Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2021, 8:13
Čas čítania 0:39
Tímea Krauszová

Nový priechod pre chodcov v Bratislave nemôžeš prehliadnuť. Vyzerá ako umelecká inštalácia

NEWS BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Podľa starostu Ružinova dokáže dokonca merať kvalitu vzduchu či sledovať hustotu premávky.

Na Ulici Maximiliána Hella v Ružinove od 7. mája doslova svieti nový priechod pre chodcov. Ide o inovatívne osvetlenie, ktoré je inteligentné, výkonné a má zabezpečiť väčšiu viditeľnosť v noci. Podľa slov starostu mestskej časti Martina Chrena ide o „úplne nový patent slovenskej firmy Aria33 – umiestnený projektor je len druhým vyrobeným prototypom“. Fotky o novinke zverejnil na svojej facebookovej stránke.

Odporúčané
Mária Kolíková: Poslanci OĽaNO so mnou majú naďalej problém kvôli koaličnej kríze (Rozhovor) Mária Kolíková: Poslanci OĽaNO so mnou majú naďalej problém kvôli koaličnej kríze (Rozhovor) 11. mája 2021, 19:47

Pozor, chodec

Samozrejme, najväčšou výhodou je, že atypické osvetlenie zvýši pozornosť vodičov a navyše chodcov je lepšie vidieť. Svetlá sa zapnú, keď niekto vstúpi na priechod, a inštalácia je jednoduchá: projektor sa dá umiestniť na lampu, ktorá je niekoľko metrov od priechodu. Má aj snímaciu funkciu: zachytáva frekvenciu premávky a vďaka kamere sníma cestu a meria čistotu vzduchu.

Chren by sa chcel ešte s osvetlením vyhrať, ak to pôjde. „Keďže funguje na princípe projekcie svetla, skúšam zariadiť, aby premietaný obrazec napríklad v zime mohol mať tvar snehových vločiek,“ dodal na Facebooku. Zatiaľ je novinka v testovacej fáze. Na spomínanom priechode sa len nedávno stala tragická nehoda. 

Ružinov, priechod pre chodcov, Bratislava
Zdroj: Facebook/Martin Chren, starosta Ružinova
Ružinov, priechod pre chodcov, Bratislava
Zdroj: Facebook/Martin Chren, starosta Ružinova
Domov
Zdieľať
Diskusia