Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2016, 16:23
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Koenigsegg sa s hyperšportom One:1 vrátil na Nürburgring, aby prekonal 918-ku. Bude najrýchlejším autom planéty?

TECH SVETOVÉ REKORDY
Uložiť Uložené

Švédov neodradila niekoľkomesačná výluka a v Zelenom pekle je možno vidieť doslova lietať hyperšport One:1, ktorý sa očividne snaží pokoriť jeho čas.

Ako ste iste postrehli, slávny nemecký okruh Nürburgring uplynulé mesiace neumožňoval automobilkám stanovovať oficiálne časy na jeho severnej časti Nordschleife, pretože po vážnej nehode začiatkom minulého roka, pri ktorej zahynul divák, obmedzili kompetentní rýchlosť na viacerých úsekoch trate. Niktoré z nich sa dokonca rozhodli upraviť, čím došlo medzičasom k zvýšeniu bezpečnosti - v sekcii Flugplatz, kde na hrboloch vo vysokej rýchlosti dochádzalo k nebezpečnej strate priľnavosti bol zbrúsený asfalt. Zároveň sa sprísnili podmienky pre divákov a pribudli viaceré dodatočné bezpečnostné bariéry. Ako sa ukazuje, v posledných mesiacoch sa vracia všetko do normálu, čoho výsledku sú viaceré rýchlostné merania nových vozidiel. To je nepochybne pozitívnou správou okrem iného pre švédsky Koenigsegg Automotive AB, ktorý sa už dlhšiu dobu chystal s modelmi One:1 a Regera prekonať Porsche 918 Spyder v kategórii sériových cestných vozidiel.

Koenigsegg sa s hyperšportom One:1 vrátil na Nürburgring, aby prekonal 918-ku. Bude najrýchlejším autom planéty?

Ak nerátame do úvahy exotické vozidlá značky Radical, oficiálnym držiteľom rekordu medzi sériovými vozidlami s cestnou homologizáciou je totiž stále práve 918-ka s časom 6 minút a 57 sekúnd (tesne v závese za ňou je Lamborghini Aventador LP 750-4 Superveloce s časom 6:59.73). Krok "uzavrieť" Severnú slučku tak síce na istý čas zviazal ruky Koenigseggu, z čoho bol ostatne sklamaný aj sám zakladateľ značky Christian von Koenigsegg, ktorý vyjadril sklamanie z tohto rozhodnutia, v týchto dňoch je však zrejmé, že Švédov  neodradila niekoľkomesačná výluka, a v Zelenom pekle je možno vidieť doslova lietať hyperšport One:1, ktorý sa očividne snaží pokoriť jeho čas. Predtým, ako si pozriete jeho famóznú jazdu zachytenú na kameru pripomínam, že toto vozidlo s výkonom rovným jednému megawattu (1360 koní) prevetrali Švédi už i na nemenej slávnom belgickom okruhu Spa-Francorchamps, kde sa im podarilo prekonať doterajší rekord spomedzi cestných áut, ktorého držiteľom bol McLaren P1. One:1 zašlo jedno kolo tejto 7-kilometrovej trate v čase 2:33:26, pričom britský rival za ním zaostáva o tri sekundy. Spomedzi ďalších konkurentov sú všetky modely v tabuľke nižšie a to Porsche 918 Spyder s časom 2:40 a Ferrari LaFerrari to zabralo 2 minúty, 48 sekúnd. Úplne na záver ešte pripomeniem, že One:1 je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov, keďže sa mu nedávno podarilo uskutočniť skutočne pozoruhodný skutok. Po viacerých skúšobných meraniach stanovil pretekár Robert Serwanski za ideálnych bezveterných podmienok na suchej rovnej trati zrýchlenie z 0-300 km/h za 11,922 s, a späť na nulu za 6.032 sekundy! Čas z 0-300-0 km/h teda predstavuje iba 17,95 s, čím Koenigsegg prekonal vlastný rekord Agery R o viac ako 3 sekundy.

Späť
Zdieľať
Diskusia