Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Tatratea
22. augusta 2021, 11:00
Čas čítania 2:19
Sponzorovaný obsah

Chceš prespať v prírode? S týmito radami bude tvoj výlet nezabudnuteľný

Chceš prespať v prírode? S týmito radami bude tvoj výlet nezabudnuteľný
Zdroj: TATRATEA
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE PO SLOVENSKU
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Vedel si, že na Slovensku môžeš dostať pokutu za stanovanie? Zisti, ako sa pripraviť na pobyt v prírode.

Prijmi ďalšiu výzvu od TATRATEA, zbaľ si len to najnutnejšie a vydaj sa za dobrodružstvom. Skúsil si už niekedy prespať pod holým nebom? Naskytne sa ti možnosť pozorovať západ slnka z toho najlepšieho miesta, počúvať zvuky lesa a užívať si pokoj. Budeš sa zobúdzať s prvými rannými lúčmi a so štebotom vtákov. Lepšie ako nejaký meditačný pobyt. 

Vystúp zo svojej komfortnej zóny a poď o krok ďalej. Nocovanie v prírode je osobitý a pekný zážitok, no vyžaduje patričnú prípravu. Prinášame ti zopár tipov, ako si takýto výlet naplánovať.

Tatratea, Milan bez mapy
Zdroj: TATRATEA

Nenechaj si pokaziť výlet zlou prípravou

Čas, termín a počasie. Tieto tri slová sú pri bivakovaní extrémne dôležité. Či už ideš spať pod širák, alebo do stanu, prírodné živly vedia tento krásny zážitok poriadne znepríjemniť. Je preto veľmi dôležité sledovať počasie a radšej dlhodobo pozorovať vývoj cez niekoľko zdrojov. Pri zlom počasí môže byť nepríjemná nielen noc, ale aj samotná cesta k vytúženému cieľu. Netreba však myslieť iba na búrky, ale aj na horúčavy. Nezabúdaj preto na pokrývku hlavy a dostatočný pitný režim. Ak vieš, že bude v deň tvojej cesty horúco, radšej vyraz skôr, kým je chladnejšie. 

Čo si zbalíš, to si aj odnesieš

Dobrý spacák, karimatka, prípadne stan či hamaky, jedlo, čelovka, teplé oblečenie. Je toho dosť, čo človek potrebuje na prespanie v prírode. Pamätaj však na to, že výbava niečo váži a ponesieš ju celú cestu na svojom chrbte cestou tam aj späť. 

Odmenou za kopec vyšliapaný s batohom na chrbte ti môže byť nápoj, ktorý si pripravíš do termosky ako take away drink. Ten bude síce záťažou v batohu, no cestou naspäť už pôjdeš s prázdnejším batohom. Večerné pozorovanie krajiny získa nádych luxusného baru s tým najlepším výhľadom. 

Na prípravu 1 porcie potrebuješ:

40 ml dobre vychladeného TATRATEA 52 % ORIGINAL

100 ml vychladeného zeleného čaju (osladíš ho bazovým sirupom a pridáš trochu citrónovej šťavy)

Všetko spolu zmiešaš a naleješ do termosky, ktorá nápoj udrží studený.

tatratea, drink
Zdroj: Karloff

Nemôžeš sa zložiť len tak hocikde 

Na Slovensku sa nemôžeš utáboriť len tak niekde v lese, je to obmedzené zákonom. Existujú na to presne vyznačené miesta. Ak toto nariadenie porušíš, hrozí ti mastná pokuta. Ideálne je využiť rôzne útulne či prístrešky. Takisto je rozdiel medzi bivakovaním a táborením. Táborenie znamená, že spíš pod stanom, založíš si oheň a zdržiavaš sa na danom mieste viac ako jednu noc. Bivakovanie sa líši v tom, že na druhý deň sa presúvaš na ďalšie miesto. Nesmieš však pri tom zakladať oheň či stavať prístrešok. V oboch prípadoch platí, že by si nemal spať len tak hocikde. Preto je dôležité podobný výlet si dobre naplánovať a overiť si, kde je možné na Slovensku prespať, napríklad aj v tomto článku.

Najskôr si to vyskúšaj

Na rôznych blogoch ľudí so skúsenosťami s bivakovaním sa dočítaš, že je dobré otestovať sám seba. A to napríklad tak, že si ustelieš doma na balkóne či v záhrade. Začneš v teplejších dňoch a postupne si vyskúšaš aj tie daždivé. Takto si otestuješ, či máš dobrý spacák alebo či ti netečie do stanu, a vychytáš všetky chyby, na ktoré by si nerád prišiel až v lese. Nakoniec možno zistíš, že pri dobrom vybavení vieš vonku prespať aj pri nízkych teplotách. 

tatratea, hory, výlet
Zdroj: TATRATEA

Zober si so sebou parťáka

Ako hovoria naši českí susedia: „Ve dvou se to táhne líp.“ Vo dvojici sa vám bude ľahšie rozkladať stan, vychutnávať nápoj od TATRATEA a jednoznačne bude príjemnejšie aj večerné posedenie pri ohníku. S prichádzajúcou tmou sú zvuky v lese silnejšie, čo môže vyvolať stres a zbytočný strach. Vo dvojici to však nebude také hrozné, hlavne ak si ešte podobný výlet v prírode neabsolvoval. Vo videu si pozri, ako zvládol či nezvládol spanie pod holým nebom Milan Bez Mapy spolu so svojím sprievodcom Peťom Hlinkom.

Domov
Zdieľať
Diskusia