Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2021, 10:07
Čas čítania 1:25
Martin Adam Pavlík TASR

Variant delta je infekčný ako kiahne a šíriť ho môžu aj očkovaní, varuje americký inštitút pre verejné zdravie

Variant delta je infekčný ako kiahne a šíriť ho môžu aj očkovaní, varuje americký inštitút pre verejné zdravie
Zdroj: Pixabay/mattthewafflecat
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Uvádza to Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, popredný národný inštitút Spojených štátov amerických pre verejné zdravie.

Ako uvádza Guardian v internej správe, ktorú zostavilo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), variant delta sa šíri oveľa rýchlejšie a je aj väčšia pravdepodobnosť, že nakazí očkovaných. Potenciálne by mohol navyše u neočkovaných v porovnaní so všetkými ostatnými známymi variantmi vyvolať vážnejšie ochorenie. CDC je federálnou agentúrou Spojených štátov pod ministerstvom zdravotníctva a sociálnej starostlivosti. Hlavné sídlo má v Atlante v štáte Georgia.

Správa, ktorú predstavili úradníci americkej agentúry na ochranu zdravia, varovala, že variant delta je infekčný ako kiahne. Dokument cituje údaje z ohniska v kraji v Massachusetts a naznačuje, že infekcie u očkovaných ľudí môžu produkovať vírusové záťaže podobné ako u neočkovaných a infikovaných týmto variantom. Vedci však uznávajú, že pravdepodobnosť šírenia vírusu u očkovaných osôb v prípade infekcie je v porovnaní s neočkovanými ľuďmi oveľa vzácnejšia.

„Treba pochopiť, že situácia je vážna. Je to jeden z najprenosnejších vírusov, o ktorých vieme,“ vyhlásila pre CNN Rochelle Walenská, riaditeľka CDC. Táto správa bola zverejnená len niekoľko dní po tom, čo agentúra zmenila svoje usmernenie a odporučila, aby aj očkovaní ľudia v niektorých vnútorných priestoroch používali rúška.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Spojené štáty majú v priemere takmer 62 000 nových infekcií covidu-19 denne a veľká väčšina hospitalizovaných a zomierajúcich nebola očkovaná. Podľa CDC je v celej krajine len 49,8 % Američanov úplne očkovaných. 

Pred novým variantom varovala aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). V piatok zdôraznila, že variant koronavírusu SARS-CoV-2 delta je varovaním, ktoré má podnietiť rýchlu reakciu predtým, ako sa objavia nebezpečnejšie mutácie.

Technická riaditeľka WHO Maria Van Kerkhoveová ako reakciu na covid-19 uviedla, že variant delta, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v Indii, sa najviac prenáša medzi ľuďmi, ktorí sa združujú. WHO podľa jej slov nemá vedecký dôkaz o tom, že by sa variant delta zameriaval osobitne na deti.


Tento variant bol doteraz zistený v 132 krajinách. Van Kerkhoveová tiež informovala, že vedci sa teraz snažia lepšie pochopiť dynamiku delty a to, prečo je prenosnejšia. „Vidíme, že varianty, ktoré kolujú, infikujú ľudí, ak neprijmú náležité opatrenia,“ upozornila riaditeľka s odkazom napríklad na fyzické odstupy či vyhýbanie sa zhromažďovaniu v zle vetraných, preplnených vnútorných priestoroch.


WHO tiež zverejnila plány, v ktorých podrobne opisuje spôsoby, ako je možné bezpečne otvoriť školy a dosiahnuť, aby zostali otvorené. Predpokladom je obmedziť komunitný prenos, zdôraznila Van Kerkhoveová.

Domov
Zdieľať
Diskusia