Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2021, 18:45
Čas čítania 1:07
Kamila Šebestová

U pacientov s indickým variantom koronavírusu sa objavili vzácne plesne vedúce až k smrti

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Podľa odborníkov môže toto vzácne mykotické ochorenie spôsobiť aj smrť.

V Ománe lekári zaznamenali zvláštny jav indického variantu koronavírusu. U pacientov sa objavila takzvaná zygomykóza, v angličtine označovaná aj ako čierna pleseň. Nie je zrejmé, v akom stave sú momentálne nakazení. Zygomokóza je relatívne vzácne ochorenie, napriek tomu sa lekári obávajú, aby sa pre indický variant medzi pacientmi nerozšírilo. 

Zygomykóza napáda najmä tvár, najskôr sa usadí v nose a očiach, potom smeruje k mozgu. Lekári musia dokonca pacientom chirurgicky odstrániť oko, aby zabránili jej prieniku do mozgových blán. V najhoršom prípade vedie k smrti. Spôsobuje ju pleseň, ktorú možno nájsť v pôde alebo vo vzduchu, šíri sa dýchacími cestami. 

Podľa portálu ABC news toto mykotické ochorenie napáda pacientov so slabou imunitou, ktorí majú poškodené zdravie. Riziku sú vystavení najmä cukrovkári. Odborníci takisto naznačili, že zygomykózu môže spôsobiť aj zvýšené užívanie niektorých liekov proti koronavírusu. 

Prípady v Ománe sa pre indický variant zvýšili takmer trojnásobne. V Dubaji sa delta variant šíri veľmi rýchlo. Podobne je to aj v Európe, konkrétne napríklad vo Veľkej Británii. Slovenskí virológovia varujú, že indický variant môže prísť aj na Slovensko počas tretej vlny. Tú zatiaľ odhadujú na september, začať sa však môže aj skôr.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Na základe situácie v Spojenom kráľovstve vidíme, že stále prichádzajú prekvapenia. Nedá sa s istotou tvrdiť, že tretia vlna príde až na jeseň. V súvislosti s indickým variantom sa môže niečo zvrtnúť. Veľká Británia je krajina, ktorú by sme mali sledovať. To, čo sa v nej deje, sa totiž s určitým oneskorením môže opakovať aj u nás. Je takmer nemožné, aby sa k nám indický variant koronavírusu vôbec nedostal,“ komentuje pandemickú situáciu virológ Boris Klempa.

Podľa Klempu bude všetko závisieť od miery zaočkovanosti a aj od toho, či budú ľudia po návrate z rizikových krajín zodpovedne zotrvávať v karanténe.

Odporúčané
Ruský diplomat zrazil ženu v bratislavskej Mlynskej doline, podľa svedkov bol opitý Ruský diplomat zrazil ženu v bratislavskej Mlynskej doline, podľa svedkov bol opitý 15. júna 2021, 16:05
Domov
Zdieľať
Diskusia