Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. februára 2021, 16:56
Čas čítania 2:55
Daniel Mikolášik

Influencerky sa v noci vozili po Bratislave s fľašou a porušovali nariadenia. Neľutujeme to, nie sme nikoho rodičia, bránia sa

OSOBNOSTI ALKOHOL
Uložiť Uložené

Verejnosť ich správanie pobúrilo najmä preto, že sa to všetko odohralo v čase, kedy na Slovensku pre koronavírusu kolabujú nemocnice.

V noci z pondelka na utorok sa v bratislavských uliciach v aute vozilo 5 dievčat, medzi nimi aj dve známejšie slovenské influencerky Ema Lacová (61,5-tisíc sledovateľov) a Ema Ferusová (12-tisíc sledovateľov).

Odporúčané
Slovenská influencerka pridala fotku, vo výbere kníh nechýbal Mein Kampf. Vlna kritiky ju donútila zmazať to a ospravedlniť sa Slovenská influencerka pridala fotku, vo výbere kníh nechýbal Mein Kampf. Vlna kritiky ju donútila zmazať to a ospravedlniť sa 14. septembra 2020, 11:15

Ich konanie však pohoršilo ľudí na sociálnych sieťach. Niektoré z nich mali byť pod vplyvom omamných látok, jedna z influenceriek mávala fľašou s alkoholom počas tancovania vo vozidle, pričom ostatné jazdu dokumentovali aj na Instagram.

Sériu pohoršujúcich videí zdieľala aj známa stránka @badinfluence_sk, ktorá pravidelne upozorňuje na nezodpovedné správanie sa slovenských influencerov. Najčastejšie vtedy, keď neoznačujú reklamu na sponzorovaných príspevkoch, alebo skrátka konajú ľahkovážne, ako to bolo aj v tomto prípade.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bad Influence (@badinfluence_sk)

Nie je jasné, či sa dievčatá vozili v aute v uliciach hlavného mesta v čase medzi 1 a 5 hodinou ráno, kedy lockdown neplatí. Nemali nasadené ochranné rúška a podľa videí nemala ani jedna pasažierka zapnutý bezpečnostný pás.

Šoférka Ema Ferusová síce nebola pod vplyvom alkoholu, no počas jazdy nevenovala náležitú pozornosť vedeniu vozidla. Počas šoférovania tancovala a púšťala ruky z volantu, za čo sa už v minulosti objavila na stránke @badinfluence_sk.

Odporúčané
Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? 19. februára 2024, 9:30

Verejnosť ich správanie pobúrilo najmä preto, že sa to všetko odohralo v čase, kedy na Slovensku pre koronavírusu kolabujú nemocnice a denne umierajú desiatky pozitívnych pacientov.

Nie sme nikoho rodičia, bránia sa influencerky

Redakcia Refresheru obe hlavné aktérky oslovila, aby potvrdili autenticitu záberov, svoju prítomnosť, no predovšetkým preto, aby mali priestor sa k situácii vyjadriť. 

Známejšia z dvojice, Ema Lacová tvrdí, že nič neľutuje. „Boli sme sa previezť, pretože sa nič iné nedá robiť. Malo by sa skôr riešiť to, prečo takto mladí ľudia konajú. Ľudia sú sociálne tvory a potrebujú interakciu, no všetko je zavreté. Mám veľa kamošov, ktorí kvôli zákazu stretávania a nulovej interakcii upadli do depresií,“ bráni sa Lacová. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ema Lacova (@emmalacova)

„Prečo sa o tom nerozpráva? Že mladí stratili školu, krúžky, sociálne vzťahy? Narástli depresie, sebapoškodzovanie, užívanie drog. Všetko to vidím na vlastné oči, ale to už nikto nerieši,“ odpovedala Lacová.

Opýtali sme sa jej tiež, či jej neprekáža, že tým dáva nesprávny príklad jej mladým followerom. „Ja nie som nikoho rodič a nikde nehovorím, že robím dobré veci a idem príkladom. Rodičia nech nedovolia malým deťom sledovať ma a každý starší človek si urobí názor sám,“ uzatvorila.

Odporúčané
Trans youtuber Majlo: Každý chce vedieť, čo mám medzi nohami. Pochybujem, že by sa tak osobné otázky pýtali aj ľudí na ulici Trans youtuber Majlo: Každý chce vedieť, čo mám medzi nohami. Pochybujem, že by sa tak osobné otázky pýtali aj ľudí na ulici 20. decembra 2020, 14:33

Dve z osôb, ktoré sa vo vozidle nachádzali, sú podľa slov Lacovej jej spolubývajúce a s Ferusovou sa pracovne stretáva pravidelne. Toto potvrdila aj Ferusová, rovnako ako aj informáciu, že sa obe z pracovných dôvodov pravidelne stretávajú.

Dodala tiež, že pravidelne chodí na PCR testy. „Môžem vám doložiť fotku môjho negatívneho výsledku, ak máte potrebu šíriť ďalšie hlúposti,“ povedala.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PIMPAWRLD (@pimpinockaa)

Vzhľadom k nerozvážnemu konaniu influenceriek a porušovania niekoľkých pravidiel cestnej premávky či nariadení v súvislosti s koronavírusom, ktoré sú vo videách zjavné, možno uvažovať dokonca aj o naplnení niekoľkých znakov skutkovej podstaty trestného činu všeobecného ohrozenia § 284.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Miháliková povedala, že podnet už prehodnocujú a na stanovisku pracujú. Článok budeme aktualizovať po zaslaní vyjadrenia polície. 

Podobný prípad v Česku skončil tragédiou

Instagramová stránka @badinfluence_sk v tejto súvislosti zdieľala aj obdobný prípad zo susedného Česka z roku 2017, kedy dve mladé dievčatá počas jazdy v aute streamovali svoju jazdu z mesta Most za ich ďalšou kamarátkou. Zjavným cieľom tohto videa bolo ukázať priateľom a followerom riskantnú jazdu vo vysokej rýchlosti.

Odporúčané
Mladé Češky streamovali svoju jazdu autom vo vysokej rýchlosti. Havarovali, jedna z nich nehodu neprežila Mladé Češky streamovali svoju jazdu autom vo vysokej rýchlosti. Havarovali, jedna z nich nehodu neprežila 8. júla 2017, 19:43

Rovnako, ako v prípade influencerky Ferusovej, ani česká vodička nebola pod vplyvom alkoholu, no tiež počas jazdy nevenovala náležitú pozornosť vedeniu vozidla. Na zázname z ich živého vysielania na sociálnej sieti bolo vidieť, ako si dievčatá veselo spievali a tancovali. 

Vodička dokonca na niekoľko sekúnd pustila volant, rovnako ako v prípade slovenských influenceriek. Mladé Češky sa vtedy vo vysokej rýchlosti dostali s autom do šmyku a narazili do protihlukovej steny. Obe dievčatá transportovali do nemocnice, no jedna z nich tragickú nehodu neprežila.

nehoda
Zdroj: krimi-plzen.cz

„Vodička sa prakticky vôbec nevenovala riadeniu. V tých záberoch je vidieť, že hovorí smerom k tomu živému vysielaniu v druhej ruke drží telefón a odpovedá niekomu na nejaké otázky alebo sa s niekým rozpráva,“ vysvetlil pre Noviny.sk v tom čase dopravný expert, Jan Pechout.

„To je typický fenomén dnešnej mladej generácie, kde vlastne nám na tých cestách hynie oveľa viacej mladých ľudí, ako predtým. Je to vlastne zapríčinené tým, že oni to vozidlo považujú za bezpečné aj tie dve mladé ženy sa tam cítili veľmi dobre, takmer si tam spievali a radovali sa z toho že idú na nejakú akciu a vôbec nepovažovali to auto že to bude vlastne ich truhla,“ povedal psychológ Karol Kleinmann.

Domov
Zdieľať
Diskusia