Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2021, 10:37
Čas čítania 1:18
Martin Adam Pavlík

V Južnej Dakote sa po motorkárskej rely rapídne zhoršila pandemická situácia. Na akcii bolo viac ako pol milióna ľudí

V Južnej Dakote sa po motorkárskej rely rapídne zhoršila pandemická situácia. Na akcii bolo viac ako pol milióna ľudí
Zdroj: Getty Imgaes/Scott Olson
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Rely sa koná každoročne od roku 1938 a jej návštevnosť dosiahla vrchol v roku 2015, keď počas 75. výročia udalosť navštívilo 739 000 ľudí. Podujatie sprevádzali koncerty, pokerové turnaje a iné aktivity.

Ako uvádza Vice, obyvatelia Južnej Dakoty už druhý rok zažívajú katastrofálne zhoršenie pandemickej situácie, ktoré pravdepodobne súvisí s nedávnym obrovským zrazom motorkárov. Výročná rely motocyklov Sturgis bola od 6. do 15. augusta. Na udalosti sa zúčastnilo viac ako 525 000 ľudí, čo je ešte viac ako vlani. Rely sa koná každoročne od roku 1938 a jej návštevnosť dosiahla vrchol v roku 2015, keď počas 75. výročia udalosť navštívilo 739 000 ľudí. Na podujatí sú rôzne koncerty, pokerové turnaje či iné aktivity.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sturgis Motorcycle Rally (@sturgisrally)

Od 15. augusta sa počet prípadov nákazy koronavírusom v Južnej Dakote viac ako strojnásobil, čo je v súčasnosti najvyšší nárast prípadov v USA. Susedná Severná Dakota je podľa denníka New York Times v náraste na 3. mieste. Ministerstvo zdravotníctva v Južnej Dakote pre NBC News uviedlo, že štát doteraz „priamo“ spájal s udalosťou len 16 prípadov, a zároveň poznamenalo, že čísla zaočkovaných v okrese Meade County, kde sa mesto Sturgis nachádza, sú nižšie ako vo zvyšku štátu. 

Ako ďalej uvádza Vice, v deň štartu zhromaždenia, teda 6. augusta, mala Južná Dakota podľa štátnych údajov v priemere menej ako 100 prípadov denne, pričom momentálne má v priemere viac ako 300. V minulom roku, keď sa na rovnakej udalosti zúčastnilo viac ako 462 000 ľudí, spojili udalosť so 463 prípadmi covidu. Uviedla to štúdia publikovaná Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v júli.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sturgis Motorcycle Rally (@sturgisrally)

Štúdia CDC už vtedy odhalila, že skutočný národný vplyv motorkárskej výročnej udalosti je pravdepodobne podceňovaný. Čísla nakazených totiž nemusia zodpovedať realite, keďže netestovaní účastníci rely môžu byť asymptomatickí alebo môžu mať len mierne príznaky ochorenia.

Podľa štúdie teda šlo jednoznačne o udalosť, kde sa covid mohol šíriť extrémne rýchlo. Výročný zraz mal vlani podľa zverejnených informácií a štatistík vplyv nielen na Južnú Dakotu, kde počet prípadov dosiahol vrchol v novembri, ale aj na miesta ako Minnesota, Wyoming či Montana.

Domov
Zdieľať
Diskusia