Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2021, 14:30
Čas čítania 6:57
Adam Novosad

Je Ivermektín zázračný zabijak Covidu-19? Slovensko doviezlo nové lieky, ktoré užíval Matovič, ale aj ľudia vo Wu-chane

ZAUJÍMAVOSTI IVERMEKTÍN SLOVENSKO
Uložiť Uložené

V slovenských nemocniciach a lekárňach začínajú pribúdať podporné lieky na ochorenie Covid-19, z ktorých väčšina je neregistrovaná a experimentálna.

Ivermektín, izoprinozín aj dexametazón. Na prvý pohľad neznáme názvy liekov, ktoré rezonujú v médiách, pretože výskumníci a lekári zisťujú, či do väčšej alebo menšej miery zaberajú na ochorenie Covid-19.

Odporúčané
Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) 16. februára 2021, 14:36

Aj keď u väčšiny z nich zatiaľ neprebehli dostatočne rozsiahle a kvalitné štúdie na to, aby mohli vedci skonštatovať, či naozaj dokážu predchádzať alebo zlepšovať zdravotný stav v prípady nákazy koronavírusom, množstvo obyvateľov Slovenska si niektoré z nich skúša zohnať na vlastnú päsť. A takáto domáca liečba môže narobiť viac škody ako úžitku. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Akú liečbu odporúča slovenský protokol na Covid-19
  • Či sa oplatí proti koronavírusu dopĺňať vitamíny
  • Akú kombináciu vitamínov odporúčajú slovenskí lekári
  • Či je liek Ivermektín zázrakom, ktorý na Slovensku začal ničiť koronavírus
  • Prečo treba Ivermektín podávať najmä pred hospitalizáciou pacienta
  • Aký liek užíval Igor Matovič, keď sa nakazil ochorením Covid-19
  • Prečo v Nemecku ani Ivermektín nezahrnuli do odporúčanej liečby
  • Akému sľubnému lieku na Slovensku chýba štatistická významnosť 
  • Aký liek Slovensko priviezlo, ktorý sa používal priamo v čínskom Wu-chane

Aké lieky dnes používame na Covid-19? Ošiaľ spustil Ivermektín, Igor Matovič zase užíval Izoprinozín
Zdroj: TASR

Na ochorenie Covid-19 neexistuje liek. Hneď na začiatku treba na správnu mieru uviesť, že najefektívnejším spôsobom boja proti koronavírusu je očkovanie. Každý z nás si preto bude musieť trpezlivo počkať, kým sa dostane na rad a bude môcť vakcínu dostať.

Odporúčané
Treba raňajkovať? Musíš mäso umyť pred varením? A môžeš zjesť jogurt po záruke? Odpovedá odborníčka na výživu (Rozhovor) Treba raňajkovať? Musíš mäso umyť pred varením? A môžeš zjesť jogurt po záruke? Odpovedá odborníčka na výživu (Rozhovor) 3. februára 2021, 14:30

Medzitým sa vedci a lekári po celom svete snažia prísť na to, či existuje liek, ktorý dokáže ochorenie Covid-19 zmierňovať, predchádzať mu alebo utišovať symptómy, ak sa už človek infikuje.

Slovensko má vypracovaný vlastný Štandardný postup so zásadami a odporúčaniami, ako liečiť pacientov s Covid-19. Aj keď upozorňuje, že tieto klinické skúsenosti nie sú podporené veľkými vedeckými štúdiami, odporúča lekárom podávať pacientom kyslík, vitamín C v infúzii, Ivermektín, vysoké dávky vitamínu D, zinok a selén, thiamín, antipyretiká či melatonín. V prípade potreby a vytvorenia sprievodnej bakteriálnej infekcie odporúča nasadiť antibiotiká.

Predpisujeme, ale liekov nebolo odsť

Zatiaľ čo každý deň pribúdajú desiatky hospitalizovaných pacientov v slovenských nemocniciach, ambulantní lekári odmietajú kritiku, že pacientov s koronavírusom neliečia. Ministerstvo zdravotníctva podľa nich nezabezpečilo dostatok liekov, ktoré sa začínajú používať po celom svete ako podporná liečba ochorenia Covid-19, ale aj keď tieto lieky slovenským pacientom predpíšu, tak sa k nim ľudia nemajú ako dostať.

