Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2021, 11:44
Čas čítania 0:52
Adam Novosad

Až 39 % úmrtí v prvom štvrťroku 2021 spôsobil koronavírus. Za niekoľko mesiacov predbehol aj dominantné choroby obehového systému

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Štatistický úrad informoval o úmrtiach, ktoré Slovensko zaznamenalo v prvom štvrťroku 2021.

Zvyčajne na Slovensku zomiera najviac ľudí na choroby obehovej sústavy, ale prvý štvrťrok 2021 priniesol iné výsledky. Najčastejšou príčinou úmrtí v krajine sa stalo ochorenie covid-19, na ktoré zomrelo 39 percent všetkých ľudí. Skoro štyri pätiny zosnulých, ktorí podľahli koronavírusu, tvorili ľudia z vekovej skupiny nad 65 rokov.

Štatistický úrad zverejnil nové dáta, podľa ktorých od januára do marca na Slovensku zomrelo na následky koronavírusu 9 400 ľudí. Za rovnaký čas v krajine zomrelo celkovo 24 000 osôb.

koronavírus
Zdroj: Fakultní nemocnice s poliklinikou Žilina/volně k užití

„Štyri z desiatich úmrtí na Slovensku spôsobil koronavírus. Nová infekcia bola súčasne najčastejšou príčinou úmrtí spomedzi všetkých príčin a predbehla aj choroby obehového systému či nádory, ktoré patria dlhodobo k dvom najčastejším príčinám úmrtí na Slovensku,“ vysvetľuje úrad.

Na základe údajov Štatistického úradu SR je možné konštatovať, že od začiatku pandémie si koronavírus vyžiadal životy takmer 13 400 ľudí.

Krátko pred koncom minulého roka ochorenia obehového systému stále dominovali ako hlavná príčina úmrtí, ale koronavírus ich v prvom štvrťroku predbehol. Ochorenia obehovej sústavy predstavovali 33 percent úmrtí, nádory 13 percent, ochorenia dýchacej sústavy 6 percent a ochorenia tráviacej sústavy 3 percentá.

Odporúčané
Virálne video ukazuje, aký rozdielny je teraz život v Gaze a Izraeli. Jedna strana ráta mŕtvych a sutiny, druhá žije bežný život Virálne video ukazuje, aký rozdielny je teraz život v Gaze a Izraeli. Jedna strana ráta mŕtvych a sutiny, druhá žije bežný život 20. mája 2021, 11:32

Najviac na koronavírus doplatili seniori nad 65 rokov. „Seniori v poproduktívnom veku predstavovali takmer osem z desiatich obetí infekcie covid-19. Najvýraznejší podiel na celkovom počte obetí vírusu mali starší seniori nad 75 rokov (49 percent), nasledovali mladší seniori (30 percent),“ uviedla Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ.

Skupina ľudí v produktívnom veku predstavovala 21 percent obetí koronavírusu, ale podľahli mu aj štyri deti do 14 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia