Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2021, 14:06
Čas čítania 0:45
Adam Novosad

Sputnikom sa zrejme začne očkovať od júna, potvrdil minister zdravotníctva Lengvarský

NEWS KORONAVÍRUS SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Ruská vakcína Sputnik V sa po mesiacoch ležania v sklade začne používať.

Slovensko onedlho začne očkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Najnovšie informácie z ministerstva zdravotníctva hovoria o tom, že očkovanie Sputnikom V sa zrejme bude môcť začať od júna tohto roka, informuje Denník N.

„Máme podpísané stanovisko k súhlasu na používanie a po zaplatení sa vakcíny stanú naším majetkom,“ potvrdil minister Vladimír Lengvarský. Rezort zdravotníctva zároveň oznámil, že od júna si budú môcť obyvatelia Slovenska vybrať konkrétny typ vakcíny, ktorou sa budú chcieť dať zaočkovať.

Vakcína Sputnik V bude podľa predbežných informácií dostupná pre vekovú kategóriu od 18 do 60 rokov. Štát momentálne musí vyriešiť logistické otázky, ako Sputnik V distribuovať po jednotlivých vakcinačných centrách, čo podľa ministra zaberie približne jeden až dva týždne, a tak bude systém s istotou pripravený od začiatku júna.

Odporúčané
V Tatrách majú zaočkovaní výhodu. Podnik ponúka zľavu pre všetkých, ktorí majú potvrdenie o vakcinácii V Tatrách majú zaočkovaní výhodu. Podnik ponúka zľavu pre všetkých, ktorí majú potvrdenie o vakcinácii 12. mája 2021, 13:44

Ministerstvo sprístupnilo vakcíny Moderna a Pfizer pre ľudí nad 35 rokov spoločne s chronickými pacientmi, pričom zmena sa udiala aj v prípade ľudí objednaných na očkovanie vakcínou Astrazeneca.

Očkovanie touto vakcínou bolo na Slovensku pozastavené, a tak všetkých ľudí objednaných na prvú dávku vakcíny Astrazeneca zaočkujú vakcínou Pfizer. Minister Lengvarský dnes vysvetlil, že pozastavenie očkovania súvisí najmä s nedostatkom vakcín Astrazeneca, ale okrajovo aj s prípadom úmrtia 47-ročnej ženy pár týždňov po vakcinácii. 

Domov
Zdieľať
Diskusia