Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2021, 21:44
Čas čítania 0:53
Daniel Mikolášik

Ikonický Darwinov oblúk na Galapágach sa zrútil. Zostali z neho trčať len dva stĺpy

NEWS PRÍRODA
Uložiť Uložené

Skala sa podľa všetkého zrútila v dôsledku prirodzenej erózie.

Ikonická prírodná kamenná klenba známa ako Darwinov oblúk sa zrútila. Skalnatý útvar nachádzajúci sa vo východnej časti Tichého oceánu, ani nie kilometer od hlavného ostrova Darwin v oblasti súostrovia Galapágy, sa podľa všetkého zrútil v dôsledku prirodzenej erózie, informuje BBC.

Odporúčané
Navštívili sme strašidelný dom v Štiavnických Baniach. Majiteľ 500-ročnej stavby priznáva, že tam panuje „zvláštna energia“ Navštívili sme strašidelný dom v Štiavnických Baniach. Majiteľ 500-ročnej stavby priznáva, že tam panuje „zvláštna energia“ 16. mája 2021, 14:25

Z oblúka zostali trčať len dva kamenné stĺpy, ktoré klenbu držali. „Bol hlásený kolaps Darwinovho oblúka, atraktívneho prírodného mosta, ktorý sa nachádzal necelý kilometer od hlavnej oblasti ostrova Darwin,“ uviedlo ekvádorské ministerstvo životného prostredia, ktoré oznámilo aj príčinu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa • S A R A H • (@sarahvirginiaco)

Miesto je pomenované po anglickom prírodovedcovi Charlesovi Darwinovi, na počesť toho, že ostrovy preslávil po celom svete. Štúdium piniek v tejto oblasti ho inšpirovalo k opísaniu Darwinovej evolučnej teórie.

Táto oblasť je tiež známa vďaka veľmi dobrým podmienkam na potápanie. Navštevujú ju turisti z celého sveta. Tiež je tu prítomná fauna a flóra, ktorá je na svete endemitom. Nikde inde sa totiž nevyskytuje. Lokalita patrí do Svetového dedičstva UNESCO. Na súostroví sa nachádzajú stovky ostrovov, pričom na štyroch z nich žije približne 30-tisíc ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia