Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2021, 7:05
Čas čítania 0:55
Kamila Šebestová

LSD a magické huby môžu mať v malých dávkach len placebo efekt, tvrdia vedci

LSD a magické huby môžu mať v malých dávkach len placebo efekt, tvrdia vedci
Zdroj: Pexels
NEWS PSYCHEDELIKÁ
Uložiť Uložené

191 účastníkov potvrdilo, že po mesiaci užívania tabletiek s efektom psychedelickej drogy aj bez efektu cítili to isté.

LSD sa stalo v posledných desaťročiach veľmi populárnou drogou. Ľudia tvrdia, že sa po jeho požití cítia kreatívnejšie alebo im dokonca pomáha prekonávať dlhodobú psychickú traumu. Užívatelia popisujú, že sa po malých dávkach cítia šťastne a produktívne. Tieto tvrdenia však nikdy neboli podložené dostatočným klinickým výskumom.

Podľa vedcov z britského Centra pre výskum psychedelík sú sprievodné pocity pri užívaní týchto drog v malých dávkach veľmi pravdepodobne spôsobené len placebo efektom.

Výskumu centra sa zúčastnilo 191 ľudí.  Jednu skupinu požiadali, aby na pravidelnej báze užívala LSD, magické huby alebo podobné psychedelické drogy. Druhá skupina brala tabletky bez akéhokoľvek efektu, no celý čas si zúčastnení mysleli, že sú to taktiež drogy.

Po mesiaci pravidelného užívania psychedelických drog v malých dávkach ľudia vykazovali zlepšenie nálady, celkového stavu bytia, a tiež redukciu pocitov paranoje. Prekvapivo však úplne rovnaké zmeny cítili aj zúčastnení, ktorí brali celý mesiac tabletky bez efektu drogy.

Odporúčané
Vyskúšal som legálne halucinogénne rastliny: po jednej som sa cítil ako zhúlený, ďalšia mi spôsobila pevnejšiu erekciu Vyskúšal som legálne halucinogénne rastliny: po jednej som sa cítil ako zhúlený, ďalšia mi spôsobila pevnejšiu erekciu 24. februára 2024, 12:30

Branie drog v malých dávkach naozaj prispelo k psychologickým zmenám. Ale taký istý účinok malo aj užívanie placebo drog bez reálneho efektu,“ vyjadril sa pre Vice News vedúci výskumu Balász Szigeti. 

Mnoho účastníkov, ktorí hlásili pozitívne efekty počas brania placebo drog boli šokovaní, keď zistili, že počas celého výskumu nešlo o reálne drogy," dodal expert.

Po ukončení výskumu však Szigeti skonštatoval, že pre užívateľov psychedelických drog pravdepodobne toto zistenie veľa nezmení. V konečnom dôsledku je im totiž podľa neho jedno, či ide o reálny farmaceutický efekt alebo placebo. „Jednoducho si chcú užívať efekt, ktorý na nich droga má.“

Odporúčané
Po demisii Mareka Krajčího prezidentka jeho miestom dočasne poveruje ministra financií Eduarda Hegera Po demisii Mareka Krajčího prezidentka jeho miestom dočasne poveruje ministra financií Eduarda Hegera 12. marca 2021, 16:05
Domov
Zdieľať
Diskusia