Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. apríla 2021, 21:10
Čas čítania 3:24
Tímea Krauszová

Marian Kotleba zverejnil video so synom. Vysvetľuje, čo sa stalo v Egypte, a pridáva ďalšie hoaxy

NEWS KORONAVÍRUS MARIAN KOTLEBA
Uložiť Uložené

Vo videu chýba zásadná vec: čítanie s porozumením.

Exmanželka Mariana Kotlebu v utorok tvrdila, že jej bývalý muž odišiel z Egypta aj s ich spoločným synom. „Odlietajú dnes v noci, už som urobila všetko a nikto ich nevie zastaviť,“ povedala matka s tým, že ho vraj zastaviť nedokázal ani zastupiteľský úrad. „Syn tu navštevuje škôlku, budúci mesiac majú záverečné skúšky, je to veľmi dôležité. Neviem, čo sa stalo, že urobil takúto vec. Som z toho zúfalá,“ pokračovala Frederika Kotlebová. 

Podľa jej slov volala aj so synom, ktorý jej sám prezradil, že ide na Slovensko. Letenku má vraj kúpenú už dlhšie. Keď s tým konfrontovala lídra ĽSNS, údajne vystupoval arogantne a odvetil, že syn ide s ním, vraj aj on sám to chce.

Dnes na medializovanú kauzu zareagoval aj Marian Kotleba, na svoju facebookovú stránku pridal nové video z karantény. Divákom sa prihovára so synom na kolenách.

Odporúčané
VIDEO: Kotleba po odvedení syna od exmanželky: „Bude jedna fotka malého bez môjho dovolenia, tak ste vybavení“ VIDEO: Kotleba po odvedení syna od exmanželky: „Bude jedna fotka malého bez môjho dovolenia, tak ste vybavení“ 20. apríla 2021, 21:36

Neuniesol ho?

Kotleba na medializované informácie, že syna uniesol, reagoval s úsmevom. Vraj s ním jednoducho prišiel domov na Slovensko, chýbali si. „Malý bol v Egypte v kuse šesť mesiacov. Odišiel tam vtedy, keď som mal koronu alebo vírus, alebo čo to bolo,“ vysvetľuje Kotleba vo videu. Vzhľadom na povinnú karanténu syna poslal aj s babičkou do Egypta za jeho mamou. Vo videu hovorí, že syna nevidel celé mesiace, komunikovali spolu len cez telefón. „Už sa to nedalo vydržať a bolo treba to nejako vyriešiť, tak preto sme už teraz spolu na Slovensku.“ K tvrdeniam exmanželky o únose sa nevyjadroval.

„Dnes sme tu druhý deň v karanténe, akurát keď malý oslavuje narodky,“ hovorí s úsmevom. Kotleba si pochvaľuje Egypt, kde sú opatrenia oveľa viac uvoľnené ako u nás. Vraví, že tam „turistov nikto nerieši, ani kvôli rúškam. Ešte väčší rozdiel medzi Slovenskom a Egyptom je v kostoloch"

Šéf ĽSNS kritizuje, že na „katolíckom Slovensku“ sa dlhé týždne nedalo ísť do kostola, v moslimskom Egypte to nebol problém. Jedinou podmienkou bolo mať rúško. Kotleba hovorí, že sme si počas pandémie nechali zobrať našu vieru a presvedčenie.

Späť k hoaxom

Kotleba zareagoval aj na video o liečbe koronavírusu Bromhexinom a vodkou, ktoré kedysi zverejnil na svojich sociálnych sieťach. „Dnes o Bromhexine hovoria uznávané vedecké autority ako o účinnom lieku na koronavírus,“ tvrdí a na obrazovke sa na chvíľku mihne článok z webu TA3, ide o televíznu reportáž. Jednou z funkcií lieku Bromhexin je zvyšovanie produkcie hlienu, to by mohlo zabrániť rozšíreniu koronavírusu v pľúcach.

