Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2021, 13:51
Čas čítania 1:07
Tímea Krauszová

Chceš vyhrať v očkovacej lotérii? Takto bude fungovať žrebovanie a bonusy, keď niekoho prehovoríš na očkovanie

NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

77 poslancov v piatok schválilo zákon, v ktorom je zapracovaná aj očkovacia lotéria a bonus pre ľudí, ktorí presvedčia ďalších na očkovanie.

Poslanci v piatok schválili zákon, v ktorom je zapracovaná aj očkovacia prémia (lotéria) a bonus pre ľudí, ktorí presvedčia ďalších na očkovanie. Ide o motivačné príspevky, ktoré navrhol Igor Matovič v snahe zvýšiť záujem o očkovanie proti covidu.

Peniaze za vakcíny

Do tzv. očkovacej lotérie sa môže prihlásiť každý dospelý človek po očkovaní vždy raz po každej dávke (ľudia s vakcínou Johnson & Johnson majú nárok na dve prihlášky).
Za žrebovanie aj vyplácanie zodpovedá ministerstvo financií, pričom sa to bude vysielať v RTVS každý deň 5 minút. Raz za týždeň by malo byť aj mimoriadne hodinové žrebovanie. 
Dohromady je vyčlenených aspoň 6 240 výhier, ktoré budú vyplatené do 30 dní od vyžrebovania. Každý týždeň teda vláda vyčlení maximálne dva milióny eur na lotériu (ak sa nevyčerpá celá suma peňazí, prenesie sa do ďalšieho týždňa).
Igor Matovič tvrdí, že lotériu by mali spustiť do dvoch až troch týždňov.
Odporúčané
Kollár zablokoval výhody pre zaočkovaných. Tvrdí, že nechce, aby boli na Slovensku dve kategórie ľudí Kollár zablokoval výhody pre zaočkovaných. Tvrdí, že nechce, aby boli na Slovensku dve kategórie ľudí 2. júla 2021, 10:53

Peniaze za druhých

Ak privedieš na očkovanie ďalších ľudí, štát ťa za to odmení. Osoba, ktorú presvedčíš, však musí dostať obe dávky. Samozrejme, pri vakcíne Johnson & Johnson bude stačiť len jedna dávka. 

Fungovať to bude tak, že po zaočkovaní sa do týždňa treba zaregistrovať na webe ministerstva financií. Následne človek získa špeciálny kód, ten treba zapísať vo svojej registrácii a po overení ti vznikne nárok na odmenu. Peniaze dostaneš maximálne za 50 ľudí.

Odmena za kamoša: koľko peňazí môžeš dostať?
– 30 eur, ak si presvedčil človeka vo veku do 50 rokov,
– 60 eur, ak si presvedčil človeka vo veku 50 až 60 rokov,
– 90 eur, ak si presvedčil človeka, ktorý bude mať najneskôr v deň očkovania 60 rokov.

Ak chceš získať odmenu, nový záujemca musí prísť na očkovanie v období od 1. júla do 31. októbra. Bonus by mal byť vyplatený do 30. novembra 2021. Nie je jasné, či sa budú musieť prémie alebo bonusy zdaňovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia