Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. februára 2021, 10:40
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš

Kotleba už vie, kto bude rozhodovať o jeho treste 4 roky a 4 mesiace na Najvyššom súde

NEWS MARIAN KOTLEBA
Uložiť Uložené

Kauza šekov v hodnote 1488 sa posunula na Najvyšší súd. O Kotlebovi bude rozhodovať senát 4T.

Šéf extrémistickej ĽSNS už pozná senát, ktorý bude rozhodovať v jeho kauze podozrivých šekov s hodnotou 1488 eur. Mariana Kotlebu odsúdil ešte v októbri 2020 Špecializovaný trestný súd za podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd na 4 roky a 4 mesiace odňatia slobody.

Kotleba sa však odvolal a prípad smeroval na Najvyšší súd SR. Senát 4T v zložení Pavol Farkaš, Alena Šišková a Martina Zeleňáková môže a nemusí tento rozsudok potvrdiť. 

Kotlebu obžalovali kvôli akcii z roku 2017, kde odovzdal viacerým rodinám v núdzi šek na sumu 1488 eur. Prokurátor aj znalci považujú šeky za neonacistickú šifru. 

Číslo 1488 je známe a používané v symbolike extrémistov, a je spojením čísel 14 – 14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu a 88 – ôsmym písmenom v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu „Heil Hitler!“
Odporúčané
Neexistuje vesmír, v ktorom by sme s nimi spolupracovali: Extrémistov z ĽSNS čaká po štiepení mnoho problémov Neexistuje vesmír, v ktorom by sme s nimi spolupracovali: Extrémistov z ĽSNS čaká po štiepení mnoho problémov 14. februára 2021, 14:30

V rámci záverečnej reči pred ŠTS Kotleba napríklad tvrdil, že v centrálnom registri zmlúv sa nachádza množstvo takých, ktoré sú uzatvorené vo výške 1488. Čítaniu zmlúv venoval viac ako 20 minút. Pred súdom vytiahol tri mešce, v ktorých mal 14 eur, 88 eur a 1488 eur v jednoeurových minciach. Chcel poukázať na to, že prokurátor účelovo rozdeľuje číslo 1488 na dve a hľadá v nich symboliku. 

Medzičasom sa Marianovi Kotlebovi postupne rozpadá strana ĽSNS. Odišli z nej viacerí čelní predstavitelia vrátane Milana Mazureka a Milana Uhríka, ktorým sa nepáčilo, že predseda zmenil stanovy vo svoj prospech, aby bol neohrozeným vodcom aj v prípade právoplatného odsúdenia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia