Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2021, 10:45
Čas čítania 1:32
Tímea Krauszová

Dvojradové sedenie či lôžko v priestore na batožinu. Tieto futuristické dizajny možno zmenia budúcnosť leteckej dopravy

Dvojradové sedenie či lôžko v priestore na batožinu. Tieto futuristické dizajny možno zmenia budúcnosť leteckej dopravy
Zdroj: Flickr/Dushan Hanuska/volně k užití
KULTÚRA CESTOVANIE DIZAJN
Uložiť Uložené

Najlepšie na týchto dizajnoch je, že sú vhodné pre triedu economy. To znamená, že teoreticky si ich môže užiť každý.

Crystal Cabin Awards sledujú najnovšie trendy v interiérovom dizajne lietadiel. Pre pandémiu museli odložiť vyhlásenie výsledkov za rok 2020, v tomto roku dokonca zredukovali počet kategórií z pôvodných ôsmich len na dve: cena poroty a cena za zelené a bezpečné cestovanie (Judges' Choice a Clean and Safe Air Travel award). Podľa CNN nám nominované dizajny ponúkajú pohľad na možnú budúcnosť leteckého cestovania.

Pohodlné sedenie pre všetkých?

Sedenie v dvojrade, pričom každý druhý rad je vyvýšený. Vznikne tým dostatok priestoru na natiahnutie nôh či pocit sedenia ako v SUV: pokojne si nohy budeš môcť aj prekrížiť. Batožina bude pre zmenu pod nohami pasažierov.

Takýto nápad dostal 21-ročný študent Alejandro Núñez Vicente, Španiel, ktorý študuje v Holandsku. Práve cestovanie ho inšpirovalo, aby vymyslel zmenu dostupnú pre všetkých. Dvojradové sedenie by bolo stálou súčasťou triedy economy, no ponúka väčší komfort. Pre CNN povedal, že návrh sa dá implementovať prakticky v hocijakom strednom, až veľkom lietadle.

Crystal Cabin Awards, lietadlo, cestovanie
Zdroj: Crystal Cabin Awards

Vďaka dvojradu ponúkajú sedadlá viac možností: môžeš ich zakloniť, majú aj polohovateľné opierky pre chrbát a krk. Bežne v komerčných letoch nájdeš v triede economy sedadlá, ktoré ponúkajú jedine veľmi mierny záklon, ktorý nie je až taký pohodlný. Jeho projekt s názvom Chaise Longue Economy Seat Project je medzi finalistami v kategórii cena poroty.

Núñez Vicente síce dizajn navrhol pred pandémiou, no myslí si, že práve teraz je vhodný na implementáciu. Takéto sedenie ponúka rozstupy medzi cestujúcimi, výhodou je aj to, že sedadlá možno ľahko odstrániť a lietadlo premeniť na nákladné.

Odporúčané
Frajerky slovenských hokejistov: Ako hodnotia výkon svojich polovičiek na MS a čo im nesmie chýbať pri fandení? Frajerky slovenských hokejistov: Ako hodnotia výkon svojich polovičiek na MS a čo im nesmie chýbať pri fandení? 29. mája 2021, 9:30

Kapsula v oblakoch

Toyota Boshoku prichádza s nápadom, ktorý sa tiež dostal na shortlist nominovaných dizajnov. Ich koncept CLOUD CAPSULE premieňa nudný priestor, v ktorom býva bežne uložená príručná batožina, na zážitkové miesto pre ľudí. Podľa japonskej firmy ide tiež o projekt vhodný pre triedu economy, kde si pasažier okrem lístka zakúpi aj možnosť byť v kapsule.

Crystal Cabin Awards, lietadlo, dizajn, kabína, cestovanie
Zdroj: Crystal Cabin Awards

Vraj bude takto cestovanie „bezpečnejšie, zábavnejšie a pohodlnejšie, pritom vytvorí väčší zisk pre aerolínie“, povedali zástupcovia firmy pre CNN. Ide o nevídanú možnosť súkromia v nízkorozpočtových letoch, pričom v kapsule je možné sedieť či ležať.

Podľa zástupcu Crystal Cabin Awards Lukasa Kaestnera je pravdepodobnosť, že už budúci rok vzlietnu lietadlá s dvojradovým sedením či kapsulami pre pasažierov, nízka. „Ale nemali by sme podceňovať schopnosť týchto konceptov nastavovať trendy a udávať smer pre letecký priemysel.“ 

Víťazov ocenenia oznámia online v septembri 2021 podľa Aircraft Interiors Expo. Celý zoznam finalistov nájdeš TU.

Domov
Zdieľať
Diskusia