Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2021, 9:30
Čas čítania 8:59
Jakub Paulík

Jozef Vajda: Maroš Kramár neurobil nič také, bože, koľko kolegýň som ja buchol po zadku a z ničoho ma neobvinili (Rozhovor)

Jozef Vajda: Maroš Kramár neurobil nič také, bože, koľko kolegýň som ja buchol po zadku a z ničoho ma neobvinili (Rozhovor)
Zdroj: Refresher
REFRESHER
Uložiť Uložené

So známym hercom sme sa rozprávali o pandémii, politike, ale aj o kauze Maroša Kramára.

Jozef Vajda je na slovenskej scéne dlhoročná herecká hviezda. V našej Refresher obývačke sme sa s ním porozprávali o vplyve pandémie na kultúru a hrozné podmienky množstva umelcov. Objasnil nám, prečo sa herci nedokážu obstojne uživiť len divadlom a ako sme na tom v porovnaní so susedným Rakúskom.

Neskôr sme sa dostali aj k politike a vláde Igora Matoviča, o ktorej mal známy slovenský herec spočiatku úplne iné predstavy. Povedal nám, že podľa neho by si politici nemali nechávať odkazy cez sociálne siete a hádať sa ako malé deti na pieskovisku.

Na záver sme sa dostali aj ku kauze Maroša Kramára, ktorý počas natáčania relácie Inkognito pošteklil na zadku maskérku. Jozef Vajda tvrdí, že ľudia, ktorí toto považujú za sexuálne obťažovanie, sú hlupáci.

Odporúčané
Tenistka Šramková: Finančne sa hráčka posunie do iného levelu, keď sa priblíži k prvej stovke (Rozhovor) Tenistka Šramková: Finančne sa hráčka posunie do iného levelu, keď sa priblíži k prvej stovke (Rozhovor) 28. januára 2021, 14:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa Jozefovi Vajdovi natáčala posteľová scéna so Zdenou Studenkovou
  • Ako sú na tom slovenskí divadelní herci oproti Rakúsku
  • Čo očakával od vlády Igora Matoviča
  • Prečo Jozef Vajda nestíha sledovať Netflix
  • Ako vníma kauzu Maroša Kramára z relácie Inkognito

Aktuálne vás môžeme vidieť v seriáli Najhorší týždeň môjho života. Mňa ale skôr zaujíma, aké obdobie v živote zažívate vy.

Keď mám úprimne povedať, zažívam veľmi dobré obdobie. Aj keď teda, ťažko povedať, lebo ľudia sa budú čudovať, ako sa dá v tejto situácii s pandémiou prežívať dobré obdobie. Hovorím to preto, že som si počas tohto výpadku, ktorý nastal, uvedomil veľmi veľa vecí.

Oddýchol som si a načerpávam nové sily. Zatiaľ som zdravý, takže sa mi to darí. Myslím si, že toto obdobie je pre mňa celkom pozitívne. Stále pracujem, aj keď teda divadlo, ktoré momentálne nemá predstavenia, mi veľmi chýba. To je asi tá najväčšia vec, o ktorej môžem povedať, že mi vadí.

V seriáli, ktorý sme načrtli, stvárňujete manželský pár so svojou dlhoročnou kolegyňou Zdenou Studenkovou. Nedávno sme vás mohli vidieť aj v spoločnej posteľovej scéne. Ako sa vám niečo také po toľkých spoločne odpracovaných rokoch nakrúcalo?

Neviem, čo to je posteľová scéna a ako ste ju vnímali, ale akurát som si vedľa nej ľahol v pyžame. Takže to teda nebola žiadna posteľová scéna (smiech). Keď sa dá nazvať posteľovou scénou, že niekto vedľa niekoho spí, tak to teda tak berme. Ale ako to môžete vnímať po 40 až 45 rokoch, počas ktorých som so Zdenou zahral tých scén veľmi veľa? Je to úplne normálna, bežná rutina.

Dokáže sa slovenský herec uživiť aj bez toho, aby bral v komerčných televíziách tieto ponuky?

Slovenský herec sa ťažko uživí svojím zamestnaním, ktoré predstavuje divadlo, respektíve ak hrá iba v divadle. Chcel by som apelovať na ľudí, ktorí si myslia, že naše platy v Slovenskom národnom divadle sú nejaké mimoriadne. V rámci celej Európy sme niekde na chvoste. Slovenský herec musí robiť televízie, filmy, rozhlasy, dabingy, aby to malo akú takú finančnú úroveň. Takže nie je to také jednoduché.

A čo napríklad taký Robo Roth? Viem, že on sa dlhodobo vyhýba takýmto serialovým rolám.

No, to je v poriadku. Proti gustu žiaden dišputát. Človek môže žiť aj skromnejšie a v podstate len z divadla a nemusí robiť seriály. To je jeho voľba. Je na každom z nás, ako sa rozhodneme, a čo chceme robiť. Ja som sa rozhodol, že budem robiť aj iné veci.

Odporúčané
Andrej Bičan: Začal som streamovať Fortnite, gamingu sa venujem od 90. rokov. Vnímam, že televízia postupne zomiera (Rozhovor) Andrej Bičan: Začal som streamovať Fortnite, gamingu sa venujem od 90. rokov. Vnímam, že televízia postupne zomiera (Rozhovor) 24. januára 2021, 12:30

Nie je na Slovensku žiadne divadlo, ktoré by vedelo svojich hercov obstojne zaplatiť?

Profesionálne divadlá, ktoré zamestnávajú ľudí, majú oproti ostatným krajinám v Európe mizivý rozpočet. Nedá sa teda povedať, že by vedeli hercov obstojne zaplatiť, ale, samozrejme, vyžiť sa dá. Viem si však predstaviť oveľa lepší platový rebríček. Existujú aj súkromné spoločnosti, v ktorých hrám mimo divadla, kde sa participuje na zárobku, ktorý sa vytvorí počas jedného večera. A tam sú tie honoráre oveľa obstojnejšie.

A ak by sme to porovnali so susedným Rakúskom?

Podľa mojich osobných informácií je to zhruba 4-násobný rozdiel.

Jozef Vajda
Jozef Vajda Zdroj: Refresher

To je celkom slušný rozdiel.

Je to veľký rozdiel. Za tých 30 rokov po revolúcii sa stále pýtam, že kedy príde to obdobie, a budeme krajinou, ktorá sa priblíži k tým, o ktorých sme snívali, keď sme robili revolúciu. Stále sa nám to ale akosi nedarí. Náš hrubý domáci produkt, ktorý sa dáva do kultúry, je pod jedným percentom a v iných štátoch je to oveľa viac.

Dopočul som sa, že sú u nás dobre platené reklamy. Bola reklama, ktorú ste vyslovene odmietli?

Samozrejme, odmietol som viaceré reklamy.

Prečo?

Pretože produkt, ktorý som mal propagovať, nebol podľa môjho gusta. Absolútne som s tým nesúhlasil, takže som to ani nerobil. Prečo by som mal byť napríklad na konzerve výživy pre psov? Nehovorím, že som dostal takú ponuku, ale to si musíte rozmyslieť, akú chcete robiť reklamu, pretože sa to potom s vami vezie aj v budúcnosti.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94127 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Podľa čoho si Jozef Vajda vyberá ponuky na hranie v reklame
  • Ako podľa Jozefa Vajdu ovplyvnil film Sviňa politické dianie na Slovensku
  • Ako sa Jozef Vajda postavil k hereckému kolegovi, ktorý povedal, aby umelci cez pandémiu pracovali s lopatou
  • Čo vraví na seriál Game of Thrones
  • Čo si myslí o hádkach Richarda Sulíka a Igora Matoviča
Domov
Zdieľať
Diskusia