Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2021, 7:03
Čas čítania 0:53
Tímea Krauszová

Farmár nevedomky posunul hranicu medzi Francúzskom a Belgickom. Kameň stál v ceste jeho traktoru

Farmár nevedomky posunul hranicu medzi Francúzskom a Belgickom. Kameň stál v ceste jeho traktoru
Zdroj: Unsplash / Anthony DeLanoix / volně k užití
NEWS
Uložiť Uložené

Kameň, ktorý hranicu označoval, jednoducho posunul.

Farmár z Belgicka spôsobil rozruch, keď nevedomky posunul hranicu medzi Belgickom a Francúzskom. Všimol si to nadšený fanúšik dejepisu pri prechádzke cez les, ktorý sa tiahne cez obe krajiny. Kameň, ktorý označoval hranicu, bol posunutý o 2,29 metra, píše BBC.

Stál v ceste traktoru

Belgickému farmárovi zjavne kameň prekážal, keď tadiaľ prechádzal na svojom traktore. Jedného dňa ho teda zdvihol a posunul hlbšie do francúzskeho teritória. Nevedomky tým zmenšil Francúzsko a zväčšil Belgicko.

Kameň na hranicu postavili v roku 1819, keď po prvýkrát označili 620 km dlhú hranicu medzi dvoma krajinami. Oficiálne zmluvu o hranici podpísali o rok neskôr a odvtedy sa ňou nehýbalo. „Bol som šťastný, moje mesto sa zväčšilo,“ povedal pre miestne médiá starosta belgickej obce Erquellines David Lavaux. „Ale starostka z Bousignies-sur-Roc s tým nesúhlasila,“ dodal so smiechom. Starostka Aurélie Welonek sa na situácii tiež len zasmiala a povedala, že by sa mali vyhnúť tomu, aby sa hranica natrvalo posunula.

Domov
Zdieľať
Diskusia