Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. septembra 2020, 11:13
Čas čítania 5:33
Jakub Paulík

Ako 14-ročný zastrelil troch ľudí a dostal doživotie. Vo väzení si spravil vysokú školu, za minulosť sa hanbí

Ako 14-ročný zastrelil troch ľudí a dostal doživotie. Vo väzení si spravil vysokú školu, za minulosť sa hanbí
Zdroj: Wikimedia/ECTran71 (Mesto Moses Lake)
ZAUJÍMAVOSTI STREĽBA STREĽBA NA ŠKOLE VRAŽDY SPÁCHANÉ DEŤMI
Uložiť Uložené

Čo ho k masakru na škole viedlo?

Barry Dale Loukaitis v 14 rokoch zavraždil troch ľudí, dnes si ako 39-ročný dospelý muž odpykáva doživotný trest. Na rozdiel od viacerých detských vrahov sa teda nevyhol spravodlivosti. Barryho otec ho už od mladosti učil strieľať a mladík z malého amerického mestečka si vybudoval k zbraniam veľmi pozitívny vzťah. Doma sa musel pravidelne potýkať s konfliktmi rozvádzajúcich sa rodičov.

Niekoľko týždňov pred masakrom mu jeho matka povedela, že plánuje zviazať manžela s jeho milenkou o stoličku a následne sa zastreliť. K samovražde dokonca vyzývala aj svojho syna. Zmätený Barry mohol oporu v rodine hľadať iba ťažko. Nezvládajúc svoj vnútorný boj sa  teda ozbrojený školák vybral do triedy, v ktorej popravil troch nevinných ľudí. Pre ďalšie články zo série vrážd spáchaných deťmi sleduj toto vlákno.

Odporúčané
120-kilogramový zabijak slovenskej mafie: Mužovi vytrhol ohryzok, pre obete mal vraj pripravený súkromný cintorín 120-kilogramový zabijak slovenskej mafie: Mužovi vytrhol ohryzok, pre obete mal vraj pripravený súkromný cintorín 8. septembra 2020, 13:07
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako mohla strelca podľa obhajoby ovplyvniť skladba od Pearl Jam či film Takí normálni zabijaci
  • Prečo mu matka hovorila o tom, že sa chce zabiť
  • Koho chcel v škole zastreliť a prečo
  • Kto sa strelcovi postavil a spacifikoval ho
  • Ako v dospelosti nadával na svoje „14-ročné ja“

Barry D. Loukaitis ako tínedžer
Barry D. Loukaitis ako tínedžer Zdroj: ABC/video screenshot

Inšpirácia hudbou či filmom?

Barry Loukaitis sa narodil 26. februára 1981 v americkom Moses Lake a od skorej mladosti miloval zbrane. K nim mal vďaka svojmu otcovi Terrymu pravidelný prístup. Práve on ho naučil už v mladosti strieľať. Jeho vtedajší priatelia na súde dosvedčili, že sa Barry doma so zbraňami hral úplne bežne, „ako keby išlo o hračky“. V kombinácii s násilnými filmami si dokonca podľa ich tvrdenia predstavoval, aké by to bolo, keby niekoho zastrelil.

Po zhliadnutí filmu Takí normálni zabijaci (Natural Born Killers) od Olivera Stonea vraj svojmu kamarátovi povedal, že by bolo „naozaj cool“ spustiť vražedné vyčíňanie tak, ako hlavné postavy, uvádza New York Times. Svoje predstavy o vraždení zakomponoval aj do básní. V jednej z nich písal o „zabíjaní s chladnou bezohľadnosťou stroja“.

Ak si film Olivera Stonea nevidel, iba v krátkosti spomeňme, že hlavní protagonisti Mickey (Woody Harrelson) a Mallory (Juliette Lewis) za sebou v príbehu zanechali hŕbu mŕtvol.

Prokurátor John Knodell neskôr na súde tvrdil, že daná snímka vraha „očividne ovplyvnila, ale existujú státisíce detí, ktoré tieto veci sledujú a svojich spolužiakov nezastrelia“. Zhadzovať teda vinu na film nepovažoval za opodstatnené. 

Kamaráti vtedy len 14-ročného Barryho ďalej pred súdom prezradili, že obľuboval skladbu Jeremy od hudobnej skupiny Pearl Jam. V nej kapela poukazovala na problematiku násilia detí v školách, pričom v necenzurovanej verzii klipu vidno zakrvavených žiakov.

Na tento videoklip sa pokúšali odvolávať obhajcovia Barryho v snahe znížiť jeho trest. Psychiater Alan Unis, ktorého na súd priviedla prokuratúra, si však nemyslel, že by jeho konanie ovplyvnili filmy či skladby, v ktorých sa rozoberá násilie.

Odporúčané
Najmladší odsúdení vrahovia Británie za posledných 250 rokov. Ako sa zmenili ich životy po prepustení na slobodu? Najmladší odsúdení vrahovia Británie za posledných 250 rokov. Ako sa zmenili ich životy po prepustení na slobodu? 27. augusta 2020, 14:30

Matka mu opisovala svoju samovraždu, k nej vyzvala aj Barryho

Niekoľko týždňov pred streľbou sa Joann Phillips, matka Barryho, zverila svojmu synovi s tým, že sa s jeho otcom rozvedie – dôvodom mala byť údajná nevera. Ešte predtým ho ale chcela aj s jeho milenkou konfrontovať. „Povedala som mu (poznámka redakcie – synovi Barrymu), že pôjdem do Ellensburgu a jeho otca s priateľkou priviažem v suteréne o stoličky,“ vravela svojmu synovi.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88818 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V čom sa po streľbe ukázala vrahova ľudská stránka
  • Ako reagoval na to, že jeho spolužiak Arnold umiera
  • Aký má dodnes vzťah so svojím otcom
  • Kedy sa Barry prvýkrát ospravedlnil za vraždu troch ľudí
  • Čo stihol študovať počas výkonu trestu
Domov
Zdieľať
Diskusia