Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2021, 7:30
Čas čítania 8:14
Viktor Kniš

PREHĽAD: Do interiérov sa vrátia respirátory, reštaurácie môžu púšťať len zaočkovaných, niektorým okresom už lockdown nehrozí

PREHĽAD: Do interiérov sa vrátia respirátory, reštaurácie môžu púšťať len zaočkovaných, niektorým okresom už lockdown nehrozí
Zdroj: TASR
ZDRAVIE COVID AUTOMAT
Uložiť Uložené

Pripravili sme podrobný prehľad aktuálnych opatrení na základe nového covid automatu, ktorý schválila vláda.

Dnešným dňom sa na Slovensku mení covid automat. Dôvodom je dominancia variantu koronavírusu delta. Ten sa šíri oveľa rýchlejšie a vyznačuje sa aj obrovským reprodukčným číslom. Kým počas prvej a druhej vlny sa pacient nakazil po 15 minútach v miestnosti s pozitívne testovaným, dnes stačí na nakazenie sa len pár sekúnd. 

Nové pravidlá rozdelenia okresov sú dielom odborníkov z konzília. Už počas tvorby automatu však kompetentní diskutovali s koaličnými stranami, aby nevznikali verejné spory ako v decembri 2020, keď pandémiu riadili Igor Matovič a Marek Krajčí. 

Covid automat má po novom päť farieb a namiesto národného prístupu preferuje okresný, ktorý zohľadní aj mieru zaočkovanosti rizikových skupín v regióne. Znamená to, že už nehrozí plošný lockdown a zatvorenie celej krajiny, ako to bolo v zime a na jar. 

Najdôležitejšie zmeny zdôraznil samotný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, podľa ktorého nový covid automat vláda schválila jednohlasne: „Dôležité je to, že prihliadame na stav očkovanosti a nebudeme zavádzať celoslovenské opatrenia. Podľa súčasného stavu zaočkovanosti hlavne v rizikovej vekovej kategórii 50 plus si myslím, že sú niektoré okresy na Slovensku, ktoré nikdy nevyjdú zo zelenej farby.“

Odporúčané
Začína sa očkovacia lotéria. 100-tisíc eur môžeš vyhrať, ak splníš tieto podmienky (Prehľad) Začína sa očkovacia lotéria. 100-tisíc eur môžeš vyhrať, ak splníš tieto podmienky (Prehľad) 15. augusta 2021, 11:35
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo platí v reštauráciách a ako je možné, že prevádzkari si môžu vyberať, koho do reštaurácie pustia.
  • Ktoré školy budú otvorené a za akých podmienok.
  • Kde sa nebudú robiť rozdiely medzi zaočkovanými a nezaočkovanými.
  • Či môžeš ísť na koncert, kde stretneš len zaočkovaných.
  • Za akých podmienok sa nemusíš báť, či ťa pustia do fitka.
  • Aký budú mať vplyv jednotlivé farby okresov na zatváranie ekonomiky.
  • Kedy môžem a nemôžem cestovať cez okresy.
  • Prečo je najjednoduchšie dať sa za zaočkovať. 

Od dnešného dňa platia prísnejšie opatrenia v týchto okresoch:

  • Gelnica,
  • Košice I – IV,
  • Košice-okolie,
  • Poprad,
  • Spišská Nová Ves,
  • Stará Ľubovňa.
Lengarský
Zdroj: TASR

TECHNICKÉ ZMENY 


Ako budú vyzerať nové fázy covid automatu? 

Nový covid automat zavádza päť farieb rizikovosti okresov namiesto pôvodných sedem – od zelenej (monitoring) cez oranžovú (ostražitosť), červenú (1. stupeň ohrozenia), bordovú (2. stupeň ohrozenia) až po čiernu (3. stupeň ohrozenia).

Aký vplyv bude mať zaočkovanosť staršej populácie na covid automat? 

Pri zmene farby sa má brať do úvahy okrem počtu nakazených napríklad aj zaočkovanosť okresu v populácii nad 50 rokov. Čím viac zaočkovaných v tejto skupine ľudí bude daný okres mať, tým väčšia bude šanca, že sa posunie do lepšej farby a napriek číslu nakazených v ňom budú platiť miernejšie opatrenia. Zároveň to znamená, že niektoré okresy sa už nikdy nedostanú do čiernej farby. Ak sa zaočkovanosť ešte zvýši, nedostanú sa ani do bordovej. 

Do covid automatu vstupuje nová premenná, ktorou je počet zaočkovaných ľudí nad 50 rokov, takto:

  • Ak má okres viac ako 65 percent zaočkovaných ľudí nad 50 rokov, môže sa posunúť o stupeň nižšie, teda do lepšej fázy, ako by bol pôvodne.
  • Ak bude mať okres 75 percent zaočkovaných ľudí nad 50 rokov a má vysoký počet infikovaných, môže sa posunúť o dva stupne oproti tomu, ako by bol pôvodne. 

Zvýhodňuje covid automat zaočkovaných?

Teoreticky áno, ale najmä dáva príležitosť majiteľom prevádzok, aby zvážili svoju situáciu a rozhodli sa, koho chcú obsluhovať a za akých podmienok sú pripravení fungovať. Prevádzky sa po novom budú samy rozhodovať, či budú púšťať:

  • iba zaočkovaných,
  • OTP: očkovaných, testovaných a ľudí, ktorí prekonali ochorenie covid-19,
  • alebo tzv. základ – všetkých vrátane nezaočkovaných a netestovaných. 

Podľa toho sa potom budú odvíjať aj ďalšie opatrenia. Ide napríklad o to, koľko ľudí môže byť v prevádzke, pričom platí, že v prípade očkovaných to bude bez obmedzenia počtu, a to až do čiernej farby okresu.

Ktorý druh testu potrebujem, aby som mohol využívať benefity otestovaných, ktoré sa rovnajú očkovaniu? 

V prípade PCR a LAMP testov 72 hodín, v prípade antigénu 48 hodín, ak ide o prevádzky či hromadné podujatia. Ak ide o návštevu nemocnice, antigén platí 24 hodín, PCR a LAMP 72 hodín. Prekonanie covidu sa ráta 180 dní po chorobe. 

Aká je definícia plne zaočkovanej osoby? Viackrát sa menila.

Za plne zaočkovanú sa bude považovať osoba najmenej 14 dní po aplikácii druhej dávky očkovacej látky s dvojdávkovou schémou, ďalej osoba najmenej 21 dní po aplikácii prvej dávky očkovacej látky s jednodávkovou schémou.

Rovnako sa za plne zaočkovanú bude považovať osoba najmenej 14 dní po aplikácii prvej dávky očkovacej látky, ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia covid-19. Deti do 12 rokov sa automaticky považujú za plne zaočkované, lebo na Slovensku sa zatiaľ očkovať nemôžu.

Bude sa z lepších do horších fáz a opačne opäť prechádzať vždy od pondelka? 

Nie automaticky. Vedci a odborníci vymysleli systém, ktorý umožní oveľa flexibilnejšie reagovať na zmeny. Regióny už nebudú musieť čakať do nasledujúceho pondelka, keď sa uprostred týždňa výrazne zlepší alebo zhorší situácia. 

Vraj sa chystá aplikácia, ktorá bude obsahovať prehľad pravidiel a môžem ju používať pri vstupe do prevádzok. V akom je stave? 

Národné centrum zdravotníckych informácií aktuálne rokuje s ministerstvom investícií s jasným cieľom – aby slovenskí obchodníci mali k dispozícii aplikáciu na kontrolu covid preukazov čo najskôr. Vývojári aplikácie – štátna spoločnosť Slovensko IT – už majú aplikáciu nachystanú. Spoločnosť ju pripravila ešte v rámci projektu Green Pass. Momentálne sa aplikácia opätovne testuje a čaká aj na schválenie ministerstvom zdravotníctva. 

Ako bude aplikácia fungovať? 

Používateľ (obchodník) si cez aplikáciu Overpass naskenuje QR kód z certifikátu zákazníka – buď z papiera, alebo z aplikácie Greenpass – a následne aplikácia overí, či je daný certifikát správny. 


BARY, REŠTAURÁCIE A OBCHODY, PODUJATIA 


Aké právomoci majú prevádzky, ktoré si budú vyberať, či pustia iba zaočkovaných, OTP alebo „základ“? 

Prevádzkovatelia podnikov a organizátori hromadných podujatí si po novom sami určia, ktorým osobám umožnia vstup do prevádzky. Na výber majú z troch režimov, a to plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní covidu-19) a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu.

Prevádzky nemusia hlásiť, ktorý režim na vstup návštevníkov zvolili. Musia však v priestoroch vyznačiť, ktorý režim platí, a následne ho dodržiavať. Zákazníci sa vopred nikdy nedozvedia, ktorý režim platí, budú musieť sledovať napríklad sociálne siete alebo webové stránky prevádzok. Jednotlivé režimy môžu prevádzky striedať, ich trvanie nie je stanovené. Napríklad reštaurácie môžu na obed pustiť len zaočkovaných a večer OTP. Ak pustia „základ“, opatrenia, ktoré budú musieť dodržiavať, budú podstatne prísnejšie. 

Môžu mi zamestnanci prevádzok alebo pomocné sily na koncertoch kontrolovať očkovacie doklady? 

Áno. Vyhláška ustanovuje právo prevádzkovateľov zariadení a organizátorov podujatí žiadať doklady od návštevníkov a aj právo do týchto dokladov nahliadnuť. Nemôžu však nahliadať do občianskych preukazov. 

Musia byť zaočkovaní zamestnanci, ak sa reštaurácia rozhodne otvoriť len pre zaočkovaných, alebo sa budú dávať pravidelne testovať, ak bude prevádzka otvorená pre OTP? 

Nie. Podľa vyhlášky im stačí dodržiavať hygienické opatrenia. 

A čo obchody s potravinami? 

Záleží na tom, či ide o predajne s esenciálnymi produktmi (potraviny, lieky, drogéria) alebo o produkty bežnej spotreby. Kým potraviny, drogérie ani lekárne nemôžu rozhodovať, či pustia zaočkovaných, OTP alebo „základ“, napríklad holičstvá, predajne obuvi či športových potrieb môžu mať za určitých podmienok otvorené pre zaočkovaných a OTP aj v najhoršej, čiernej fáze. 

Budú sa opäť zavádzať nákupné hodiny pre seniorov? 

V 2. a 3. stupni ohrozenia (bordová, čierna farba) budú musieť prevádzky, ktoré umožnia vstup všetkým zákazníkom, znovu zaviesť hodiny vyhradené pre seniorov nad 65 rokov a ťažko zdravotne postihnutých. Týka sa to pracovných dní od 9.00 do 11.00 h. V 3. stupni ohrozenia sa prevádzky uzatvárajú, avšak potraviny, drogérie, lekárne či ďalšie prevádzky obchodov a služieb musia byť otvorené aj v čiernych okresoch.

Naozaj sa po novom budú môcť organizovať hromadné podujatia pre neobmedzený počet ľudí? 

Áno, ale všetci musia byť plne zaočkovaní podľa definície vyššie. Organizátori ich musia nahlásiť najmenej 48 hodín pred začiatkom miestnemu príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a musia mať aj zoznam všetkých účastníkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia