Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2021, 8:15
Čas čítania 2:42
Katarína Danková

Veci, ktoré nosíš, a život, aký žiješ, je pre väčšinu mladých jednoducho cheugy

MÓDA GENERÁCIA Z - ZOOMERI MILENIÁLI TIKTOK
Uložiť Uložené

Cheugy je niečo medzi basic, uncool a outdated. Takéto „štýlové“ módne kúsky si niekedy nosil alebo stále nosíš.

Sociálna platforma Tiktok prichádza s novým slovom do tvojho slovníka. Po trende #dupes, ktorý vyvolal doslova fejkový ošiaľ u mladých, je tu nový trend, respektíve antitrend. Slovíčkom „cheugy“ by sa, zdá sa, mohol označiť nejeden mileniál. Patríš medzi nich aj ty?

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo pojem cheugy znamená.
  • Kto a kedy toto slovo vymyslel.
  • Ako sa stalo virálnym.
  • Čo konkrétne je vlastne cheugy.

Ak si sa zasekol už pri výslovnosti, nie si v tom sám. Aj nám to trochu robilo problém, no po vyriešení tohto jazykolamu sme si o slangovom slovíčku zisťovali viac. Prvýkrát sa objavilo v roku 2013. Vytvorila ho stredoškoláčka z Beverly Hills Gaby Rassonová, keď hľadala spôsob, ako opísať ľudí, ktorí sa stále držia starých trendov alebo sa až príliš snažia byť trendy. Keďže nenachádzala ten správny výraz, vytvorila si vlastný.

Odporúčané
Ivana s ruksakom Louis Vuitton za 1 700 € či Saška s kabelkou za 5 €: takto štýlovo sa obliekajú Slováci, tepláky nehľadaj Ivana s ruksakom Louis Vuitton za 1 700 € či Saška s kabelkou za 5 €: takto štýlovo sa obliekajú Slováci, tepláky nehľadaj 18. mája 2021, 14:30

Pre NYTimes Gaby povedala: „Išlo o kategóriu, ktorá neexistovala. Chýbalo na ňu slovo, ktoré by to opísalo, a cheugy sa mi náhle objavilo v hlave. To, ako znie, dokonale sedí s významom.“ V roku 2018 sa toto slovíčko pridalo aj do internetového slovníka anglického slangu Urban Dictionary v znení: „Opak trendového, niečo štýlové na strednej škole, čo už vyšlo z módy. Používa sa, ak niekto stále sleduje zastarané trendy nielen v spojitosti s módou, ale aj so správaním na sociálnych sieťach atď.“

Aj keď slangový pojem nebol veľmi rozšírený, o jeho virálnosť sa v marci tohto roka postarala 24-ročná Halli Cainová z Los Angeles. Na svojom tiktokovom účte vytvorila video, v ktorom opisuje, čo cheugy znamená, a priložila aj pár príkladov.

@webkinzwhore143

Expand 👏 your 👏 vocabulary 👏 to 👏 include 👏 made 👏 up 👏 words 👏#greenscreen #cheugy #cheug

♬ original sound - Hal

Generácia Z (cca 6- až 24-roční) si tento výraz spojila predovšetkým s generáciou mileniálov (cca 25 až 40 rokov), niektorí však tvrdia, že cheugy môžeš byť bez ohľadu na vek. Záleží na tom, čo sa ti páči – a nemusí to byť nutne len o móde. V určení toho, akým štýlom oplývaš, ti môže pomôcť aj tabuľka. Či si cheugy, zistíš podľa toho, ako veľmi si štýlový a ako veľmi sa staráš o to, aby si bol štýlový.

Čo však je konkrétne „out of style“ pre výraz cheugy? V móde sú to rozhodne úzke džínsy, ktoré má v skrini s určitosťou väčšina žien (a možno aj muži), a dizajnérsky opasok Gucci s veľkým dvojitým G na pracke, veľký hit pred 10 rokmi. Ďalším kúskom kričiacim „antitrendy“ je obuv Ugg, mohutné semišové „čižmopapuče“, či sandále Tory Burch a tenisky Golden Goose. Spomenúť môžeme aj veľké plážové klobúky či trianglové plavky. Nepýtaj sa prečo, je to jednoducho tak.

Domov
Zdieľať
Diskusia