Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2014, 20:14
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Clarkson dostal posledné varovanie, inak končí v Top Gear-e!

TECH
Uložiť Uložené

Tamojšie bulvárne média napadli Jeremyho Clarksona za rasistickú poznámku a BBC to zjavne už nechce tolerovať!

Clarkson dostal posledné varovanie, inak končí v Top Gear-e!

O tom, že britský Top Gear je jeden z najznámejších a najslávnejších televíznych programov na svete a zároveň jeden z najúspešnejších automobilových programov vôbec, tu nemusíme ani diskutovať. V súčasnosti sa jedná o najúspešnejší exportný program BBC, pričom v roku 2013 sa zapísal do Guinnessovej knihy rekordov ako najsledovanejší dokumentárny televízny program na svete.

Paradoxne, vysielanie má taký úspech a rating, že i keď je obsahovo orientované predovšetkým na automobily, sleduje ho množstvo divákov, ktorých samotný motoristický svet v skutočnosti ani nezaujíma. Jedná sa totižto doslova o show a v podstate je to show pre všetkých. Môže za to najmä trojica moderátorov s tradičným britským humorom, záhadný Stig, perfektné vizuálne efekty, pestrosť a netradičnosť jednotlivých vstupov, no a v neposlednom rade, testy takých vozidiel, ktoré sa neraz dostanú do rúk len pár šťastlivcom. Ono, nemôžeme sa tomu ani čudovať, kedže Top Gear lieta v oblakoch vďaka televízii BBC, ktorá siahnuť hlbšie do vrecka očividne problém nemá. Britský program je preto natoľko mienkotvorný, že samotné automobilky (okrem amerických, keďže tie boli/sú v programe zväčša terčom kritiky) sa doslova prosia o testovanie noviniek a to mnohokrát i napriek tomu, že vedia, že ich tátoše nebudú práve vychválene. Aj zlá reklama je reklama a v tomto prípade to platí dvojnásobne, keďže aj pre Top Gear platí niečo podobné - ako by Judínyová povedala, že kto nie je v Smotánke, ako keby ani neexistoval.

Clarkson dostal posledné varovanie, inak končí v Top Gear-e!

Jedným z highlightov programu je samozrejme Jeremy Clarkson, dá sa povedať hlava spomínanej svätej moderátorskej trojky. Jeho humor a vystupovanie síce neraz rozdeľuje divákov na dva tábory, bez neho si však Top Gear nevedia predstaviť pravdepodobne ani jeho neprajníci. Najnovšie sa však opäť postaral o rozruch a opäť negatívny. V jednom zo svojich vstupov začal citovať tradičnú anglickú riekanku (obdoba nášho "En ten tiky, dva špendlíky...") "Eeny, meeny, miny, moe; Catch a tiger by the toe". Tamojšie bulvárne média ho však napadli, že v slove "tiger" nezačal s písmenom "T", ale "N". To sa samozrejme považuje za rasistickú poznámku, ktorá je predovšetkým v Británii ťažko akceptovateľná. BBC dostalo teda znova stovku sťažnosti a to i napriek tomu, že daná slovná hračka nebola skomolená v riadnom vysielaní, ale len pri natáčaní a do hlavného vysielania sa ani nedostala.

Vyzerá to však tak, že Jeremyho vtípky boli v tomto prípade jednou z posledných kvapiek trpezlivosti BBC. Mamutia televízia totižto vyhlásila, že sa jedná o posledné varovanie pre 54-ročného moderátora a pokiaľ sa zopakuje podobná situácia, nemá už najmenší problém ho naozaj vyhodiť. Doteraz mu totižto všetky problémy a kauzy žehlila, keďže kompetentní dobre vedia, že bez neho sa Top Gear nezaobíde. Za rok 2012 dostal za natáčanie okolo 14 miliónov libier, no oproti 150 miliónom libier, ktoré putujú ročne na účet BBC z vysielania, to je naozaj len zlomok. Jeremy sa na žiadosť BBC ospravedlnil (video nižšie), i keď prehlásil, že písmeno "N" na začiatku slova nepovedal, nakoľko daný výraz nepoužíva, lebo ho nemá vo svojom slovníku. 

Späť
Zdieľať
Diskusia