Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. augusta 2021, 9:15
Čas čítania 0:48
Kamila Šebestová

Nemci rušia bezplatné antigénové testy. Chcú tak podnietiť ľudí, aby sa dali zaočkovať

Nemci rušia bezplatné antigénové testy. Chcú tak podnietiť ľudí, aby sa dali zaočkovať
Zdroj: Jochen Zick - Pool / Getty Images
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Testy pre nezaočkovaných budú naďalej povinné, od októbra si však za ne zaplatia.

Nemecko prichádza s rezolútnym rozhodnutím. Od októbra ruší bezplatné antigénové testy. Vláda tak chce podnietiť ľudí, aby išli na očkovanie. „Každý bude mať šancu byť dovtedy zadarmo zaočkovaný,“ odôvodňuje toto rozhodnutie premiér Dolného Saska.

Nezaočkovaní budú naďalej potrebovať antigénové testy na športových udalostiach či pri cvičení vo fitku. 48-hodinový antigénový test budú zároveň potrebovať pri vstupe do nemocníc, domovov sociálnych služieb či pri účasti na kultúrnych podujatiach. 

Od polovice októbra si však za testy budú musieť zaplatiť. Výnimku budú mať len tí, ktorí sa nemôžu dať očkovať zo zdravotných dôvodov. Nemecko pripravuje nový plán pre zaočkovaných či tých, ktorí prekonali covid-19. 

Je otázne, ako budú na toto rozhodnutie reagovať ľudia, ktorí očkovanie odmietajú. V Nemecku sa v posledných dňoch konali viaceré protesty proti očkovaniu či opatreniam proti koronavírusu. Na námestiach stáli tisíce ľudí, ktorí nesúhlasia s postojom vlády. Na proteste 1. augusta v Berlíne polícia zatkla 600 demonštrantov pre agresívne správanie. Podobne reagovali aj demonštranti na Slovensku, keď vláda oznámila, že testy budú spoplatnené. 

Vláda sa rozhodla pritvrdiť zrejme aj pre rýchlo sa šíriaci indický variant delta. Počet nakazených sa v Nemecku v jeho dôsledku značne zdvihol. Za včerajšok Nemci evidovali 2 480 nových prípadov nákazy koronavírusom. Do dnešného na ochorenie covid-19, ktoré koronavírus spôsobuje, zomrelo v Nemecku takmer 100 000 ľudí. 

Odporúčané
Variant delta prinášajú na Slovensko najmä mladí dovolenkári. Drvivá väčšina nakazených boli nezaočkovaní Variant delta prinášajú na Slovensko najmä mladí dovolenkári. Drvivá väčšina nakazených boli nezaočkovaní 9. augusta 2021, 10:05
Domov
Zdieľať
Diskusia