Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2021, 20:28
Čas čítania 2:26
Marián Mauik Biel

Trumpovi zrušili Facebook a Instagram účet na neurčito. Sociálne siete boli zároveň nástrojom násilníkov, ktorí napadli Kapitol

POLITIKA DONALD TRUMP FACEBOOK TWITTER
Uložiť Uložené

Útok na sídlo amerického kongresu mohol celý svet pozerať naživo a zo stoviek uhlov pohľadu.

Kde si sa prvýkrát dozvedel o útoku na Kapitol vo Washingtone? V novinách alebo rozhlase, v televíznom vysielaní? Alebo na nejakom spravodajskom webe? Pre mnohých prvým a jediným zdrojom šokujúcich informácií boli sociálne siete. Facebook a Twitter neboli iba vzdialený pozorovateľ.

Cez živé streamovanie, okamžité zdieľanie fotografií a videí z mobilov útočníkov aj kongresmanov či štátnych zamestnancov sme mali túto udalosť interaktívnejšiu než čokoľvek predtým.

Odporúčané
Počas demonštrácií vo Washingtone zomreli 4 ľudia. Facebook, Instagram a Twitter zablokovali Trumpa, šíril klamstvá Počas demonštrácií vo Washingtone zomreli 4 ľudia. Facebook, Instagram a Twitter zablokovali Trumpa, šíril klamstvá 7. januára 2021, 7:45

Facebook, Twitter, Instagram a ďalšie sociálne siete boli nástrojmi, ktoré používa už onedlho bývalý americký prezident Donald Trump prakticky viac než svoje oficiálne tlačové oddelenie. Hlavne Twitter celé roky využíva na nijako nekorigované zdieľanie čohokoľvek. Od vysmievania sa hlavám iných štátov až po oznámenie, že niekoho ide prepustiť.

Trump
Zdroj: TASR/AP

V prvý januárový týždeň svoje sociálne siete využil aj na zvolanie svojich podporovateľov vo Washingtone D.C., na ktorom ich poslal pochodovať na Kapitol a sľúbil, že sa k nim pridá. To síce nesplnil, ale keď prepukli nepokoje, pokračoval v ich podpore cez tweety.

Následne vo videu, ktoré zverejnil na Facebooku, YouTube a Twitteri síce vyzýva útočníkov k odchodu domov. Ale neodpustí si poznámku, že sú špeciálni a „miluje ich“. A pridal neustále tvrdenia o volebnom podvode. Sociálne siete neskôr tieto videá zmazali.

Došlo to nakoniec tak ďaleko, že mu Twitter úplne zablokoval účet na 12 hodín.

Rovnako postupoval Facebook, v ktorom sa však zdvihla vlna znepokojenia zo strany zamestnancov. Pýtali sa vedenia, dokedy to budú tolerovať. Facebook sa doteraz držal striktného pravidla, že vyjadriť názor môže každý (kým neprekročí vágne hranice).

Mark Zuckerberg necelý deň po nešťastných udalostiach, kedy prišli o život štyria ľudia, informoval, že hranice Donald Trump tentokrát prekročil až príliš. Za podnecovanie násilia mu kompletne zablokovali účet na Facebooku (35 miliónov sledovateľov) aj Instagrame (24,6 milióna sledovateľov).

Je všeobecne známe, že takýto ban nedostáva hocikto a aj bežné stránky ako Zem a Vek ho dostali až po celých rokoch nahlasovania. Zrušiť konto prezidentovi USA je bezprecedentný čin.

Mark Zuckerberg ale dodáva, že tvrdé zrušenie účtov potrvá minimálne dva týždne do nástupu nového prezidenta Josefa Bidena do úradu.

Twitter, na ktorom má Trump takmer 89 miliónov followerov, informoval, že permanentný ban udelí prezidentovi pod podmienkou, že nezmaže svoje správy pred a počas násilností. Zatiaľ to vyzerá, že niektoré z nich ozaj zmazal. Zároveň odvtedy nenapísal žiadnu novú správu.

Washington, Trump
Zdroj: TASR

Sociálne siete sa stali aj interaktívnym sprievodcom po týchto udalostiach. Mohli sme vidieť zo stoviek rôznych uhlov všetko, čo sa dialo. Od prvých potýčiek s políciou cez zábery zamestnancov na skupiny agresorov na chodbách Kongresu až po ozbrojený konflikt a dokonca streľbu na jednu z obetí.

Až to niekedy vyzeralo, že to kopec trumpových podporovateľov robí pre 5 minút slávy, pretože sa dobrovoľne fotili a nahrávali. Samozrejme, bez rúšok a dokonca aj priamo pri krádeži nábytku alebo rozbíjaní okien. Ich identifikácia nebude komplikovaná.

Odporúčané
Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili 4. júla 2023, 10:00

Sociálne siete vedia byť takmer dokonalým zdrojom informácií a veľmi praktickým komunikačným kanálom. Za posledné roky sa však stali aj nástrojom šírenia propagandy a dezinformácií ako fenomén Qanon alebo stretnutí extrémistických skupín ako americkí Proud Boys.

Mark Zuckerberg aj Jack Dorsey (CEO Twitteru) boli pre poskytovanie platformy aj pre takéto veci mnohokrát kritizovaní, dokonca čelili americkému senátu. Stále to skončilo s tým, že „sa budú snažiť“. Algoritmus umelej inteligencie ani tisícky administrátorov však nestačia na milióny správ, fotografií a videí, ktoré v tomto virtuálnom vesmíre vznikajú každý deň.

Útok na sídlo Kongresu ale podľa posledných správ otriasol krajinou natoľko, že toto „snaženie“ budú musieť sociálne siete už definitívne posunúť na nový level.

Domov
Zdieľať
Diskusia