Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2021, 12:09
Čas čítania 5:51
Adam Novosad

Sandra z Dejepisu Inak uznáva, že jej videá vykazujú znaky plagiátorstva. Anonymovi sa nepáči, že na nich zarába a neuvádza zdroje

ZAUJÍMAVOSTI VIDEO YOUTUBE
Uložiť Uložené

Sandra Sviteková z Dejepisu Inak sa obvineniam z plagiátorstva postavila čelom a vraj svoju tvorbu plánuje zlepšiť. Anonym jej vo videu vyčíta, že neuvádza zdroje, porušuje autorské práva a nemá sa čo vyjadrovať o pedagogickej práci.

Na vysokej škole si myslela, že sa po jej skončení chytí učiteľského povolania a svoje vedomosti o histórii bude posúvať žiakom a študentom. Sandra Sviteková, ktorú dnes väčšina Slovenska pozná ako zakladateľku kanála Dejepis Inak, však rýchlo pochopila, že status učiteľa ani finančné ohodnotenie možno za toľko námahy ani nestoja.

Odporúčané
Primár: Videl som prípady, keď ľudia ivermektín jedli ako pastu pre kone. Zomiera nám 20 až 25 percent pacientov (Rozhovor) Primár: Videl som prípady, keď ľudia ivermektín jedli ako pastu pre kone. Zomiera nám 20 až 25 percent pacientov (Rozhovor) 13. marca 2021, 12:30

Vrhla sa preto práve na YouTube, kde dodnes nazbierala 145-tisíc odberateľov a jej videá bežne sledujú desiatky tisíc ľudí. Nebolo by na tom nič zlé, keby jej tvorba podľa najnovších obvinení nemala jeden háčik. Neznámy kanál nazvaný Mr. Nobody zverejnil video, v ktorom Dejepis Inak obviňuje z plagiátorstva, pretože Sandra Sviteková podľa neho vo svojej tvorbe sprostredkúva obsah z cudzích videí bez toho, aby ho citovala či akokoľvek uvádzala zdroje.

V tomto článku si prečítaš:
  • Z čoho anonymné video obviňuje Sandru Svitekovú z kanála Dejepis Inak.
  • Ako samotná Sviteková uznáva, že jej tvorba vykazuje znaky plagiátorstva.
  • Prečo podľa nej nie je vlog na YouTube rovnaký ako diplomovka.
  • Ako sa anonymovi nepáči, že Sviteková na svojich videách zarába.
  • Prečo Sviteková odmieta, že údajne maže svoje videá či komentáre.
  • Ako plánuje svoju tvorbu zlepšiť.

Dejepis Inak
Zdroj: Dejepis Inak/Instagram

Len youtuberka, ktorá vyplnila dieru na trhu?

Do redakcií slovenských médií neznámy autor rozoslal video, v ktorého názve nechýba bombastické slovo „Odhalenie!“. Vo videu nikto nerozpráva, s divákom autor komunikuje výlučne prostredníctvom textu, ktorým ukazuje, prečo sa Sandra z Dejepisu Inak dopustila plagiátorstva. „Sandra je len youtuberka, ktorá vyplnila dieru na trhu. Jej produktom je dejepis, ktorý je robený naozaj inak...,“ hromží video s obvineniami.

Autor videa v závere tvrdí, že bolo vytvorené na základe pribúdajúcich podnetov od odbornej verejnosti. Vyzerá to teda tak, že populárne videá mladej youtuberky sa podľa všetkého nepáčia autorom odborných publikácií o histórii. My sme, samozrejme, kontaktovali aj Sandru, ktorá potvrdila, že anonymný e-mail podľa nej pochádza od „skupiny sústredenej okolo webu, ktorý popularizuje históriu vedeckými článkami...“.

V čom je problém?

Sandra Sviteková pritom na svoj kanál Dejepis Inak nahráva videá o dejepise už takmer päť rokov. Jej kanál vznikol v júli 2016, odvtedy nazbierala dohromady vyše 10 miliónov videní. Nepatrí síce medzi najpopulárnejších tvorcov na slovenskom YouTube, ale na počty sledovateľov sa sťažovať rozhodne nemôže.

Anonymný e-mail prišiel aj do redakcie Refresheru, pretože v minulosti sme mali so Sandrou niekoľko rozhovorov. Autor videa svoj zámer vysvetlil takto: „Na Slovensku sa akoby roztrhlo vrece s plagiátorstvom. Ide o tolerovanú, no stále neetickú skutočnosť. Osoba, ktorá sa dopúšťa plagiátorstva, pohŕda etikou a vysmieva sa pôvodným autorom daných diel.“

Sviteková podľa autora nie je historička ani odborníčka a už vonkoncom nie je učiteľka, pretože nikdy nebola zamestnaná priamo v škole. Video jej vyčíta najmä fakt, že doteraz vo svojej tvorbe neuvádzala zdroje, necitovala pôvodných autorov a tvorila len na základe literatúry a nie z rôznych dostupných historických prameňov.

Požičané zábery a preložený text?

Video od neznámeho autora rozoberá dve ukážky z tvorby od Svitekovej, ktoré sú podľa neho jasným príkladom toho, ako sa kanál Dejepis Inak nedrží etického narábania so zdrojmi. Prvou z nich je video o dejinách antikoncepcie, ktoré na kanáli pribudlo ešte v júni 2018.

Autor upozorňuje, že ak si človek slovenské video porovná s videom od magazínu Time, narazí na hromadu identických častí a prvkov. Dejepis Inak si požičiava ilustračné zábery a v ukážke je vidieť, že niektoré pasáže Sviteková iba preložila z anglického jazyka do slovenčiny a prerozprávala ich do videa. 

Druhý príklad ukazuje časť tvorby mimoriadne populárneho kanála Vsauce. Michael Stevens v ňom vysvetľuje, ako sa vo svete rozšírila teória o plochej Zemi. Video s odhalením od neznámeho autora ukazuje, ako Sviteková použila množstvo rovnakých ilustračných záberov priamo z videa kanála Vsauce, informácie zrejme čerpala priamo z neho aj z Wikipédie a napokon použila rovnakú alobalovú čapicu, akú si na ilustráciu konšpirátorov vyrobil aj Stevens. 

Moja tvorba prvky plagiátorstva vykazuje

Domov
Zdieľať
Diskusia