„Aké lieky a akú liečbu majú ambulantní lekári v primárnom kontakte s pacientom indikovať, ak potrebné lieky nie sú bežne dostupné?“ pýtala sa prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Zuzana Dolinková.

Ministerstvo preto v posledných dňoch zaradilo vyšší rýchlostí stupeň. Na Facebooku viackrát informovalo o prichádzajúcich dodávkach výnimočne schválených podporných liekov na koronavírus, ktoré by mali distribuovať od nemocníc aj lekární.

Odporúčané
Je vakcína od AstraZeneca bezpečná? Budeme vyrábať ruský Sputnik? A treba sa očkovať každý rok? Toto sú odpovede na tvoje otázky Je vakcína od AstraZeneca bezpečná? Budeme vyrábať ruský Sputnik? A treba sa očkovať každý rok? Toto sú odpovede na tvoje otázky 8. februára 2021, 12:30

Vitamíny ako záchrana pred Covid-19?

Vitamíny nie sú zázrakom, ktorý človeka ochráni pred koronavírusom, ale vo všeobecnosti nie je na škodu udržiavanie vhodnej hladiny týchto prvkov v organizme. Medzi najpopulárnejšiu kombináciu vitamínov, ktoré sa dávkujú pacientom s koronavírusom patria vitamín C, vitamín D, zinok a selén. 

Štúdie o vplyve týchto vitamínov na priebeh ochorenia Covid-19 sa neustále vyvíjajú, vďaka čomu vedci získavajú nové dáta. Vo všeobecnosti však panuje nálada, že v rozumných dávkach tieto vitamíny podporujú činnosť imunitného systému, a tak by v prípade infekcie koronavírusom mohli pomôcť predchádzať závažnému priebehu ochorenia. 

„Vitamín D nie je de facto vitamín, ale hormón, ktorý je veľmi dôležitý napríklad aj pre správne fungovanie imunitného systému,“ vysvetľovala portálu Veda na dosah doktorka Adela Penesová z Biomedicínskeho ústavu SAV.

Aké lieky dnes používame na Covid-19? Ošiaľ spustil Ivermektín, Igor Matovič zase užíval Izoprinozín
Zdroj: MZ SR

Vitamíny netreba preceňovať

V slovenských nemocniciach sa rozšíril štandardný postup, podľa ktorého treba pacientom s koronavírusom podávať práve kombináciu vitamínu C, vitamínu D, zinku a selénu. S podobným liečebným postupom sa do boja proti koronavírusu pustil aj premiér Igor Matovič, ktorý na tlačovej konferencii piatok 19. februára vysvetľoval, že keď pred Vianocami ochoreli viacerí ministri, tak prevažne užívali práve vitamín C, vitamín D, zinok a izoprinozín.

Na druhej strane, v uplynulých dňoch sa objavili dva nové výskumy, podľa ktorých v prípade týchto vitamínov nejde o žiadny zázrak. V prípade vitamínu C a zinku výskumníci podávali pacientom niekoľko dní vyššie dávky týchto prvkov, ale štatisticky významný efekt na rýchlejšie zotavenie nepozorovali. Nepozorovali ho ani v prípade extrémne vysokej jednorazovej dávky vitamínu D.

Je Ivermektín zázrak ničiaci koronavírus?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95113 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je liek Ivermektín zázrakom, ktorý na Slovensku začal ničiť koronavírus
  • Prečo treba Ivermektín podávať najmä pred hospitalizáciou pacienta
  • Aký liek užíval Igor Matovič, keď sa nakazil ochorením Covid-19
  • Prečo v Nemecku ani Ivermektín nezahrnuli do odporúčanej liečby
  • Akému sľubnému lieku na Slovensku chýba štatistická významnosť
  • Aký liek Slovensko priviezlo, ktorý sa používal priamo v čínskom Wu-chane
Domov
Zdieľať
Diskusia