Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. júna 2021, 14:30
Čas čítania 6:32
Jakub Paulík

Z detského sériového vraha sa povracal jeho vlastný otec. Zabíjať začal už na základnej škole

Z detského sériového vraha sa povracal jeho vlastný otec. Zabíjať začal už na základnej škole
Zdroj: Unsplash/Markus Spiske/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI SÉRIOVÍ VRAHOVIA VRAŽDY SPÁCHANÉ DEŤMI
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

O vraždách rozprával ako o počasí.

Okolo jej tela sa vytvorila kaluž krvi. Videl, že už nežije, no napriek tomu ju stále bodal. V dome sa okrem 27-ročnej Rebeccy nenachádzal nikto. O deti sa, našťastie, v tom čase starali starí rodičia, čo im zachránilo život. Mladá žena však mala smolu. Jej dom si vyhliadol vtedy iba 13-ročný sused, ktorý však výškou a váhou prevyšoval väčšinu miestnych detí. 

Hovorievali mu preto Iron Man, no neskôr mu ako jednému z najmladších sériových vrahov v USA prischla prezývka The Warwick Slasher. Keď ho policajti dostali, na rukách mal krv štyroch nevinných žien. Na slobodu ho pritom mali pustiť už ako 21-ročného.

Ďalšie články o vraždách spáchaných deťmi nájdeš v tomto vlákne.

Odporúčané
Zabijak sa tváril, že je gay. V klube pritancoval k mužovi a pichol mu injekciu s jedom Zabijak sa tváril, že je gay. V klube pritancoval k mužovi a pichol mu injekciu s jedom 3. júna 2021, 9:30
V tomto článku si prečítaš:
  • V dôsledku akého detailu sa dostal do pozornosti polície.
  • Prečo mali štvornásobného vraha prepustiť na slobodu už ako 21-ročného.
  • Čo vyšetrovateľom povedal o vraždách malých detí.
  • Prečo sa vrahov otec zo svojho syna povracal.
  • Ako vychádzal so svojimi kamarátmi a susedmi.
Craig Price.
Craig Price. Zdroj: WPRI-TV/reprofoto

Vraždil od základnej školy

Rebecca mala celý dom preplnený krabicami s vecami, ktoré si plánovala vziať so sebou. O niekoľko dní sa mala spoločne s deťmi sťahovať. To však už nestihla. V jeden júlový večer roku 1987 sa k nej vlámal 13-ročný sused, ktorý býval len o niekoľko domov ďalej.

Keď polícia vo Warwicku našla jej telo, bola z brutality, akou páchateľ vraždil, úplne zhrozená. Rebeccu dobodal kuchynským nožom takmer 60-krát. Išlo o zlodeja, ktorý zabil majiteľku domu, pretože ho chytila pri čine? Ak áno, prečo by ju bodal aj dávno po tom, čo už bola mŕtva? Odpovede na tieto otázky zatiaľ nepoznali. Páchateľ, iba 13-ročný Craig Price, sa pritom nachádzal bližšie, než tušili.

Od vraždy mladej ženy ubehli dva roky a miestni obyvatelia na ňu už pomaly zabudli. Neznámy zabijak sa však v roku 1989 znova pripomenul – a tentoraz dokonca trojnásobnou vraždou, pri ktorej neušetril ani deti. Modus operandi (spôsob spáchania trestného činu) bol pritom veľmi podobný. Vyšetrovatelia preto privolali na pomoc odborníkov z FBI, podľa ktorých boli na stope brutálneho sériového vraha.

Odporúčané
Ako 14-ročný zastrelil troch ľudí a dostal doživotie. Vo väzení si spravil vysokú školu, za minulosť sa hanbí Ako 14-ročný zastrelil troch ľudí a dostal doživotie. Vo väzení si spravil vysokú školu, za minulosť sa hanbí 18. septembra 2020, 11:13

Sťažoval sa, že ho jedna z obetí pohrýzla

Craig Price bol v roku 1989 15-ročným stredoškolákom. NBC News informujú, že v tom období mal za sebou už niekoľko vlámaní, no k svojmu okoliu sa vraj správal priateľsky a vždy bol obklopený kamarátmi. Na prvý pohľad by teda asi nikto nepovedal, že by bol schopný zavraždiť človeka. Blízke okolie však u neho pozorovalo časté výbuchy hnevu, ktorým určite nijak nepomáhalo to, že bol pravidelným užívateľom LSD.

Pod vplyvom drog sa vraj v septembri 1989 vlámal do jedného z domov, ktorý sa nachádzal neďaleko od jeho bydliska. Keď uvidel pootvorené okno na prízemí, zacítil príležitosť. Jeho ďalšími obeťami sa stali tri susedy: 39-ročná Joan Heatonová a jej dve dcéry, 8-ročná Melissa a 10-ročná Jennifer.

Tri obete Craiga Pricea.
Tri obete Craiga Pricea. Zdroj: WPRI-TV

V zúrivosti matku i deti mnohonásobne dobodal, pričom najmladšej, 8-ročnej Melisse rozbil aj lebku. Vyšetrovatelia uviedli, že obete bodal takou silou, až sa mu lámali čepele nožov, ktoré zostali zabodnuté v tele. Na obetiach ich podľa svojej výpovede vystriedal celkovo asi šesť.

Ako prvú zabil matku, ktorú v dome nechtiac prebudil tým, že pri lezení cez okno spadol na stôl, ktorý sa pod jeho váhou zlomil. Podľa CNN bol robustným hráčom amerického futbalu, ktorého vzhľadom na jeho nadmernú veľkosť prezývali Iron Man. V čase vrážd meral takmer 180 centimetrov a vážil vyše 100 kilogramov.

Odporúčané
Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie 21. apríla 2024, 12:30

Keď ho teda Joan v prítmí domu zbadala, zrejme jej nenapadlo, že ide iba o 15-ročného stredoškoláka. Neželaný nočný návštevník v nej prebudil strach, a tak sa dala ihneď na útek, pričom na svoje spiace deti kričala, aby sa dostali k telefónu a privolali pomoc.

Podľa výpovede Craiga Pricea 39-ročnú matku rýchlo chytil s cieľom zavraždiť ju. Joan sa však tvrdo bránila. „Pohrýzla ma, tu môžete vidieť odtlačok. Pohrýzla ma tam a ja som ju pohrýzol tiež,“ opisoval vyšetrovateľom svoje spomienky. 

Proti statnému tínedžerovi však nemala žiadnu šancu. Keď ju jej kuchynskými nožmi dobodal a potom uškrtil, pustil sa aj do malých dcér, ktoré sa medzičasom prebudili. Aj ony sa pred útočníkom pokúšali brániť, no šanca, že sa im to podarí, bola takmer nulová. Pri útoku si nechtiac porezal vlastný prst a zanechal na mieste činu svoju krv.

Odporúčané
Ako deti zabili macochu a vyrastali vo väzení. Z chlapca je dnes kňaz, dievča sa vydalo, má dve deti a bojuje za práva mladistvých Ako deti zabili macochu a vyrastali vo väzení. Z chlapca je dnes kňaz, dievča sa vydalo, má dve deti a bojuje za práva mladistvých 25. februára 2021, 14:30

Obidve dcéry brutálne dobodal a jednej z nich dolámal rebrá, uviedol v dokumente Killer Kids špeciálny agent FBI Charles J. Walsh. Pred vyšetrovateľmi počas výsluchu následne napodobňoval zvuky, ktoré dievčatá vydávali pri umieraní. Po vraždách telá zakryl kobercom a obliečkami, pretože sa podľa vlastných slov „na to nechcel pozerať“.

Spočiatku popieral, že by mal niečo spoločné s vraždou Rebeccy Spencerovej z roku 1987. Vyšetrovatelia však vedeli, že sa odtlačok z obidvoch miest činu zhoduje s tou istou osobou, ktorou bol mladý Craig Price. Nakoniec sa priznal ku všetkým štyrom vraždám. Z Craiga Pricea alias Iron Mana sa tak stal sériový vrah prezývaný The Warwick Slasher.

Craige Price.
Craige Price. Zdroj: WPRI-TV/reprofoto

Jeho otec sa pri výsluchu povracal

Miestni vyšetrovatelia a FBI dali hlavy dokopy a začali hľadať spojitosti medzi trojnásobnou vraždou z roku 1989 a usmrtením 27-ročnej ženy, ktoré sa odohralo dva roky predtým. V obidvoch prípadoch použil vrah nože, ktorými obete mnohonásobne zasiahol, a vybral si domy v rovnakej štvrti. Predpokladali teda, že ide o sériového vraha z okolia, ktorý obete poznal aspoň z videnia.

Odporúčané
Český kanibal zabil 5 žien, ďalších 18 znásilnil, genitálie obete zjedol s horčicou. Vo vyšetrovateľovi našiel chýbajúceho otca Český kanibal zabil 5 žien, ďalších 18 znásilnil, genitálie obete zjedol s horčicou. Vo vyšetrovateľovi našiel chýbajúceho otca 10. apríla 2024, 12:00

Krátko po poslednej vražde sa policajti pri rutinnej prehliadke okolia začali zhovárať s 15-ročným Craigom Priceom. Pýtali sa ho, či počul o miestnych vraždách, a všimli si, že má porezaný prst. Jeho reakcie sa im vôbec nepozdávali. Chlapca neskôr poslali na detektor lži a zistili, že klame. Nakoniec sa rozhodli prehľadať dom, kde býval s rodičmi, a v záhradnej búde našli zakrvavené nože z miesta činu.

Ďalším dôkazom proti mladému vrahovi boli odtlačky nôh v kaluži krvi, ktoré sa zhodovali s veľkosťou Craiga Pricea. Prakticky už nemal čo skrývať, a tak sa k trojici vrážd priznal.

Matka mladého vraha, ktorá musela byť vzhľadom na jeho vek prítomná na výsluchu, sa zmohla len na plač. V knihe A Call for Justice autorka Denise Langová čitateľom prezradila, že otec Craiga Pricea na tom nebol o nič lepšie. Z opisu vrážd svojho syna bol taký znechutený, že nakoniec utiekol na mužské toalety, kde sa povracal. Niet sa čomu čudovať. Brutalita prípadu bola náročná aj na psychiku ostrieľaných vyšetrovateľov.

Detektív Tim Colgan, ktorý sa zúčastnil na výsluchu, sa po príchode domov rozplakal. Videl totiž, čo chlapec spravil s telami žien, a keď počul, ako o vraždách rozpráva, podľahol emóciám.

Ďalší policajný detektív Ken Anderson, ktorý bol na mieste činu, tvrdí, že Craig Price rozprával o trojnásobnej vražde bez akéhokoľvek citu, ako keby sa vlastne nič hrozné nestalo. Podľa agenta FBI Charlesa J. Walsha o nich hovoril tak, ako sa bežne ľudia rozprávajú o počasí.

Odporúčané
16-ročná Sandra za 4 minúty utopila svoju mamu. Na súde sa pri fotkách obete spoločne so sestrou smiali 16-ročná Sandra za 4 minúty utopila svoju mamu. Na súde sa pri fotkách obete spoločne so sestrou smiali 4. júna 2020, 15:08

Keby sa dostal von, zrejme by vraždil znova

Craiga Pricea chytili v roku 1989 krátko pred jeho 16. narodeninami. Problémom bolo, že v tom období mohol byť vzhľadom na svoj nízky vek súdený v štáte Rhode Island iba ako maloletý. Po dovŕšení 21. roka života mal byť teda z nápravného strediska pre mládež prepustený na slobodu.

„So systémom, ktorý umožňoval v 21 rokoch prepustiť niekoho, kto zabil štyroch ľudí, bolo niečo zásadne v neporiadku,“ kritizoval vtedajšiu štátnu legislatívu asistent prokurátora Jeffrey Pine, ktorý chcel Craiga Pricea udržať mimo spoločnosti. A je to pochopiteľné.

Vzhľadom na počet a brutálnosť jeho zločinov by bolo pre obete neúctou, keby si odsedel iba približne 5 rokov. Jeho prípad v konečnom dôsledku ovplyvnil legislatívu na Rhode Islande. Od roku 1990 mohli byť maloleté osoby v prípade spáchania závažného trestného činu súdené ako dospelí. V trestnom práve však platí zásada zákazu retroaktivity, čo značí, že nové zákony nemôžu nadobudnúť účinnosť spätne pre zločiny, ktoré boli vykonané v minulosti. Craig Price sa preto mohol tak či onak dostať na slobodu už ako 21-ročný. 

