Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2021, 14:30
Čas čítania 10:03
Viktor Kniš

Zsuzsovej pretekársky tep, správy o svrabe v Threeme aj Kočnerov motív. Najvyšší súd radí špeciálu, ako postupovať v kauze Kuciak

NEWS MARIAN KOČNER VRAŽDA JÁNA KUCIAKA
Uložiť Uložené

Najvyšší súd zdôvodnil, prečo považuje postup Špecializovaného trestného súdu v kauze Kuciak za nesprávny. Kočner sa vráti do Pezinka a dokazovanie doplnia podľa nových inštrukcií.

Odsúdený zmenkový podvodník Marian Kočner a jeho „volavka“ Alena Zsuzsová sa opäť postavia pred Špecializovaný trestný súd v prípade úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Rozhodovať bude rovnaký senát, ktorý obžalovaných pred rokom vyhlásil za nevinných.

Dôvodom je rozhodnutie Najvyššieho súdu, podľa ktorého Špecializovaný trestný súd (ŠTS) nevyhodnotil dôkazy správne. Najvyšší súd považuje rozhodnutie ŠTS za chaotické a tvrdí, že ak by senát Ruženy Sabovej vyhodnocoval dôkazy chronologicky a v kontexte, pravdepodobne by nedospel k rovnakému záveru o nevine Kočnera a Zsuzsovej. „Namiesto odôvodňovania jednotlivých dôkazov a ich konfrontácie s inými dôkazmi nahradil vysvetlenie svojich postupov pri oslobodzovaní obžalovaných všeobecnými formuláciami týkajúcimi sa prezumpcie neviny...“ konštatuje Najvyšší súd. 

V rámci 122-stranového rozhodnutia senát Petra Paludu potvrdzuje 25-ročný trest pre Tomáša Szabóa, ktorý 21. februára 2018 priviezol svojho bratranca Miroslava Marčeka na miesto činu vo Veľkej Mači. Šofér Szabó vinu po celý čas popieral, strelec Marček sa priznal. 

Odporúčané
Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach 1. decembra 2023, 18:30

Na viac ako 30 stranách senát Najvyššieho súdu vymenúva, ako mal ŠTS postupovať, aby pri druhom vyhlásení rozsudku došiel k objektívnemu záveru. Senátu Ruženy Sabovej, ktorý nebol pri rozhodovaní o (ne)vine Aleny Zsuzsovej jednotný, prikazuje vykonať sériu konkrétnych dôkazov a v niektorých momentoch navádza sudcov z Pezinka, ako majú krok po kroku postupovať a ako si majú vysvetľovať napríklad výpovede korunných svedkov Petra Tótha a Zoltána Andruskóa. 

Kočner a Zsuzsová by sa mali na ŠTS vrátiť ako obžalovaní z úkladnej vraždy najneskôr v zime. Podľa obhajcu rodiny Jána Kuciaka z procesného hľadiska nič nebráni vytýčeniu hlavného pojednávania.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo podľa Najvyššieho súdu spravil ŠTS veľa procesných chýb a odôvodnenie oslobodzujúceho rozsudku vyzerá chaoticky a nepresvedčivo.
  • Aké ďalšie konverzácie musí zobrať ŠTS do úvahy.
  • Ako sa má ŠTS podľa príkazov a návodov Najvyššieho súdu pozerať na to, čo sa dialo deň po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
  • V ktorých momentoch Najvyšší súd konštatuje, že súd nižšieho stupňa nepostupoval podľa Trestného poriadku.
  • Ktoré správy z Threemy môžu hovoriť o vražde, aj keď to senát Ruženy Sabovej popiera.
  • Prečo mal ŠTS zobrať do úvahy aj ďalšie dôkazy, ako napríklad smart hodiny naznačujúce extrémne vysoký tep Zsuzsovej, keď sa dozvedela o vražde.
  • Prečo ŠTS podľa Najvyššieho súdu nesprávne vyhodnotil dôveryhodnosť svedka Zoltána Andruskóa.
Kočner
Zdroj: TASR

Svrab v Threeme môže mať skrytý význam

Kočner a Alena Zsuzsová si písali o vypadnutých zuboch, svrabe alebo miznúcom snehu, pričom prokurátor sa domnieval, že sa dohodujú o vražde. Podľa senátu ŠTS však ani tento nepriamy dôkaz nebol relevantný.

