Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2021, 18:03
Čas čítania 1:39
Martin Mičuda

1 020-koňový Model S Plaid sa oficiálne predstavil, prvé video ukazuje absurdnosť jeho ovládania

1 020-koňový Model S Plaid sa oficiálne predstavil, prvé video ukazuje absurdnosť jeho ovládania
Zdroj: Tesla
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Prvotné informácie o vrcholnej verzii Plaid najnovšie oficiálnou cestou potvrdzuje už aj samotná automobilka Tesla.

Americký výrobca elektromobilov nám už začiatkom roka oficiálne predstavil modernizovaný Model S. V rámci väčšieho faceliftu došlo k značnej modernizácii interiéru a v neposlednom rade samotnej techniky. Čerešničkou na torte je vrcholná verzia Plaid, okolo ktorej je taký rozruch. Jej približné parametre nám už boli predhodené, ale až teraz nám Tesla vrcholný Model S s dodatkom Plaid predstavuje oficiálne.


Jeho podstatou sú vynovené nárazníky na oboch koncoch, nový dizajn diskov a vskutku nenápadná plaketka Plaid na veku batožinového priestoru. Na pohľad drobné zmeny však prinášajú svoje ovocie, pretože Tesla uvádza, že Model S Plaid sa hrdí rekordne nízkym koeficientom aerodynamického odporu vzduchu, ktorý má hodnotu len 0,208. 

Tesla, Model S Plaid,
Zdroj: Tesla


Samozrejme, veľká pozornosť sa upriamuje do kokpitu, ktorý, ako už vieme, dostal nielen inak tvarovanú palubnú dosku so 17” dotykovým a po novom horizontálne orientovaným displejom, ale aj kontroverzný volant s odrezaným vencom vo vrchnej časti.

Sme zvedaví, či takéto riešenie prejde homologizáciou predovšetkým v Európe. Pred vodičom napokon ostali približne 12” digitálne budíky, nový displej pritom evidujeme aj v zadnej časti. Automobilka hovorí o kvalitnejších materiáloch, pozornosť upriamuje aj na novú bezdrôtovú konzolu na nabíjanie hneď dvoch mobilných telefónov.

Odporúčané
Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? 25. mája 2021, 14:30

Pod rúškom tajomstva už nie je ani funkcionalita zmeny smeru jazdy. Spoza volantu zmizla páčka jednostupňovej prevodovky, ale ako ukazuje najnovšie autentické video, vodič smer jazdy mení posunom prsta po dotykovom displeji. Smerom dole tak zaradí polohu R, zatiaľ čo smerom hore volí polohu D. Ako vidieť na samotnom videu, takáto obsluha prevodovky sa zdá tak trochu ťažkopádna a inak tomu nie je ani v prípade práce s kostrbatým volantom. Navyše, na ňom sú aj tlačidlá na aktiváciu smerovky.

Už aj oficiálnou cestou je zrejmé, že vrcholná verzia Plaid disponuje trojicou elektromotorov s celkovým výkonom 750 kW/1 020 koní. Z rýchlostných parametrov teda padne každému sánka – aj napriek tomu, že Model S nemožno v pravom zmysle slova označiť za športiak, jeho akcelerácia z 0 na 100 km/h za približne 2 sekundy či maximálna rýchlosť až 200 míľ, teda 321 kilometrov superšportové vlastnosti potvrdzuje. 

Zlepšenia badať aj v oblasti batérie. Akumulátor vo verzii Plaid má v ideálnych podmienkach zaručiť dojazd až 390 míľ, čiže 628 kilometrov, pritom pri použití nabíjacej stanice Supercharger stačí 15-minútové nabíjanie na 300-kilometrový dojazd.

Odporúčané
Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy 18. decembra 2023, 17:00

Elon Musk počas prezentácie napokon prezradil, že ešte lepšia verzia Plaid+ napokon nevznikne, lebo už „klasický“ Plaid má zaručiť úžasný dojazd i dynamiku. Žiaľ, odzrkadlí sa to aj na cene – nový Model S Plaid napokon stojí v základe o rovných 10-tisíc dolárov viac, ako sa predpokladalo, teda 130-tisíc dolárov.

Tesla, Model S Plaid,Tesla, Model S Plaid,Tesla, Model S Plaid,Tesla, Model S Plaid,
Zobraziť galériu
(17)
Domov
Zdieľať
Diskusia