Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. marca 2021, 14:30
Čas čítania 6:03
Katarína Danková

Znak moci, bohatstva či spoločenského postavenia. Prečo muži po tisícročia nosili ženský módny doplnok a kto ho vlastne vymyslel?

Znak moci, bohatstva či spoločenského postavenia. Prečo muži po tisícročia nosili ženský módny doplnok a kto ho vlastne vymyslel?
Zdroj: unsplash.com/Cleo Vermij
MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

„Ženy si v 17. storočí strihali vlasy, mohli fajčiť a nosiť pánske klobúky. To je dôvod, prečo si ženy adoptovali podpätky. Išlo o snahu maskulinizovať ich oblečenie.“

Vysoké topánky, lodičky, ihličky, sandáliky... Jednoducho obuv na podpätku, ktorá je v móde už niekoľko storočí. No nielen v tej ženskej. Ako prví podpätky v minulosti nosili muži a tento malý vynález sa neskôr tešil veľkej popularite aj u žien. Podpätky dodávali ľuďom nielen fyzickú výšku, ale i tú symbolickú.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa spájajú podpätky s jazdou na koni.
  • Odkiaľ tento trend prišiel a ako sa dostal do Európy.
  • Ktorá panovníčka si ako prvá obula dovtedy čisto pánsku obuv.
  • Prečo bol kráľ Slnko posadnutý podpätkami.
  • Prečo ženy prebrali mužský módny trend.
  • Ako súvisia podpätky s pornografiou v minulosti.
  • Čo a kto sa zaslúžil o opätovné zavedenie podpätkov do mužskej módy. 

Od hercov a bojovníkov až po panovníkov a rôzne spoločenské skupiny. Podpätky milujú rovnako ženy aj muži, či už pár takýchto topánok vlastnia a aktívne nosia, alebo len hľadia s pátosom na ich nositeľky (a nositeľov).

Odporúčané
Top 10 zaujímavostí o červenom rúži. Prečo bol v minulosti zakazovaný a ženy označované za prostitútky a čarodejnice? Top 10 zaujímavostí o červenom rúži. Prečo bol v minulosti zakazovaný a ženy označované za prostitútky a čarodejnice? 21. februára 2021, 12:30

Odkedy sa vlastne obúvame?

Prvé dôkazy o obuvi ako takej pochádzajú spred 40-tisíc rokov pred naším letopočtom. Prototyp topánok predstavoval zošitú kožu vystlanú vysušenou trávou a pravdepodobne sa používal v nepriaznivom teréne či podnebí. Na území dnešného Španielska využívali predchodcu dnešných sandálov už 10-tisíc rokov pred n. l. Dôkazy o obuvi pochádzajú aj od Egypťanov z roku 1550 pred n. l., na svoj otvorený typ topánok využívali tkanú trstinu.

Podpätky súčasťou umenia

Aj keď vedci nemajú úplne zrejmé dôkazy, kedy presne sa podpätky vynašli, ľudia ich využívali už v starovekom Grécku. Išlo výlučne o hercov v divadlách, ktorí využívali tzv. koturny, teda topánky s vysokou podrážkou. Svoj účel plnili tým, že vzhľadom na často veľkú vzdialenosť medzi javiskom a hľadiskom mohli byť herci lepšie viditeľní, a teda aj bližšie k publiku.

Na divadelnom umení sa mohli podieľať iba muži. Hrali rôzne mužské i ženské úlohy. Podrážky svojou výškou 8 až 10 centimetrov slúžili aj na odlíšenie jednotlivých postáv v divadelných hrách. Okrem väčšej dôležitosti sa postave s vyššími koturnami pripisovalo aj vyššie spoločenské postavenie. Diváci teda hneď vedeli odlíšiť, kto je kto.

Peržania a kovbojské čižmy

V 10. storočí podpätky využíval aj tento staroveký národ. Opäť muži, ale tentoraz bojovníci. Perzskí vojaci ich nosili ako súčasť bojového výstroja. Pri jazde na koni im podpätky umožňovali lepšiu stabilitu.

Odporúčané
To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek 26. apríla 2024, 15:00

„Vysoký podpätok sa na Blízkom východe nosil po celé stáročia ako forma jazdeckej obuvi. Keď sa vojak postavil do strmeňov, podpätok na päte mu pomohol zabezpečiť pevný postoj, aby mohol pri boji efektívnejšie strieľať z luku šípy,“ uviedla pre BBC Elizabeth Semmelhacková z Múzea obuvi Bata v Toronte.

Podobnú technológiu o niekoľko tisícročí využívali aj kovboji. Praotec kovbojských čižiem vznikol z obuvi odvážnych perzských bojovníkov.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bata Shoe Museum (@batashoemuseum)

V minulosti sa podpätkami zvýrazňovali mužské nohy

Aj keď Európania vedeli o perzskej obuvi už istý čas, čaro podpätkov si zamilovali až na prelome 16. a 17. storočia. Nástup tohto trendu sa zhoduje s počiatkom vlády šacha Abbása I., perzského vládcu toho obdobia, ktorý začal čulo nadväzovať kontakty s európskymi krajinami a obchodovať s nimi, aby tak zvýšil svoj vplyv na Osmanskú ríšu. 

Práve on sa stal inšpiráciou pre Európanov. Aristokracia si všimla, že topánky využíva ako symbol moci a mužnosti, a podobnú obuv si začali navrhovať tiež. Mužská móda sa v tomto storočí vyznačovala tým, že zdôrazňovala nohy. Práve farebné pančucháče a podpätková obuv zvýrazňovali lýtka a stehná aristokratickej mužskej populácie ešte dôkladnejšie.

Prvá žena na podpätkoch

Hovorí sa, že francúzska kráľovná Katarína Medicejská so svojou výškou 15O centimetrov chcela na vlastnej svadbe pôsobiť vyššie. Využila preto dovtedy čisto mužskú obuv a stala sa prvou ženou na podpätkoch. 

Odporúčané
Slovenská influencerka má vlastnú kolekciu okuliarov. Toto je Kohe by eyerim x Tatiana Žideková Slovenská influencerka má vlastnú kolekciu okuliarov. Toto je Kohe by eyerim x Tatiana Žideková 25. apríla 2024, 14:00

Pred tým, než do Európy prišli podpätky, ženy nosili topánky na platforme, niekedy vysoké aj 60 centimetrov. Nazývali sa chopinky a obúvali sa hlavne v Španielsku a Taliansku. Ich úlohou bolo pozdvihnúť ženskú nositeľku, no kým v Španielsku sa zdobené korkové platformy odhaľovali ako doplnok, v Taliansku ich drevenú verziu ženy nesmeli nikdy odkryť. Podobne ako podpätky aj platformy symbolizovali sociálny status.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bata Shoe Museum (@batashoemuseum)

„Platformy predchádzali topánkam na podpätkoch, ale keďže veľa žien, často práve tehotných žien, v takejto obuvi utrpelo úraz, prijali sa v súvislosti s platformovou obuvou právne úpravy,“ uviedol pre ABC News pediater a historik obuvi Cameron Kippen.

Kráľ Slnko v červených podpätkoch

Jednou z najslávnejších historických postáv spojenou s týmto trendom je nepochybne francúzsky kráľ Ľudovít XIV. Podpätkami bol posadnutý a jeho zbierku tvorili hodvábne a zamatové materiály najčastejšie v modrej a červenej farbe.

Jeho módna závislosť zašla tak ďaleko, že prikázal svojej šľachte nosiť iba červené podpätky. Francúzsky dvor sa teda zaplnil posledným výstrelkom panovníka a ľudia tak vizuálne potvrdili svoju lojalitu voči kráľovi. Neskôr červenú farbu podpätku prebrala kráľovská rodina po celej Európe.

Už nielen samotné podpätky, ale aj ich farba znamenala moc, bohatstvo a postavenie. Kráľ Slnko tak v histórii módy zohral veľkú úlohu a podnietil tvorbu slávneho dizajnéra obuvi o niekoľko storočí neskôr. Červená podrážka na obuvi dizajnéra Christiana Louboutina sa v období svojho vzniku stala rovnakým symbolom francúzskeho luxusu.

