Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2021, 10:30
Čas čítania 8:44
Viktor Kniš

Ako Sulík odpálil koaličnú krízu ešte v apríli 2020 slovami „kvôli 800 mŕtvym na chrípku ročne si ekonomiku nelikvidujeme“

Ako Sulík odpálil koaličnú krízu ešte v apríli 2020 slovami „kvôli 800 mŕtvym na chrípku ročne si ekonomiku nelikvidujeme“
Zdroj: TASR
POLITIKA
Uložiť Uložené

Bol to práve Richard Sulík, ktorý po zavedení prísnych pravidiel na Veľkú noc 2020 odpálil konflikt s Igorom Matovičom.

Keď sa takmer presne pred rokom Richard Sulík viezol slovenskou diaľnicou počas Veľkej noci, natočil video, ktoré dnes môžeme považovať za oficiálny začiatok konfliktu medzi šéfom SaS a predsedom vlády Igorom Matovičom.

„Kvôli 800 mŕtvym na chrípku ročne si ekonomiku nelikvidujeme. Kvôli 500 nakazeným na koronu áno. Po celom Slovensku sa tvoria kilometrové zápchy na inak poloprázdnych diaľniciach,“ uviedol v komentári videa Richard Sulík. Igor Matovič ho v odpovedi nešetril a pamätníkom sa okamžite vybavili desiatky konfrontácií z minulosti. Pravdou totiž zostáva, že aj keď Sulík a Matovič začínali v rovnakej strane, nikdy neboli kamarátmi, skôr súpermi. 

Odporúčané
Richard Sulík: Možno mám zásluhy na tom, že Matovič neprispieva na Facebooku (Rozhovor) Richard Sulík: Možno mám zásluhy na tom, že Matovič neprispieva na Facebooku (Rozhovor) 16. marca 2021, 15:44

Neprešlo ani 12 mesiacov a na svete je obrovská koaličná kríza, v rámci ktorej ani po troch týždňoch nepoznáme jasný záver. Dnes je to presne rok, odkedy prezidentka vymenovala vládu Igora Matoviča, zároveň sme už len pár desiatok hodín od momentu, keď sa dozvieme, či príde rekonštrukcia vlády na pôdoryse súčasnej koalície, alebo sa dočkáme predčasných volieb, resp. iného riešenia, ktoré pripúšťa ústava. 

Pri tejto príležitosti vyberáme najtvrdšie výroky hlavných aktérov krízy – Richarda Sulíka a Igora Matoviča, bez ktorých by sme sa do aktuálnej situácie (pravdepodobne) nedostali. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čím odštartoval Richard Sulík prvú aj druhú vlnu hádok s Igorom Matovičom, ktoré vyústili až do obrovskej koaličnej krízy
  • V ktorých momentoch mal Igor Matovič možnosť odvolať Richarda Sulíka ako ministra a neurobil to
  • Ako si Matovič a Sulík odkazovali cez Simpsonovcov, ako premiér zdieľal básničku a ako konflikt riešila až nahrávka z rokovania vlády
  • Prečo boli ústredným problémom Sulíkove dovolenky v Dubaji
  • Bez ktorých zásadných momentov by sa koalícia pravdepodobne nerozštiepila
Sulík, Matovič
Zdroj: TASR

Richard Sulík: „Kvôli 800 mŕtvym na chrípku ročne si ekonomiku nelikvidujeme. Kvôli 500 nakazeným na koronu áno.“

Richardovi Sulíkovi sa nepáčilo, keď na Veľkú noc vláda rozhodla o zatvorení okresov, čo v konečnom dôsledku spôsobilo obrovský chaos a sťahovanie národa ešte pred veľkonočným víkendom. 

Nespokojnosť šéfa SaS s prísnymi opatreniami v čase, keď bolo Slovensko premiantom v rámci manažovania pandémie, vyústila do nervózneho statusu. Richardovi Sulíkovi sa nepáčili najmä pravidlá a zákazy týkajúce sa spomalenia ekonomiky. „Zavreli sme desaťtisíce malých obchodov a vláda nie je v stave im ani len prispieť na nájomné,“ tvrdil Sulík. Aj keď v statuse priamo nespomenul meno predsedu vlády, Igor Matovič sa za adresáta označil sám. 

Matovič reagoval s tým, že od Richarda Sulíka čakal, že mu v ťažkej situácii podrží chrbát, a namiesto toho „hral svoje sebecké hry“. „Neschopnosť podporiť čokoľvek nepopulárne konané vo verejnom záujme a postovať na FB svoje výplody mysle je v tejto chvíli mimoriadne nezodpovedné,“ dodal Matovič.

Rozdielny názor mali premiér a minister hospodárstva aj na následné uvoľňovanie opatrení. Kým Sulík chcel otvorené terasy a nákupy aj v nedeľu, Matovič presne opačne. 

V druhej polovici mája 2020 si Sulík s Matovičom spor o opatrenia vyjasnili v TV Markíza, avšak len naoko. „Sme ako talianske siamské dvojčatá, chvíľu je to búrlivé a potom vidíte, že sa potrebujete,“ tvrdil Matovič. Následne prišlo relatívne pokojné leto, čo súviselo aj so stabilizovanou pandemickou situáciou a uvoľnenými opatreniami, čo sa páčilo Richardovi Sulíkovi.  

Matovič: „Ťažký populizmus na úrovni Kotlebu. Klame ľudí, že vláda zajtra o niečom rozhodne.“

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96184 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo nazval Igor Matovič Richarda Sulíka populistom
  • Koľko momentov na odvolanie svojho ministra Igor Matovič nevyužil
  • Ako si Matovič a Sulík odkazovali cez Simpsonovcov, ako premiér zdieľal básničku a ako konflikt riešila až nahrávka z rokovania vlády
  • Prečo boli ústredným problémom Sulíkove dovolenky v Dubaji
  • Bez ktorých zásadných momentov by sa koalícia pravdepodobne nerozštiepila
Domov
Zdieľať
Diskusia