Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2021, 10:17
Čas čítania 1:52
Tímea Krauszová TASR

Slovensko sa musí pripraviť na mutáciu delta, lekár aj prezidentka varujú pred treťou vlnou

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Tretia vlna príde. Otázkou je, ako dobre na ňu budeme pripravení.

„Nárast počtu infikovaných, tak ako prišiel v Anglicku, príde aj k nám. Otázka je, či bude naša populácia taká chránená očkovaním ako tá britská,“ varuje lekár a člen krízového štábu Peter Visolajský. Podľa jeho slov môžeme mutáciu delta, pôvodom z Indie, očakávať aj na Slovensku.

Hoci si v lete trošku vydýchneme, nemali by sme zaspať na vavrínoch a mali by sme sa poriadne pripraviť. V stredu na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády povedal, že na prípravách na deltu už pracujú. „Budeme sa pripravovať tak, aby sme boli pripravení a aby sme urobili všetky opatrenia, ktoré v tejto chvíli môžeme spraviť.“ O prípravách už hovorí aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Odporúčané
Unikol koronavírus z laboratória, alebo sa rozšíril prostredníctvom netopierov? Vznik pandémie vysvetľuje virológ Boris Klempa Unikol koronavírus z laboratória, alebo sa rozšíril prostredníctvom netopierov? Vznik pandémie vysvetľuje virológ Boris Klempa 16. júna 2021, 14:30

Tretia vlna príde aj s deltou

Odborníci sa so znepokojením prizerajú na dianie vo Veľkej Británii. Krajina v stredu hlásila viac ako 9 000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od februára tohto roka. Počet úmrtí sa však drží na nízkej úrovni, v stredu ich potvrdili deväť.

Za rýchlym tempom šírenia nákazy je práve mutácia delta. „Denné nárasty pozitívnych sú tam spôsobené indickou mutáciou, ktorá je infekčnejšia, odolnejšia a spôsobuje viac úmrtí a ťažších stavov ako predchádzajúce,“ povedal Visolajský. Podľa expertov je variant delta zhruba o 60 % nákazlivejší než britská mutácia a je odolnejší voči vakcínam – najmä v prípade ľudí, ktorí majú za sebou len prvú dávku, sa ochrana znižuje výrazne.

Na ďalšiu pandemickú vlnu sa musíme pripraviť. Hovoria o tom nielen lekári, ale aj prezidentka Zuzana Čaputová. V rozhovore pre TASR pri príležitosti dvoch rokov vo funkcii povedala, že musíme vyvinúť maximálne úsilie, aby bol dosah tretej vlny čo najmiernejší.

Odporúčané
Vykŕmil ju tak, že sa nevedela bez pomoci sprchovať či obliekať. Sexuálne ich to vzrušovalo Vykŕmil ju tak, že sa nevedela bez pomoci sprchovať či obliekať. Sexuálne ich to vzrušovalo 14. júna 2021, 9:30

Sme pripravení?

Kľúčom v boji s pandémiou je podľa Čaputovej očkovanie. „Už sa podarilo vyriešiť počiatočné problémy s prihlasovaním na očkovanie aj s distribúciou vakcín, teraz potrebujeme rozšíriť možnosti očkovania, aby najmä starší ľudia nemuseli za očkovaním cestovať. To znamená mobilné očkovacie tímy, možnosť očkovania aj u obvodných lekárov alebo vo firmách,“ povedala prezidentka.

Podľa nej však nesmieme zabudnúť na ľudí, ktorí pandémiu riešia z prvej línie. Do zdravotných stredísk, najmä do nemocníc, treba vyslať jasný signál. „Lekári, sestry a celý zdravotnícky personál sú nesmierne vyčerpaní a musíme sa sústrediť na zlepšenie ich podmienok vrátane mzdových. Nesmieme dovoliť, aby lekári a sestry odchádzali zo Slovenska za lepšími podmienkami do zahraničia.“ Zlepšenie podmienok je potrebné aj v zariadeniach sociálnych služieb či domovoch dôchodcov.

Nejde však len o odmeňovanie tých, ktorí pracujú na úkor vlastného zdravia, bezpečia a pohodlia. Pomôcť musíme aj tým, ktorí o prácu a prístup k vzdelávaniu v dôsledku pandémie prišli. Už vieme, čo nás zhruba čaká, a musíme sa podľa toho zariadiť. 

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

„Mnohí prišli o pravidelný príjem, lebo museli skončiť s podnikaním. Nie všetky deti mali možnosť pripojiť sa na online vyučovanie. Mnohí prepadli sitom sociálnej pomoci. V ťažkej situácii sa ocitli najmä matky samoživiteľky,“ povedala prezidentka s tým, že koronavírus len prehĺbil sociálne rozdiely, ktoré na Slovensku prevládali už predtým.

Domov
Zdieľať
Diskusia