencerky už majú po krk dokonalosti. Moje telo je normálne, zdôrazňujú a snažia sa odštartovať nový trend sebalásky Influencerky už majú po krk dokonalosti. Moje telo je normálne, zdôrazňujú a snažia sa odštartovať nový trend sebalásky 24. júla 2020, 14:51

Hoci s prirovnaním Instagramu k autám psychologička Šárka Šuvadová nesúhlasí, myslí si, že sociálna sieť nie je až taká zlá, ako ju vykresľuje americký denník. Ide najmä o kontext všetkých problémov, ktoré mladí používatelia Instagramu hlásia. Ten je totiž offline, v ich „bežnom“ živote.

„V prvom rade nepoznáme všetky dáta, ktoré Facebook skúmal, a nevieme presne, koľkých ľudí sa pýtali a aké mali predispozície, prípadne z akých pozadí pochádzali,“ upozorňuje psychologička Šuvadová. Pre Refresher povedala, že sledovanie obsahu na Instagrame, kde dlhodobo vidíme idealizovaný „vzor“ krásy alebo životného štandardu, môže mať zlý účinok na duševné zdravie.

telo, pred a po, fitness, postava
Zdroj: Instagram/@saggysara

Podľa jej slov to v našej mysli môže nastaviť nový „štandard“ alebo normu, s ktorou sa začneme podvedome porovnávať. Prirodzene z toho môžu vyplynúť negatívne následky.

Avšak ľudia, u ktorých sa podľa prieskumov Facebooku preukázala vyššia miera úzkostných alebo depresívnych vzťahov, prípadne väčšia nenávisť voči svojmu výzoru, majú podľa expertky predispozície na tieto stavy. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103765 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo pre Refresher povedala zástupkyňa spoločnosti Facebook o snahách zlepšiť sociálnu sieť.
  • Ako si môžeš nastaviť svoj účet a chrániť sa pred šikanovaním aj pred zhoršeným psychickým zdravím.
  • Ako by sa mohli sociálne siete v budúcnosti zlepšiť a od čoho to závisí.
Domov
Zdieľať
Diskusia