Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2021, 6:25
Čas čítania 1:56
Tímea Krauszová

Vedci dokážu predpovedať rozchod tri mesiace vopred. Všetko je vraj zjavné zo správ, ktoré si partneri posielajú

NEWS VZŤAHY
Uložiť Uložené

Jazyk, ktorým komunikujeme, sa vraj zmení niekoľko mesiacov predtým, než sa rozídeme.

„Zdá sa, že ešte skôr, než si ľudia uvedomujú, že sa blíži rozchod, to začne ovplyvňovať ich životy,“ hovorí doktorandka psychológie texaskej univerzity Sarah Seraj. Seraj pracovala na výskume, ktorý sledoval jazyk, akým ľudia komunikujú. Porovnaním viac ako milióna príspevkov na jednom subreddite dospeli výskumníci k záveru, že komunikačný jazyk ľudí sa zmení niekoľko mesiacov predtým, než sa rozídu. Na základe tejto zmeny sa dá predpokladať čas rozchodu.

Tvoje slová naznačujú koniec vzťahu

„Nevšimneme si, koľkokrát použijeme predložky, členy či zámená, no tieto funkčné slová sa zmenia, keď nastane prevratná zmena v našom psychickom a emocionálnom rozpoložení,“ hovorí Seraj. Samozrejme, štúdia, ktorá vyšla vo vedeckom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, rozoberala slovník a spôsob komunikácie anglicky hovoriacich ľudí.

Výsledky naznačujú, že mesiace pred rozchodom nás stav mysle (a zrejme aj stav nášho vzťahu) ovplyvní natoľko, že sa doslova zmení spôsob, akým rozprávame. Ide o zmeny, ktoré sú sotva badateľné, ak ich neskúmame do hĺbky. Poznať ich v obyčajných slovách, ktorým ani nevenujeme pozornosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia