Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2021 o 12:52
Čas čítania 0:57
Viktor Kniš

Myši a morčatá, na ktorých testovali ruskú vakcínu Sputnik V, skúšku prežili a neschudli

NEWS SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Skúška trvala sedem dní. Za celé pozorovacie obdobie nevykazovali žiadne prejavy toxicity, nestratili na hmotnosti a žiadne zviera ani neuhynulo.

Myši a morčatá, na ktorých sa v Šarišských Michaľanoch testovala ruská vakcína Sputnik V, skúšku prežili. V utorok o tom informoval Miroslav Ryzner z referátu biologických skúšok na zvieratách spoločnosti Imuna Pharm. Skúškou bezpečnosti sa zisťovali potenciálne nežiaduce prímesi z výroby.


„Testovanie prebiehalo na piatich myškách a dvoch morčatách, čo sa týka komponentu jeden a takisto aj komponentu dva, boli testované na piatich myškách a dvoch morčatách. Skúška trvala sedem dní. Celé pozorovacie obdobie sa neprejavili žiadne prejavy toxicity, nestratili na hmotnosti a žiadne zviera ani neuhynulo, čiže skúška dopadla s vyhovujúcim výsledkom,“ povedal Ryzner.

Odporúčané
Slovensko testuje toxicitu vakcíny Sputnik V na piatich myšiach a dvoch morčatách. Nemali by zomrieť ani výrazne stratiť hmotnosť Slovensko testuje toxicitu vakcíny Sputnik V na piatich myšiach a dvoch morčatách. Nemali by zomrieť ani výrazne stratiť hmotnosť 11. marca 2021 o 11:30


Spoločnosť, v ktorej sú uskladnené vakcíny Sputnik, zaznamenáva enormný záujem o vakcínu aj očkovanie. To však nezabezpečuje. Celkovo im prišlo 200 000 kusov vakcín, čo vystačí pre 100 000 ľudí. V závode budú dovtedy, kým rezort zdravotníctva nedá pokyn na ich distribúciu.


Slovensko nakúpilo dva milióny vakcín Sputnik V. Už bývalý minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) udelil na používanie neregistrovanej vakcíny výnimku. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii.

Ryzner pre Denník N upozornil, že v laboratóriu netestovali účinnosť látky, ale jej toxicitu. Ak morča prežije bežnú dávku vakcíny, človek by mal prežiť mnohonásobne väčšiu. 

„Netestujeme účinnosť vakcíny, ale či nie je toxická. Touto skúškou sa zisťujú potenciálne nežiaduce prímesi, potenciálne jedovaté látky, ktoré sa mohli zaniesť nedopatrením pri výrobe. Nie je to skúška z pohľadu imunológie, ako to vplýva na imunitný systém či na nežiaduce účinky v súvislosti s klasickým očkovaním a tvorbou protilátok. Skôr sa zameriavame na bezpečnosť,“ vysvetlil doktor Ryzner.

Domov
Zdieľať
Diskusia