Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2021, 18:57
Čas čítania 0:47
Tímea Krauszová

Nerozprávajte sa, netelefonujte, noste respirátory. Bratislavský dopravný podnik radí, ako bezpečne cestovať MHD

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Klebetiť budeš môcť neskôr.

Dopravný podnik Bratislava sa pridáva k Marekovi Krajčímu, ktorý už v minulosti odporúčal nosiť v uzavretých priestoroch, akými sú aj hromadné dopravné prostriedky, respirátory. Okrem toho priniesli na Facebooku niekoľko ďalších praktických tipov, ani znížiť riziko nákazy pri cestovaní. 

Respirátor je účinnejší

„Buďme k sebe ohľaduplní a debatu o tom, ako vás nahneval šéf a koľko kíl ste už v lockdowne pribrali, si prosím nechajte, až keď vystúpite. Osobnú aj telefonickú. Výrazne tak znížime riziko prenosu koronavírusu,“ odporúča DPB v stručnom príspevku na sociálnej sieti. Dodávajú, že respirátory sú účinnejšie, hoci ich nosenie nie je povinné.

Podobné odporúčanie pred niekoľkými dňami dal aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. „Ak sa respirátor správne nosí – u mužov je dôležité, aby boli aj oholení –, účinnosť respirátorov je veľmi vysoká, až 98 %,“ vyhlásil na stredajšej tlačovej besede. V susednom Rakúsku napríklad od minulého týždňa platí povinnosť nosiť respirátory v obchodoch aj vo verejnej doprave.

V MHD budeš od budúceho týždňa v niektorých prípadoch potrebovať aj negatívny test na koronavírus, ktorý nie je starší ako 7 dní. Pravidelné testovanie pre zamestnancov, ktorí nemôžu mať home office, je povinné. Niekde raz za 7 dní, inde raz za 14 alebo 21 dní: prečítaj si tento článok, pomôžeme ti zorientovať sa v chaotických opatreniach.

Odporúčané
ZMENY COVID AUTOMATU: Čo sa zmení, kto sa musí testovať a pre koho platia výnimky? ZMENY COVID AUTOMATU: Čo sa zmení, kto sa musí testovať a pre koho platia výnimky? 6. februára 2021, 9:11
Domov
Zdieľať
Diskusia