Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2021, 9:25
Čas čítania 1:49
Ema Stanovská

Poľsko bude platiť každý deň penále 500-tisíc eur za ťažbu uhlia. Súdny dvor EÚ schválil žalobu Českej republiky

NEWS POĽSKO
Uložiť Uložené

Poľská uhoľná baňa je centrom medzinárodného sporu už dlhšie.

Súdny dvor EÚ uložil v pondelok Poľsku povinnosť platiť Európskej komisii denné penále vo výške 500-tisíc eur, pretože nepozastavilo ťažbu hnedého uhlia v bani Turów. Komisia nariadila zastavenie ťažby už v máji tohto roka na základe podnetu, ktorý podala Česká republika. Ťažba vraj ohrozovala hladinu podzemnej vody, spôsobovala nadmerný prach a hluk. Informoval o tom portál CNN.

polsko
Zdroj: Twitter/@BasedPoland2

Platnosť koncesie energetickej spoločnosti PGE na ťažbu hnedého uhlia mohli jednorazovo predlžovať o šesť rokov bez posúdenia vplyvov na životné prostredie. V októbri 2019 podala PGE žiadosť o predĺženie koncesie o šesť rokov, v januári 2020 regionálna správa ochrany životného prostredia vo Vroclave odobrila pokračovanie ťažby v bani až do roku 2044 a vlani v marci poľské ministerstvo životného prostredia povolilo ťažbu do roku 2026.

Česká republika sa v septembri 2020 obrátila na Európsku komisiu s upozornením, že Poľsko udelením tohto povolenia porušilo legislatívu EÚ. Komisia zistila, že prijatím ustanovení, ktoré umožňujú predĺžiť platnosť povolenia na ťažbu hnedého uhlia až o šesť rokov bez posúdenia vplyvov na životné prostredie, porušilo Poľsko smernicu EÚ o posudzovaní vplyvov určitých verejných a súkromných projektov na životné prostredie.

Česko podalo na Poľsko žalobu

Koncom februára tohto roka podala Česká republika v súvislosti s ťažbou na Poľsko žalobu na Súdnom dvore EÚ. Praha sa pritom domáhala, aby Súdny dvor EÚ až do vynesenia rozsudku v tejto veci nariadil Poľsku bezodkladné pozastavenie ťažby hnedého uhlia v bani Turów. Podpredsedníčka Súdneho dvora EÚ Česku vyhovela.

Domov
Zdieľať
Diskusia