Francúzsky kráľ Ľudovít XIV.
Francúzsky kráľ Ľudovít XIV. Zdroj: Wiki Commons, Hyacinthe Rigaud: Portrait of Louis XIV

Čím sa líšili ženské a mužské podpätky

Po smrti Kataríny Medicejskej sa vysoké podpätky na istý čas zo ženskej módy vytratili. Zmena však nastala, keď sa ženy na začiatku 17. storočia snažili napodobniť mužov. „Ženy si strihali vlasy, mohli fajčiť a nosiť pánske klobúky. To je aj dôvod, prečo si ženy adoptovali podpätky – išlo o snahu maskulinizovať svoje oblečenie,“ potvrdila Elizabeth Semmelhacková z Múzea obuvi Bata v Toronte.

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

Trend tzv. unisexovej módnej obuvi sa začiatkom 18. storočia začal meniť. Pánska obuv sa stala viac praktickou. Zatiaľ čo špička topánky sa viac guľatila, podpätok sa znížil, stal sa robustnejším a štvorcovejším. Dámska obuv sa, naopak, zdvihla a urobila viac ladnou, pričom špička topánky sa predĺžila.

Zmene trendu predchádzala zmena myslenia. Osvietenstvo v tom čase malo silný vplyv na spoločnosť a hlavne na mužov. Filozofia hlásala, že muži ako zástupcovia logickejšieho pohlavia by sa mali zženštilej móde a jej výstrelkom vyhýbať. Preto väčšina mužov od vysokých podpätkov upustila a dovtedajší symbol moci prenechali ženám. Veľká francúzska revolúcia však podpätky z nôh vyzula aj ženám. 

Podpätky ako okamžitá dávka sexepílu

Vo viktoriánskej ére sa topánky na podpätku vrátili trochu iným spôsobom. Vďaka vynálezu šijacieho stroja, ľahšiemu prišitiu „zvrška“ k podrážke a jemnejšie zakrivenému priehlavku sa obuv s podpätkom konečne nepovažovala za mužskú. Žene dodávala ženskosť a sofistikovanosť

Topánky s podpätkom však začali využívať fotografi pri fotení aktov a boudoir. Modelky pózovali najčastejšie nahé či v priesvitných košieľkach s vysokými podpätkami. To vzbudilo opätovný záujem o tento – najnovšie sexy – trend.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PiccolaShoes|Small Feet Store (@piccola.shoes)

Ihličkové podpätky už skoro 70 rokov

Až keď druhá svetová vojna odznela, na svet prišiel tenký vysoký podpätok, ako ho poznáme dnes. Začiatkom 50. rokov ho vynašiel Roger Vivier, návrhár obuvi u Diora. Tenučký podpätok pomenoval stiletto (podľa talianskeho slova pre tenkú dýku), teda v preklade ihlička. Išlo doslova o revolúciu v štýle topánok na vysokom podpätku.

Odporúčané
Oživte svoj výzor – odhaľujeme jarné módne trendy pre mužov Oživte svoj výzor – odhaľujeme jarné módne trendy pre mužov 25. apríla 2024, 10:30

„V minulosti podpätky slúžili skôr ako podpery klenby. Sedeli oveľa bližšie k stredu chodidla, zatiaľ čo teraz môžu sedieť priamo na konci topánky,“ uviedol pediater a historik obuvi Cameron Kippen. „Museli sme viesť dve svetové vojny, aby sme mali technológiu, ktorá by dokázala vyrobiť ihličkový podpätok.“ 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ZEZE ARAUJO (@zzezzeeee)

Lodičkový boom a ich nesmrteľnosť

Po pin-upových modelkách, ktoré počas vojnových rokov pózovali v podpätkoch, sa na popularite symbolu ženskosti podpísali aj hollywoodske celebrity. Hviezdy vrátane Betty Grableovej a Marilyn Monroeovej mali vo svojich filmoch a na glamour fotkách zmyselné topánky. Dopyt po podpätkoch rástol a ženy v Európe sa týmto trendom inšpirovali. Snažili sa zopakovať hviezdny sexy look aj doma. 

Rôzne feministické hnutia minulého storočia ženy od vysokých ihličiek odhovárali jednak pre ich nepraktickosť a jednak pre vnímanie tejto obuvi čisto ako snahy potešiť mužské oko. Z toho dôvodu sa z lodičiek vyvinuli rôzne pohodlnejšie varianty s remienkami v prednej časti. Avšak vysoké ihličkové lodičky z módy už nikdy nevyšli.

A čo podpätky pre mužov...

Od 18. storočia sa mužské topánky navrhovali s nižším a praktickejším podpätkom. Obuv sa delila na pracovnú a odolnejšiu (pre ľudí z nižších vrstiev) a elegantnejšiu pre vyššie triedy. Čižmy, ktoré dnes poznáme pod pojmom kovbojské, využívali chlapi na koňoch, podobne ako bojovníci v minulosti. Ich dnešnou obdobou môžu byť napríklad motorkárske čižmy.

Odporúčané
TOP 15 tričiek s krátkymi rukávmi na leto 2024. Trendy je minimalizmus aj výrazné grafiky TOP 15 tričiek s krátkymi rukávmi na leto 2024. Trendy je minimalizmus aj výrazné grafiky 19. apríla 2024, 11:00

Počas prvej svetovej vojny prišlo niekoľko pokusov opätovne zaviesť podpätky pre mužov. Obzvlášť v tom období výška u mužov predstavovala silu a sexuálnu príťažlivosť. Ak muž nebol vysoký a na podporu svojej výšky využíval podpätky, pravdepodobne čelil výsmechu. Práve to umožnilo experimentovať s vyvýšenou vnútornou výstelkou topánky a pridať pár skrytých centimetrov na výške každého muža.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bata Shoe Museum (@batashoemuseum)

Podpätky sa do mužskej módy vrátili v polovici 60. rokov ako súčasť Peacockovej revolúcie obhajujúcej právo mužov obliekať sa okázalejším spôsobom. Módnym sa stal kubánsky podpätok, a to vďaka skupine The Beatles, ktorá obľubovala tesné topánky so špicatou špičkou a zaobleným podpätkom. Topánky dostali pomenovanie beatle boots alebo chelsea boots.

Ďalšie desaťročie prinieslo mnohé variácie topánok a podpätkov pre mužov. David Bowie, Marc Bolan, Jimi Hendrix i Elton John. Podpätky predstavovali ich snahu na jednej strane posilniť svoju maskulínnu stránku, ako to robili muži v minulosti, a na druhej strane zotrieť hranice medzi rodovou módou a oslobodiť sa od stereotypov v obliekaní. Koniec-koncov, vidíme to aj dnes. Podpätky si obľúbila aj komunita LGBT, v ktorej sa podporuje myšlienka slobody a rovnosti medzi pohlaviami.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bata Shoe Museum (@batashoemuseum)

Prečo sú stále také obľúbené, aj keď sú nepraktické?

Na základe štúdie z roku 2013 o vysokých podpätkoch Univerzity v Portsmouthe v Anglicku vedci skúmali chôdzu žien v klasických topánkach bez podpätku a vo vysokých lodičkách. Postoj a chôdzu hodnotili muži aj ženy, pričom sa zhodli na rovnakom výsledku.

Odporúčané
Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? 14. apríla 2024, 9:30

Žena pôsobí atraktívnejšie s podpätkami, ktoré chôdzi dodávajú väčšiu eleganciu a zmyselnosť pohybov. Samotným ženám pritom nesmrteľné ihličky dodávajú pocit sily, sebavedomia a príťažlivosti. A práve to je dôvod, prečo ženy nosia po desaťročia niekedy nenositeľné páry ihličiek.

Odporúčané
Novesta, Tikoki, Young Yachter a ďalší. Spoznaj slovenské značky, ktoré tvoria originálne a ekologické tenisky Novesta, Tikoki, Young Yachter a ďalší. Spoznaj slovenské značky, ktoré tvoria originálne a ekologické tenisky 1. marca 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia