Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2020, 15:17
Čas čítania 0:39
Viktor Kniš

Toto sú najčastejšie priezviská na Slovensku

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ministerstvo vnútra zverejnilo štatistiku najčastejších priezvísk na Slovensku. Aspoň jedného Kováča alebo Vargu pozná pravdepodobne väčšina z nás.

Ministerstvo vnútra v spolupráci s jazykovedkyňou Ivetou Valentovou z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV zverejnili zoznam najfrekventovanejších priezvísk na Slovensku a ich históriu. 

Najviac Slovákov a Sloveniek má priezvisko Horváth/ová. „Horváth aj Tóth patria medzi etnické priezviská. Horvát znamená v maďarčine Chorvát a priezvisko Tóth sa utvorilo zo slova Tót (v množnom čísle Tótok), ktorým pôvodne starí Maďari označovali nielen Slovákov, ale aj ostatných príslušníkov nemaďarských národností Uhorsku,“ vysvetľuje odborníčka Valentová. 

Odporúčané
Otázky a odpovede: Je očkovanie proti koronavírusu povinné a môžem si vakcínu kúpiť na internete a pichnúť sám? Otázky a odpovede: Je očkovanie proti koronavírusu povinné a môžem si vakcínu kúpiť na internete a pichnúť sám? 28. decembra 2020, 11:59

Dodáva tiež, že niektoré priezviská vznikli v minulosti z pomenovaní zamestnania, povolania a pracovných činností, čo platí napríklad v prípade priezviska Kováč. „Podobne Molnár znamená v maďarčine mlynár, Varga garbiar a Szabó zas krajčír,“ dodáva jazykovedkyňa. 

Domov
Zdieľať
Diskusia