Odporúčané
Kotleba „lieči“ Covid-19 vodkou. Podľa ministra Krajčího je nezodpovedný Kotleba „lieči“ Covid-19 vodkou. Podľa ministra Krajčího je nezodpovedný 28. októbra 2020, 21:48

„Štúdie, ktoré bežali, ukazovali, že sa skrátil čas hospitalizácie, menej pacientov skončilo na intenzívnych oddeleniach,“ povedal pre TA3 Branko Takáč. Liek bráni aj prieniku vírusu do buniek. Bromhexin však je predmetom ďalšieho skúmania a podľa lekárov zatiaľ nemožno tieto kvapky označiť za účinný liek na koronavírus.

„Kauzálna liečba covidu zatiaľ neexistuje. Čo sa týka Bromhexinu, môže zmierňovať príznaky, ktoré sú spojené s kašľom. Ale spoliehať sa naň ako na univerzálny liek na covid by bolo určite nerozumné,“ povedal pre TA3 Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. Aj toto upozornenie v reportáži odznie, no Kotleba ho ignoruje. Používať Bromhexin pri asymptomatickom ochorení covid-19 je navyše podľa odborníkov aj zbytočné.

Spomínané video Facebook aj Youtube už zmazali, keďže v ňom Kotleba šíril hoaxy o pandémii a „liečbe“ ochorenia covid-19. Miešanie sirupu Bromhexin s vodkou v ňom nazval „metódami našich predkov“. Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí vtedy povedal, že „alkohol určite nie je dobrým spôsobom liečenia covidu“, pretože znižuje imunitu ľudského organizmu.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Ku kauze sa vtedy vyjadril aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv. „Ani pri Bromhexine, ani pri žiadnom inom lieku nie je vhodná súbežná konzumácia alkoholu. Pitie alkoholu navyše pred ochorením covid-19 nielenže nechráni, ale môže byť aj nebezpečné. Konzumácia alkoholu vírus neničí, naopak, môže zvýšiť zdravotné riziká, ak sa človek infikuje,“ napísali vtedy na Facebooku. Nateraz je teda Bromhexin považovaný za možnú pomôcku pri tlmení symptómov, nelieči však priamo ochorenie covid-19.

Rovnako tak je vymazané aj ďalšie Kotlebovo video, v ktorom tvrdil, že pandémiu zneužívajú na čipovanie ľudí. „Všetci sa smiali a mainstreamové médiá ma vysmievali, že tu šírim nejaké teórie. Dnes americká alebo anglická firma vyvinula čip, ktorý po implementácii do ľudskej kože, napríklad na ruku, vám bude neustále robiť test, či ste pozitívny alebo negatívny na tento umelo vytvorený vírus. Medzi hoaxom a skutočnosťou bol rozdiel zhruba pol až trištvrte roka.“ 

Ďalšie odvážne tvrdenie vzal z dvoch článkov, vo videu vidieť weby Health Europa a britský bulvár The Sun. Ide o americkú firmu Rice lab, ktorá vyvinula mikrofluidný čip so senzormi a technológiou, ktoré rozlišujú prítomnosť koronavírusu. Čip za zhruba 55 minút dokáže vytvoriť chemický obraz z krvi (podobne ako keď ti vezmú krv z prsta) a vedci ho naformulovali tak, aby s najväčšou presnosťou dokázal určiť, či je človek pozitívny alebo nie. Výsledok ti potom príde do mobilu. 

Zjednodušili tým proces testovania, ktorý nemusí prebehnúť v laboratóriu alebo na klinikách. Čip sa nikam neimplantuje, vzorku krvi naň dopravia pomocou kapilárnej trubice (je to porovnateľné s pichnutím do prsta). Nejde teda o hoaxovú predstavu čipovania ľudí, ale o metódu testovania, ktorú zatiaľ navyše ešte nikde ani nevyužívajú.

Odporúčané
Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum 10. decembra 2022, 10:00

Mikrofluidný čip sa využíva napríklad aj pri umelom oplodnení, ide o veľmi šetrnú metódu selekcie spermií. Dokáže čítať dáta zo vzoriek bez predošlej úpravy (napríklad spracovanie centrifúgou), informuje centrum asistovanej reprodukcie Natalart. Čip je síce pomalší ako momentálne laboratórne testy na koronavírus, ale dokáže rozlíšiť aj menšiu koncentráciu vírusu (ktorá by napríklad antigénovému testu mohla uniknúť).

Domov
Zdieľať
Diskusia