Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2021, 19:30
Čas čítania 1:47
Tímea Krauszová

Igor Matovič je ochotný podať demisiu, ak odídu Sulík, Kolíková, Bittó Cigániková aj Šeliga

Igor Matovič je ochotný podať demisiu, ak odídu Sulík, Kolíková, Bittó Cigániková aj Šeliga
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
POLITIKA IGOR MATOVIČ KOALIČNÁ KRÍZA
Uložiť Uložené

Oznámil to na tlačovej besede po zasadnutí koaličnej rady.

Igor Matovič je ochotný postu premiéra Slovenskej republiky. Oznámil to počas tlačovky po koaličnej rade, ktorú zvolal na dnes večer. 

Týmto by sa oficiálne mala skončiť vládna kríza, ktorá trvala takmer tri týždne.

Naplno prepukla 3. marca po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v koalícii je však dlhodobé. Prispievajú k nemu najmä konflikty medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. Predseda SaS sa na rokovaní vládneho kabinetu v stredu 17. marca rozlúčil so svojimi kolegami a povedal, že v súčasnom zložení sa stretli naposledy. Až do nedeľnej koaličnej rady trvala SaS na tom, že z vlády odídu, ak Matovič nepodá demisiu.

Veronika Remišová zo Za ľudí si zase želala pokračovanie vlády, no jej pôvodnou podmienkou bol odchod Sulíka aj Matoviča. Dnes však povedala, že ak Matovič neodstúpi a ministri SaS odídu, podá demisiu spolu Máriou Kolíkovou.

Hnutie Sme rodina nazvalo dianie v koalícii cirkusom, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) uprostred pandémie a vládnej krízy podal demisiu, podľa jeho slov ako gesto na ukončenie krízy. Sme rodina však zároveň podľa Denníka N naznačilo, že si chcú nechať SIS – ktorej bývalého šéfa Vladimíra Pčolinského obvinili z korupcie.

OĽaNO v stanovisku v priebehu koaličnej krízy uviedli iba, že si neželajú predčasné voľby, a že si za premiérom stoja. Na rozdiel od nich však viac ako 80 % opýtaných Slovákov už Matoviča v premiérskom kresle vidieť nechcelo, vyplynulo to z posledného prieskumu Medianu.

Odporúčané
Ako Sulík odpálil koaličnú krízu ešte v apríli 2020 slovami „kvôli 800 mŕtvym na chrípku ročne si ekonomiku nelikvidujeme“ Ako Sulík odpálil koaličnú krízu ešte v apríli 2020 slovami „kvôli 800 mŕtvym na chrípku ročne si ekonomiku nelikvidujeme“ 21. marca 2021, 10:30

Matovič na tlačovej besede hovorí o tom, že Slovensko zažilo najhorší rok od druhej svetovej vojny. „Bol to rok plný odhodlania, ale aj utrpenia. Pre ľudí aj pre vládu mimoriadne ťažký rok. Na podporu ľudí a ekonomiky sme investovali milióny eur a napriek kríze sa nám podarilo dosiahnuť dobré ekonomické výsledky. Mafii sme išli dôrazne po krk, presne tak, ako sme to ľuďom sľúbili,“ uviedol.  

Vyjadril sa aj k ruským vakcínam, ktoré spustili koaličnú krízu. Pôvodne Matovič dúfal, že informácia o dvoch miliónoch očkovaniach bude dobrou správou, no koaliční partneri požadovali najskôr hlavu bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, neskôr aj Matoviča.

„Pre upokojenie situácie počas rokovaní vlády považujeme za absolútne nevyhnutný odchod ministra Richarda Sulíka z vlády Slovenskej republiky,“ vyhlásil Matovič s tým, že prijíma aj ponuku na demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) a chce aj odstúpenie predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej. Na Kolíkovej miesto chce skúseného človeka, ktorý nemá žiadne spojenie s Petrom Pellegrinim alebo Robertom Ficom. Rovnako tak prijal aj ponuku na demisiu podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (tiež zo Za ľudí).

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Okrem toho požaduje od strany SaS jedno ministerstvo, ktoré jej pôvodne hnutie OĽANO prenechalo po voľbách. Matovič dodal, že aj OĽANO si uvedomuje vážnosť situáciu a budúcnosť demokratickej vlády na Slovensku je dôležitejšie ako jednotlivci. Povedal preto, že je ochotný odstúpiť z pozície premiéra, ak aj koaličné strany dodržia tieto predstavené podmienky.

Celé vyhlásenie premiéra nájdeš aj na jeho Facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia