Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2021, 12:30
Čas čítania 12:13
Dominik Vetrák

Z bankrotu k miliardám. Ako Marvel padol na dno, predal svoje postavy a stal sa najúspešnejšou značkou na svete?

Z bankrotu k miliardám. Ako Marvel padol na dno, predal svoje postavy a stal sa najúspešnejšou značkou na svete?
Zdroj: Marvel Comics
FILMY A SERIÁLY MARVEL
Uložiť Uložené

Začiatky Marvelu boli veľkolepé, no firma sa ocitla v obrovských problémoch a stačilo málo, aby komiksový žáner nikdy neuspel.

Disney kúpilo Marvel Entertainment v roku 2009 za 4,3 miliardy dolárov. Šlo o jeden z viacerých geniálnych ťahov riaditeľa Disney Boba Igera, pod ktorým Disney okrem iného kúpilo aj Lucasfilm (Star Wars), Hulu, Pixar či 20th Century Fox.

Od roku 2009 pritom Marvel Studios zarobili len v kinách viac ako 20 miliárd dolárov, pričom ďalších pár miliárd zarobili vďaka predaju merchandisingu, televíznych a streamovacích práv a fyzických nosičov. Spoločnosti Disney sa 4-miliardový nákup už niekoľkonásobne vrátil.

Odporúčané
Zabila sa, lebo medzi kolegami kolovali jej nahé fotky. Prečo zamestnanci firiem Ubisoft a Activision protestujú proti vedeniu? Zabila sa, lebo medzi kolegami kolovali jej nahé fotky. Prečo zamestnanci firiem Ubisoft a Activision protestujú proti vedeniu? 7. augusta 2021, 14:30

Išlo o jednu z najlepších investícií všetkých čias, no jedna z najúspešnejších spoločností v zábavnom priemysle vôbec nezažívala po celý čas len úspech. V 90. rokoch Marvel dokonca vyhlásil bankrot, rozpredával filmové práva na svoje postavy (vysvetlíme si, prečo Fox natáčal filmy s X-Men a Sony zase so Spider-Manom, v dôsledku čoho nemohli byť tieto postavy v Avengers) a nevydával žiadne kvalitné filmy.

Ako dokázal komiksový gigant vyťažiť z bankrotu status najúspešnejšej a najprofitujúcejšej filmovej značky pravdepodobne všetkých čias? 

Marvel začínal v roku 1939 ako Timely Comics. Založil ho Martin Goodman, mimochodom, príbuzný Stana Leeho. Prvým výrazným hrdinom bol v roku 1941 Steve Rogers AKA Captain America (AKA Cap). Reflektoval aktuálnu situáciu, keď sa do Európy vydali americkí junáci bojovať v druhej svetovej vojne. Jedny z prvých obálok sledovali Captaina, ako dáva päsťou do tváre Hitlerovi. Na tú dobu to bolo nesmierne provokatívne, ale tvorcovia v Marveli to tak cítili.

Väčšina z nich totiž bola židovského pôvodu a silne ich znepokojovalo, čo sa dialo v Európe. V dokumente Marvel 75 Years: From Pulp to Pup dokonca odznelo, že komiksy s Captainom America sa údajne predávali lepšie ako magazín Time.

Marvel
Zdroj: Marvel

Po skončení druhej svetovej vojny sa tvorcovia vrátili k predošlým príbehom spred vojny. Ľudia si ju už nechceli nijako pripomínať. V priebehu niekoľkých mesiacov sa však zatvorilo viac ako 30 komiksových spoločností a ostalo ich len do desať. Mohlo za to cenzurovanie komiksov, bez ktorých by sa nemohli predávať s potrebnou známkou odporúčania.

Odporúčané
Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI 24. januára 2024, 9:30

Tržby rapídne klesli a komiksy celkovo zažívali ťažké časy. Zakladateľ Marvel Comics Martin Goodman (vtedy ešte stále Timely Comics) naháňal trendy a nútil autorov písať a kresliť hororové komiksy či obľúbené typy príbehov, ktoré však nenapĺňali ambície a predstavy autorov. Štvalo to aj legendárneho komiksového autora Stana Leeho, ktorý chcel odísť z komiksového sveta.

Stan Lee chcel odísť z komiksového sveta ešte pred stvorením Fantastickej štvorky

Hanbil sa totiž za to, čo vychádza pod jeho menom. Jeho manželka mu povedala, že by mal pred odchodom vytvoriť aspoň jeden komiks, po akom túžil. Vznikla teda Fantastická štvorka, prvá marvelovská rodina a nesmierne úspešný komiks s dobrým príbehom a so skvelo napísanými postavami.

Marvel Comics
Zdroj: Marvel Comics

Nasledoval Hulk a zrejme najúspešnejší a najznámejší marvelovský hrdina – Spider-Man. Stan Lee ho vymyslel, keď sa pozeral na muchu na stene a chcel, aby sa jeho ďalší hrdina lepil k stenám a aby bol tínedžer, úplný opak dospelých hrdinov. V rovnakom mesiaci vytvorili Stan Lee, Jack Kirby a Steve Ditko hrdinu Thora.

O pár mesiacov nato zase Wasp, Iron Mana, Doctora Strangea či X-Men. V priebehu 2-3 rokov vznikla drvivá väčšina najúspešnejších komiksových postáv Marvelu a celej histórie. Trio marvelovských géniov (Ditko, Kirby a Lee) zažívalo zlatý vek. V roku 1951 už bola ich spoločnosť známa ako Atlas Comics, no a od roku 1961 sa spoločnosť volala Marvel Comics.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101627 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Marvel skrachoval a ako sa zachránil.
  • Prečo nemohli točiť filmy so Spider-Manom, s X-Men a Deadpoolom.
  • Kto v súčasnosti vlastní práva na filmové verzie postáv.
  • Prečo bol Iron Man prvým filmom MCU, hoci vtedy šlo len o druhoradú komiksovú postavu.
  • Prečo bol prvý Iron Man s Downeym jr. v hlavnej role takým veľkým riskom.
  • Prečo Sony odmietlo kúpiť celý Marvel za 25 miliónov a namiesto toho kúpilo Spider-Mana za 10 miliónov dolárov.
Domov
Zdieľať
Diskusia