Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2021, 16:13
Čas čítania 4:52
Viktor Kniš

Daniel Lipšic ako špeciálny prokurátor spravodlivosti nepomôže pri kauzách Gorila ani Judáš. Je v konflikte záujmov

Daniel Lipšic ako špeciálny prokurátor spravodlivosti nepomôže pri kauzách Gorila ani Judáš. Je v konflikte záujmov
Zdroj: TASR - Martin Baumann
POLITIKA DANIEL LIPŠIC
Uložiť Uložené

Advokát medzinárodnej spoločnosti Dentons bude najbližších 7 rokov stáť na čele Úradu špeciálnej prokuratúry. Vo funkcii nahradí väzobne stíhaného Dušana Kováčika.

Daniel Lipšic sa po 20 rokoch vo vysokej politike a štyroch rokoch intenzívnej advokácie stáva špeciálnym prokurátorom. Počas najbližších siedmich rokov bude čeliť nielen kauzám a náročným vyšetrovaniam, ale aj útokom v súvislosti s jeho možnou zaujatosťou.

Šéfom Úradu špeciálnej prokratúry sa stáva človek, ktorý v minulosti pôsobil ako minister spravodlivosti a neskôr minister vnútra. Premiér Igor Matovič, ministri aj súčasný šéf Slovenskej informačnej služby sú bývalými blízkymi spolupracovníkmi Daniela Lipšica. Nadácia Zastavme korupciu preto poslancom neodporučila za neho hlasovať. „Daniela Lipšica napriek jeho nesporným odborným kvalitám diskvalifikuje jeho politická, či advokátska minulosť,“ uviedla NZK. 

Odporúčané
Robert Fico nevie vysvetliť, kde spí a priznal stretnutia s N. Bödörom. Toto je 10 fatálnych chýb a toxických kontaktov šéfa Smeru Robert Fico nevie vysvetliť, kde spí a priznal stretnutia s N. Bödörom. Toto je 10 fatálnych chýb a toxických kontaktov šéfa Smeru 5. februára 2021, 14:30

Na verejnom vypočutí pred Ústavnoprávnym výborom Daniel Lipšic uviedol, že sa ako špeciálny prokurátor namietne v každom z prípadov, v ktorých vystupoval ako právny zástupca on sám alebo jeho kolegovia z advokátskej kancelárie Dentons. 

Takéto prípady nielenže nebude dozorovať, ale nebude v nich ani robiť žiadne rozhodnutia ako šéf ÚŠP.  „V takých veciach by som bol vylúčený, musel by rozhodnúť zástupca špeciálneho prokurátora. Pre mňa je otázka nestrannosti veľmi dôležitá," vysvetľoval Lipšic. Poslanci zdôrazňovali, že podobných prípadov bude veľa, keďže v posledných rokoch vystupoval v mnohých ostro sledovaných kauzách. 

Daniel Lipšic zastupoval aj viacerých politikov vrátane predsedu vlády Igora Matoviča v prípade sledovania, Andreja Kisku v DPH kauze aj ministra obrany Jaroslava Naďa a ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. „V prípade úspešnosti mojej voľby by som neudržiaval ani neformálne kontakty s ľuďmi z politiky,“ uviedol Lipšic na vypočutí. 

Pripravili sme prehľad káuz, ktoré sú na jednej strane pre Slovensko veľmi dôležité, na druhej strane v nich nebude môcť Daniel Lipšic vykonať ako nový špeciálny prokurátor žiadny úkon kvôli konfliktu záujmov. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo je Daniel Lipšic v konflikte záujmov, ak ide o obrovskú kauzu Gorila, ktorá sa spája so Smerom, Jaroslavom Haščákom aj Dušanom Kováčikom
  • Prečo Lipšic nemohol zastupovať bývalého šéfa NAKA Bernarda Slobodníka, ktorý sa priznal k členstvu v údajnej organizovanej zločineckej skupine N. Bödöra
  • Akú rolu zohrával Lipšic v kauze Judáš, v rámci ktorej zadržali aj Milana Lučanského
  • Kto nahradí Lipšica v najznámejších kauzách
Lipšic
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Kauza Gorila – zriadil vyšetrovací tím

Daniel Lipšic bol na vrchole svojej kariéry počas vlády Ivety Radičovej, keď mu pripadla stolička ministra vnútra. Ešte predtým, ako sa koalícia definitívne rozpadla, stihol ako šéf rezortu zriadiť vyšetrovací tím kvôli kauze Gorila krátko po tom, čo sa na verejnosť dostal analytický spis zachytávajúci údajný úzky kontakt vysokých predstaviteľov štátu s Jaroslavom Haščákom z Penty.

Odporúčané
TOP 3 v stredu: Takmer 5 000 nových prípadov, nahrávky z chaty o vražde Lipšica a agresívny futbalista TOP 3 v stredu: Takmer 5 000 nových prípadov, nahrávky z chaty o vražde Lipšica a agresívny futbalista 27. októbra 2021, 20:00

Kauza Gorila nabrala druhý dych po zadržaní Kočnera, u ktorého našli 39-hodinovú nahrávku z konšpiračného bytu na Vazovovej v Bratislave, kde sa údajne Haščák stretával s politikmi a významnými osobami, a hovoril  o obchodoch, do ktorých boli zapletené aj politické strany

Tretí dych nabrala kauza len nedávno, keď kvôli obchodovaniu s nahrávkou obvinili samotného oligarchu Jaroslava Haščáka a spolu s ním aj bývalého príslušníka SIS Ľubomíra Arpáša. Nie sú však stíhaní za obsah, ale spôsob, akým ju mal šéf Penty kúpiť. Špecializovaný trestný súd pri rozhodovaní o väzbe skonštatoval, že spoločným menovateľom pri dozorovaní kauzy a zmene vyšetrovacieho tímu bol bývalý špeciálny prokurátor – dnes obvinený a väzobne stíhaný Dušan Kováčik.

O nahrávke už Ústavný súd povedal, že bola urobená protizákonne. Lipšic na vypočúvaní uviedol, že rozhodnutie pozná a myslí si, že to nemá súvis s použitím nahrávky ako dôkazu, pretože sa týka hlavne porušenia súkromia majiteľa bytu Zoltána Vargu, kde nahrávka vznikla. 

Lipšic
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Kauza Očistec – sledovali ho

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94480 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako je možné, že mal Lipšic prístup k mnohým trestným spisom
  • V akých kauzách sa bude musieť pravdepodobne Lipšic namietať a nebude môcť špeciálnej prokuratúre vôbec pomôcť
  • Aký dokument v kauze Kuciak sprístupnil Lipšic v minulosti novinárom
  • Kto nahradí Lipšica v zastupovaní rodiny zavraždeného Jána Kuciaka
  • Aké ďalšie prepojenia existujú medzi jedným z klientov Daniela Lipšica
Domov
Zdieľať
Diskusia