Odporúčané
Ľudia konšpirujú, že som zabil svoju mamu. Aj my máme svojho Kočnera, vraví syn zavraždenej novinárky z Malty Ľudia konšpirujú, že som zabil svoju mamu. Aj my máme svojho Kočnera, vraví syn zavraždenej novinárky z Malty 25. februára 2023, 16:30

„Nemožno silene za všetkým vždy vidieť šifru či inak kódovanú komunikáciu, ktorá nikdy nemá mať doslovný gramatický význam, a na základe toho fabulovať vlastný príbeh,“ uvádza sa v písomnom odôvodnení rozsudku. Senát v ňom píše, že ide o subjektívnu komunikáciu dvoch konkrétnych osôb a nie o objektívne existujúcu listinu či právny predpis.

Najvyšší súd považuje správy z Threemy za relevantný dôkaz, ale nesúhlasí s výkladom ŠTS. Senát Najvyššieho súdu upozorňuje napríklad na sériu správ o svrabe, ktoré sa môžu týkať Kuciaka. Vyplýva z nich, že si o kožnej chorobe písali ako o probléme, ktorý chceli riešiť krémom. Zsuzsová však takúto chorobu nemala a nešla ani do lekárne, kam ju Kočner posielal v rovnaký deň, ako si posielali Kuciakov článok o Kočnerových podozrivých prevodoch. 

„Pozri, ten isty lekar nam liecil ten predminulorocny exem a vyliecil ho dokonale. Sam to velmi dobre vies. A aj preto som si ista, ze najde liek aj teraz,“ písala Kočnerovi Zsuzsová. 

Najvyšší súd sa domnieva, že spôsob, akým ŠTS vyhodnotil tieto dôkazy, bol nedostatočný, „pretože výkladov sa ponúka viac a súd by mal zvažovať vždy tú z alternatív, ktorá sa najviac približuje objektívnej realite“.

Najvyšší súd chce, aby špecializovaný súd jednoznačne vyvrátil alebo prijal aj známe správy o snežení a sériu emotikonov 50 – čoskoro – lebka, resp. 50 – čoskoro – záchodová misa. 

Odporúčané
V deň výročia smrti Jána a Martiny si film o ich vražde pozrelo viac ako 500 hostí V deň výročia smrti Jána a Martiny si film o ich vražde pozrelo viac ako 500 hostí 23. februára 2023, 15:00

V trestnej veci objednávky vrážd prokurátorov dal prokurátor vypracovať znalecký posudok u kryptológa, ktorý sa vedecky pozrie na možné šifrovanie obsahu správ Kočnera a Zsuzsovej. Znalecký posudok vypracovala Filozofická fakulta Univerzity Komenského.

Zsuzsová
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Kočner mohol mať motív, čítajte esemesky: „Dostane cez p**u“ 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103380 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako si ŠTS protirečí v odôvodnení rozhodnutia.
  • Akými správami sa bude musieť senát Ruženy Sabovej zaoberať a prečo sa do hry vracia aj Haščák.
  • Kde spravil ŠTS chybu pri hľadaní potenciálneho motívu Kočnera dať zavraždiť Kuciaka.
  • Prečo ŠTS nesprávne vyhodnotil, čo sa dialo deň po vražde Kuciaka. 
  • Prečo môže byť Peter Tóth dôveryhodný svedok, aj keď bol šéfom kontrarozviedky tajnej služby.
Domov
Zdieľať
Diskusia