Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. augusta 2021, 5:22
Čas čítania 1:24
Viktor Kniš

„Kto je tu hlupák?“ pýta sa Robert Kaliňák. Tvrdí, že na ministerstve nekradol s organizovanou zločineckou skupinou, ale šetril

NEWS ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Robert Kaliňák zverejnil na Facebooku video, v ktorom vysvetľuje obvinenia voči svojej osobe zo strany spolupracujúcich svedkov.

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák zverejnil na Facebooku video, v ktorom vysvetľuje realizáciu niektorých nákupov v čase, keď šéfoval rezortu.

Tvrdí, že sa pôvodne vyjadrovať nechcel, pretože podobné útoky ignoruje. Keď sa však proti nemu ozval spolupracujúci obvinený Peter Petrov alias Tiger, ktorý má na krku podozrenie z manipulovania s výpoveďami, chce sa brániť. Zároveň Petrov vypovedal o srdcovom projekte Kaliňáka, ktorým boli nákupy techniky pre hasičov.

„Kto je tu hlupák?“ pýta sa exminister na konci videa, v ktorom tvrdí, že Roman Mikulec ako súčasný minister vnútra nakúpil predražené motorky. Vraj sme zaplatili 50-tisíc eur za modely, ktoré v Nemecku nakupovali za 30-tisíc eur za kus. 

Kaliňák, ktorý z aktívnej politiky odišiel po vražde Jána Kuciaka, odmieta informácie o zločineckej skupine na ministerstve, ktorá údajne za jeho vedenia manipulovala nákupy a kupovala predraženú techniku. Tvrdí, že pri predmetných projektoch sa, naopak, podarilo ušetriť milióny eur.

V súvislosti s obvineniami hovorí o zúfalých protiútokoch od krivo svedčiacich nájomných svedkov. 


Projekty nákupu techniky pre dobrovoľné hasičské zbory v podobe protipovodňových vozíkov a hasičských áut označil Kaliňák za najvýznamnejšie projekty ministerstva za jeho pôsobenia. Vyzdvihol, že boli dobre známe aj v zahraničí, a tak sa Európska únia rozhodla podrobne ich naštudovať a následne spätne uhradiť vo výške viac ako 100 miliónov eur.

Odporúčané
Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti 26. apríla 2022, 12:30

„Obvinenia z podvodu od aktuálneho krivo svedčiaceho nájomného svedka tak vyznievajú absolútne komicky. Analýzou cien techniky sme navyše zistili, že ministerstvo vnútra nielenže nenakupovalo draho, ale aj vďaka transparentným súťažiam, naopak, dokázalo ušetriť milióny eur,“ tvrdí Kaliňák.


Portál Aktuality.sk minulý týždeň informoval, že podľa vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry za bývalej vlády fungovala zločinecká skupina, ktorá vyťahovala milióny eur z projektov v rezorte vnútra a na ústredí práce. Obstarávali ich v rokoch 2015 až 2020. Ide o obdobie, keď ministerstvo vnútra viedli nominanti Smeru-SD Robert Kaliňák a Denisa Saková. Obstarávania údajne vyhrávali firmy spriaznené s ľuďmi z najvyššieho stupňa zločineckej skupiny.


Exministerka vnútra a súčasná nezaradená poslankyňa parlamentu Denisa Saková v reakcii uviedla, že je šokovaná z informácií, že na ministerstve údajne fungovala zločinecká skupina. Dôvodom je podľa jej slov najmä to, že jej súčasťou vraj bol kajúcnik Peter Petrov alias Tiger. Zdôraznila, že sa nikdy nestretla s nikým, kto bol medializovaný ako obvinený.

Domov
Zdieľať
Diskusia