Odporúčané
Mladá influencerka údajne zabila svoju dvojníčku, aby nafingovala vlastnú smrť. Mŕtve telo našli v aute pri Dunaji Mladá influencerka údajne zabila svoju dvojníčku, aby nafingovala vlastnú smrť. Mŕtve telo našli v aute pri Dunaji 19. januára 2024, 9:30

Proti jeho prepusteniu v roku 1994 protestovalo množstvo susedov a príbuzných štyroch obetí, uvádzajú New York Times. Spoločne s detektívom Kevinom Collinsom z policajného oddelenia vo Warwicku vytvorili neziskovú organizáciu s názvom Citizens Opposed to the Release of Craig Price (CORP). Collins si bol istý, že Craig Price by po prepustení vo vraždách pokračoval.

„Je jedným z najkrutejších a najbrutálnejších vrahov na planéte. Kalifornia má Charlesa Mansona, Milwaukee Jeffreyho Dahmera a Rhode Island Craiga Pricea,“ povedal o ňom v danom období kapitán Collins. Iniciatívu CORP svojho času podporoval dokonca aj americký prezident Bill Clinton.

Obdobne ako detektív Collins na osobu Craiga Pricea nazerali aj znalci z radov psychológov či Greg McCrary z FBI, ktorý sa špecializoval na sériových vrahov. Podľa jeho odborného názoru bol Craig Price „ľudský predátor, ktorý neprejavil žiadnu empatiu ani ľútosť a s vysokou pravdepodobnosťou by zabíjal znova“, citujú McCraryho opis vraha NBC News.

Craig Price si počas pobytu v nápravnom zariadení na radosť prokurátora „strelil do vlastnej nohy“ tým, ako sa správal. Dlhodobo odmietal psychologické vyšetrenia a pohoršil si aj bitkou s jedným z miestnych delikventov či vyhrážaním sa zamestnancom.

V zariadení navyše nahral video, na ktorom rapoval o tom, ako zabíja policajtov. Prokuratúra teda využila všetko, čo mal na rováši, aby ho udržala mimo spoločnosti tak dlho, ako sa len bude dať.

Odporúčané
Jeden z najbrutálnejších vrahov v dejinách Japonska mal len 14 rokov: masturboval nad odseknutou hlavou svojej obete Jeden z najbrutálnejších vrahov v dejinách Japonska mal len 14 rokov: masturboval nad odseknutou hlavou svojej obete 2. januára 2024, 12:30

Vzhľadom na činy, ktoré spáchal v nápravnom zariadení, mu súd k trestu odňatia slobody pridal ďalších 10 až 25 rokov. NBC News píšu, že Craig Price sa bránil tvrdením o cielenom stíhaní pre jeho farbu pleti. Podľa jeho názoru z neho médiá spravili monštrum a „čierneho boogeymana“.

Craig Price.
Craig Price. Zdroj: WPRI-TV/reprofoto

Dobodal spoluväzňa

Pravdou je, že keby Craig Price vo väzení sekal dobrotu, v súčasnosti by bol už na slobode. Neustále sa však našli priestupky, v dôsledku ktorých mu jeho trest predlžovali. „Štát bol efektívne organizovaný na to, aby ma uväznil, a nie na to, aby ma rehabilitoval,“ sťažoval sa v roku 2004.

Podľa NBC 10 WJAR vo väzení opľul strážnika a vyhrážal sa mu zabitím. „Zabijem každého strážnika, ku ktorému sa dostanem, tak ako som zabil tie malé deti,“ povedal podľa výpovede svedkov.

Odporúčané
6-ročný prvák, ktorý zastrelil svoju spolužiačku, je najmladší školský strelec v histórii USA 6-ročný prvák, ktorý zastrelil svoju spolužiačku, je najmladší školský strelec v histórii USA 17. júla 2020, 9:22

Svoj ortieľ si nakoniec podpísal 4. apríla 2017, keď sa pokúsil zabiť spoluväzňa Joshuu Davisa tým, že ho niekoľkokrát bodol. Davis sa však dokázal ubrániť a pred Priceom utiekol z cely. Price ho však stále naháňal, a tak ho museli spacifikovať strážnici spoločne s väzňami.

Jeho pokus o vraždu zaznamenala aj väzenská kamera a súd ho za to v roku 2019 odsúdil na 25 rokov. Nebyť útoku na spoluväzňa, v decembri 2020 mohol byť The Warwick Slasher prepustený na slobodu. V súčasnosti má 47 rokov a svoj trest si odpykáva vo väzení na Floride. Von sa bude môcť dostať najskôr v roku 2044.

Domov
Zdieľať
Diskusia