Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2021, 14:25
Čas čítania 7:07
Lukáš Čelka

Navštívili sme strašidelný dom v Štiavnických Baniach. Majiteľ 500-ročnej stavby priznáva, že tam panuje „zvláštna energia“

Navštívili sme strašidelný dom v Štiavnických Baniach. Majiteľ 500-ročnej stavby priznáva, že tam panuje „zvláštna energia“
Zdroj: archív Rastislava Mišíka
REFRESHER REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené

Strašidelný dom sa stal známym po celom Slovensku.

V rámci nášho skúmania strašidelných miest na Slovensku sme sa tentoraz presunuli zo západu na stredné Slovensko. Prilákal nás tam majestátny, vyše 500-ročný dom, ktorý sa nachádza uprostred obce Štiavnické Bane.

Mnohí miestni obyvatelia vzhľadom na jeho dlhú históriu stále veria, že v noci sa v dome deje niečo zvláštne či nadprirodzené, a preto sa mu vyhýbajú veľkým oblúkom. K záhadnosti domu, ktorého múry do seba nasali energiu až niekoľkých ľudských generácií, prispieva aj jeho rozsiahly pozemok. Stavba je totiž obkolesená súkromným lesíkom, ktorý ukrýva dokonca aj vstup do bane či vlastný tajch.

Navštívili sme najstrašidelnejšiu stavbu na Slovensku. Majiteľ 500-ročného domu v priznáva, že v ňom panuje „zvláštna energia“
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Na rozdiel od ostatných strašidelných stavieb, ktoré sme doteraz na Slovensku preskúmali, „strašidelný“ dom v Štiavnických Baniach nie je opustený. Pred pustnutím ho zachránil výtvarník Rastislav Mišík. Ten ho zdedil po svojich predkoch, ktorým dom patril celé stáročia. Hoci je voči duchárskym legendám spájaným s touto budovou skeptický, priznal, že stavba je obklopená zvláštnou energiou a neraz mu, najmä ešte ako chlapcovi, v noci nahnala strach.

Rastislav tvrdí, že dom svojich hostí nenabíja negatívnymi pocitmi, ale práve naopak. Podľa jeho slov v každom, kto mal možnosť navštíviť ho, zanechal príjemný dojem. Túto 500-ročnú stavbu umelec opisuje ako „oázu pokoja plnú inšpirácie“. Aj preto sa dom snaží už niekoľko rokov premeniť na plnohodnotné a sebestačné víkendové sídlo.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké pocity sme zažívali, keď sme sa prechádzali temnými chodbami domu.

  • Ako miestni varovali Mišíka pred jeho vlastným domom.

  • Čo nás vyplašilo v suteréne stavby.

  • Na akom mieste sa tam ľudia schovávali počas vojny.
  • Aké divné zvuky sa tam dajú počuť počas noci.

  • O tom, ako dom „varoval“ výtvarníka pred veľkými zmenami v jeho živote.

Odporúčané
Krvavé Šenky sa považujú za jedno z najdesivejších miest Slovenska. Zisťovali sme, či sú strašidelné príbehy naozaj pravdivé Krvavé Šenky sa považujú za jedno z najdesivejších miest Slovenska. Zisťovali sme, či sú strašidelné príbehy naozaj pravdivé 18. apríla 2021, 14:35

Strašidelný dom v srdci obce

Keď sme dorazili do Štiavnických Baní, ktoré sú preslávené svojimi tyrkysovými blyštiacimi sa tajchmi, nedalo nám neopýtať sa miestneho pána, či nepozná cestu k strašidelnému domu. Boli sme totiž zvedaví, či majú miestni o stavbe naozaj takú mienku, ako nám to opísal jej majiteľ.

Starší muž svojou odpoveďou len potvrdil umelcove slová. Počas chaotickej snahy vysvetliť nám, ako budovu nájdeme, priznal, že s domom možno naozaj nie je všetko v poriadku. „Po dedine sa o ňom hovorilo všeličo, ja osobne som však v jeho okolí nič strašidelné ešte nezažil,“ povedal a pobral sa svojou cestou.

Navštívili sme najstrašidelnejšiu stavbu na Slovensku. Majiteľ 500-ročného domu v priznáva, že v ňom panuje „zvláštna energia“
Zdroj: archív Rastislava Mišíka

Po zlezení pár kľukatých a úzkych cestičiek sme konečne dorazili do cieľa. Pred nami sa týčila mohutná brána, spoza ktorej sa ozýval hluk stavbárskych prác.

Po chvíľke čakania sa v nej objavil sympatický chlapík a s úsmevom na perách nás pozval dnu.

Už po prvých minútach strávených na obrovskom pozemku patriacom k historickej stavbe sme cítili zvláštnu energiu. Stačilo naozaj len pár krokov od brány a boli sme súčasťou „iného sveta“.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98342 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo nás vyplašilo v suteréne stavby.
  • Ako miestni varovali Mišíka pred jeho vlastným domom.
  • Aký dojem v nás zanechal obrovský pozemok starého domu, na ktorom nájdeš lesík, vstup do bane či tajch.
  • Ako sa Mišík neraz započúva do divných zvukov domu uprostred temnej noci a znenazdajky začne štekať jeho pes.
  • Ako dom „varoval“ výtvarníka pred veľkými zmenami v jeho živote.
Domov
Zdieľať
Diskusia