Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
26. mája 2021 o 16:43
Čas čítania 0:39
Adam Novosad

Minister zdravotníctva Lengvarský by si vakcínu Sputnik V pichnúť nedal. Neodporučil by ju ani svojim najbližším z rodiny

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Ruský výrobca podľa Lengvarského stále nedodal kompletnú dokumentáciu o testovaní a výrobe.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský by sa vakcínou Sputnik V nedal zaočkovať. Na tlačovej konferencii takto odpovedal na otázku novinárov, keď verejnosti oznamoval, že vláda na svojom dnešnom zasadnutí schválila použitie ruskej vakcíny Sputnik V pre ľudí, ktorí o ňu budú mať záujem.

Výber vakcíny by sa podľa Lengvarského mal spustiť od 7. júna, keď si budeš môcť pri registrácii do čakárne vybrať preferovanú očkovaciu látku. Sputnik si budeš môcť vybrať najneskôr 8. júna.

Vladimír Lengvarský
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Zatiaľ nie je jasné, ako bude Sputnik V rozmiestnený po krajine, ale k dispozícii by mal byť v každom kúte Slovenska tak, aby mohol pokryť dopyt po vakcíne. Štát plánuje očkovancov Sputnikom monitorovať, aby sa predišlo prípadným komplikáciám, keďže ide o vakcínu neregistrovanú Európskou liekovou agentúrou. V prípade nežiaducich účinkov preberie zodpovednosť za prípadné následky štát.

Odporúčané
PREHĽAD: Slováci vo veľkom nakupujú lacné letenky do tejto krajiny. Ako bude fungovať cestovateľský semafor? PREHĽAD: Slováci vo veľkom nakupujú lacné letenky do tejto krajiny. Ako bude fungovať cestovateľský semafor? 26. mája 2021 o 14:44

Samotný minister zdravotníctva Lengvarský vyhlásil, že on sám by sa ním zaočkovať nedal a neodporúčal by očkovanie Sputnikom ani svojim najbližším z rodiny. Lengvarskému sa nepozdáva, že Rusi dodnes nedodali kompletnú dokumentáciu o tom, ako vakcínu vyvíjali a testovali, a tak je vraj radšej podporovateľom európskych riešení vakcinačnej stratégie.

Domov
Zdieľať
Diskusia