Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2021, 17:20
Čas čítania 1:07
Adam Novosad

V pondelok sa otvoria letné terasy, takéto budú pravidlá: potrebovať budeš test aj rúško

NEWS
Uložiť Uložené

Nová vyhláška určuje pravidlá, podľa ktorých sa musia správať reštaurácie aj zákazníci.

Od pondelka sa otvoria terasy kaviarní a reštaurácií, ktoré sú zrejme najväčším signálom zlepšujúcej sa epidemickej situácie na Slovensku. Na základe novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky je však jasné, že pravidlá platné na terasách nebudú ani zďaleka také prísne ako v prípade obchodov.

Zatiaľ čo v obchodoch, ktoré už mohli svoje brány otvoriť, platí obmedzenie počtu osôb podľa rozlohy, na terasách vyhláška žiadne takéto obmedzenie nespomína. Terasy nemusia spĺňať obmedzenie jeden človek na 15 metrov štvorcových a môže na nich sedieť naraz veľa ľudí.

terasa
Zdroj: TASR/AP

Technicky tak bude platiť, že jednotlivé stoly musia byť od seba na terase vzdialené minimálne dva metre, ale v praxi môže na terase pri dodržaní tejto podmienky sedieť väčšie množstvo osôb.

Vyhláška nedefinuje ani to, či môžu pri jednom stole sedieť iba ľudia z rovnakej domácnosti. Hlavný hygienik Ján Mikas vysvetľoval, že pre jednotlivé prevádzky je prakticky nemožné skontrolovať, kto prišiel z akej domácnosti. Štát sa preto bude musieť spoliehať na zodpovednosť ľudí. Napriek tomu musíš mať na vstup do reštaurácie, ale aj na vstup na terasu potvrdenie o negatívnom teste nie staršom ako sedem dní.

Odporúčané
Andrej Danko chystá s SNS veľkú koalíciu so Smerom a s Hlasom. Vraj zložia vládu bez Matoviča, Kollára a Sulíka Andrej Danko chystá s SNS veľkú koalíciu so Smerom a s Hlasom. Vraj zložia vládu bez Matoviča, Kollára a Sulíka 23. apríla 2021, 16:04

Zaujímavo vyznievajú pravidlá, ako by mali mať ľudia na terasách nasadené rúška. „Vstup a pobyt vo vonkajších aj vnútorných priestoroch prevádzky umožniť len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami; táto povinnosť sa nevzťahuje na čas potrebný na konzumáciu nápojov a pokrmov,“ uvádza sa vo vyhláške.

Vo chvíli, keď nekonzumuješ jedlo alebo nápoj a len sa chceš rozprávať, by si preto mal mať rúško opätovne nasadené. Konzumácia dokonca nesmie prebiehať inak ako posediačky.

Vyhláška zakazuje samoobslužný predaj v reštauráciách, takže jedlá aj nápoje ti k stolu bude môcť priniesť výlučne personál. Svojpomocne si nemôžeš nabrať šalát ani vziať pečivo či príbor. Ten ti musia zamestnanci reštaurácie priniesť na stôl zabalený v papierovej servítke.

Domov
Zdieľať
Diskusia